Vastgesteld bestemmingsplan ‘Wilp 2010’ (NL.IMRO.0285.8100-VS00)

Burgemeester en wethouders van Voorst maken het volgende bekend:

Met ingang van 9 december 2010 ligt voor een periode van zes weken voor iedereen ter inzage het bestemmingsplan ‘Wilp 2010’ en de bijbehorende stukken. Het bestemmingsplan is door de gemeenteraad van Voorst vastgesteld op 25 oktober 2010. Het plan kunt u op werkdagen van 8.30 uur tot 12.15 uur inzien bij de balie VROM in het gemeentehuis van Voorst, H.W. Iordensweg 17 in Twello. Ook bestaat de mogelijkheid om op andere tijden de stukken in te zien. Hiervoor kunt u een afspraak maken met de behandelend ambtenaar, mevrouw P. Dekker. Haar telefoonnummer is (0571) 27 93 43. Het bestemmingsplan is ook digitaal beschikbaar gesteld. Op de website www.voorst.nl onder Digitale Diensten, Ruimtelijke plannen kunt u de stukken bekijken. Tevens vindt u hier een beschrijving van de zoekfunctie om het bestemmingsplan op de website www.ruimtelijkeplannen.nl te bekijken.

In het kader van het actualisatieproces is een nieuw bestemmingsplan voor het dorp Wilp opgesteld. Het nieuwe bestemmingsplan is vooral conserverend van aard. De potentiële woningbouwontwikkelingen zoals opgenomen in de Dorpsvisie Wilp lopen een afzonderlijk bestemmingstraject en zijn dus niet in dit nieuwe bestemmingsplan opgenomen. In het onderhavige bestemmingsplan zijn de volgende nieuwe ontwikkelingen opgenomen:

  • opname van een wijzigingsbevoegdheid voor de bouw van een vrijstaande woning aan de Binnenweg;

  • bestemming van het voormalige Davino-terrein als bedrijventerrein;

  • naast een horecafunctie ook een verblijfsrecreatieve functie voor café-restaurant De Kroon;

  • het verplaatsen van een bouwvlak op het perceel Rijksstraatweg 41.

Het vastgestelde plan wijkt op de volgende punten af van het eerder ter inzage gelegen ontwerpplan:

  • met de inwerkingtreding van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) per 1 oktober 2010 worden onder meer de binnen het bestemmingsplan mogelijk gemaakte ontheffingen en noodzakelijke aanlegvergunningen onderdeel van de omgevingsvergunning. Dit betekent dat in een bestemmingsplan onder de Wabo niet meer gesproken wordt van ontheffingsregels maar van afwijkingsregels. Een aanlegvergunning wordt een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden.

    Ook in de regels van het ontwerpbestemmingsplan ‘Wilp 2010’ wordt het verlenen van ontheffingen (van bouwregels, gebruiksregels en algemene ontheffingsregels) en aanlegvergunningen mogelijk gemaakt. Omdat vaststelling door de gemeenteraad na 1 oktober 2010 heeft plaatsgevonden, is het bestemmingsplan ‘Wilp 2010’ voor wat betreft de begrippen ‘ontheffing’ en ‘aanlegvergunning’ conform de Wabo aangepast. Ook de in de regels opgenomen ‘algemene procedureregels’ zijn aan de Wabo aangepast;

  • artikellid 16.2 a 4: aangegeven dat dit alleen geldt indien de hoofdgebouwen niet aaneengebouwd zijn;

  • artikel 16.2 a bij 5.: aangegeven dat dit alleen geldt indien de hoofdgebouwen niet aaneengebouwd zijn;

  • artikel 16.2 b bij 2: aangevuld met ‘met dien verstande dat overkappingen minimaal 1 m achter (het verlengde van) de voorgevel van het hoofdgebouw mogen worden gebouwd’;

  • begripsbepaling in artikellid 1.41 overkapping aangevuld met: ‘waaronder een carport’;

  • de hoogten van de na toepassing van de wijzigingsbevoegdheid te bouwen nieuwe woning aan de Binnenweg zijn gewijzigd in een goothoogte van maximaal 3 m en een bouwhoogte van maximaal 8 m;

  • de grenzen van de bouwvlakken gelegen op het terrein van de voormalige Davino-fabriek zijn correct ingetekend;

  • de maximale bouwhoogte binnen het bouwvlak aan de Rijksstraatweg 41 wordt verlaagd naar 8 m;

  • het pand aan de Rijksstraatweg 39 krijgt de bestemming ‘Wonen’;

  • het perceel aan de Dorpsstraat 2 krijgt de aanduiding ‘detailhandel toegestaan’;

  • ten aanzien van het perceel Rijksstraatweg 41 wordt in de regels van het bestemmingsplan in artikel 8.1, lid g de volgende tekst opgenomen:

    • ‘g. ter plaatse van de aanduiding ‘‘wonen’’: wooneenheden, uitsluitend op de verdieping;’;

  • artikel 8.2, lid a wordt als volgt gewijzigd:

    • ‘3. het aantal bedrijfswoningen mag maximaal één bedragen. Ter plaatse van de aanduiding ‘‘wonen’’ is geen bedrijfswoning toegestaan;

    • 5. het maximaal aantal wooneenheden ter plaatse van de aanduiding ‘‘wonen’’ bedraagt 2.’;

  • op de plankaart krijgt het bouwvlak op het perceel Rijksstraatweg 41 de aanduiding (w) ‘wonen’. De aanduiding ‘maximum aantal wooneenheden’ wordt van het perceel verwijderd.

Beroep

Belanghebbenden die tijdig een zienswijze naar voren hebben gebracht omtrent het ontwerpbesluit kunnen beroep instellen. Belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat zij omtrent het ontwerpbesluit geen zienswijze naar voren hebben gebracht, kunnen ook beroep instellen. Beroep kan met ingang van de dag na de dag waarop de terinzagelegging is aangevangen, voor een periode van zes weken, worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. De indiener van een beroepschrift kan als onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de Voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Het bestemmingsplan treedt in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt, tenzij er een verzoek om een voorlopige voorziening is ingediend. In dat geval wordt de werking van het besluit opgeschort totdat op het verzoek is beslist.

Twello, 8 december 2010

J.T.H.M. Penninx,

burgemeester.

E.J.M. van Leeuwen,

secretaris.

Naar boven