Gegevensuitvraag beheersingsmodel, nadere regel NR/CU-203

16 november 2010

Nr. 10D0044366

de Raad van Bestuur van de Nederlandse Zorgautoriteit,

Ingevolge artikel 61, eerste lid van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) is onder meer een ieder gehouden om desgevraagd aan de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) of een door haar aangewezen persoon kosteloos de gegevens en inlichtingen te verstrekken welke voor de uitvoering van de Wmg van belang kunnen zijn.

Ingevolge artikel 68, eerste lid van de Wmg, kan de NZa regels stellen die inhouden door wie, aan wie en op welke wijze deze gegevens en inlichtingen moeten worden verstrekt, alsmede dat een accountant de juistheid van de verstrekte gegevens en inlichtingen bevestigt.

De NZa heeft op grond van deze artikelen de volgende nadere regel vastgesteld.

1. Reikwijdte

Deze regel is van toepassing op

  • instellingen voor medisch specialistische zorg (voorheen: academische en algemene ziekenhuizen, ZBC’s en zelfstandige radiotherapeutische centra);

  • Stichting Oogziekenhuis Rotterdam, het NKI-Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis en de Sint Maartenskliniek;

  • zorgaanbieders die geneeskundige zorg leveren zoals medisch specialisten die bieden;

Deze regel is echter niet van toepassing op:

  • hierboven niet genoemde categorale instellingen en (uitsluitend) daar werkzame zorgaanbieders die geneeskundige zorg leveren zoals medisch specialisten die bieden;

  • kaakchirurgen;

  • psychiaters werkzaam voor Psychiatrische Afdelingen van Algemene Ziekenhuizen (PAAZ-en) en Psychiatrische Universiteits Klinieken (PUK-en);

  • zorgaanbieders die geneeskundige zorg leveren zoals medisch specialisten die bieden en die uitsluitend werkzaam zijn in een solo-praktijk of in een (privé)kliniek waar uitsluitend derde-compartimentzorg wordt geleverd.

2. Doel van de regel

In verband met de beoogde invoering van een beheersingsmodel voor de honoraria van medisch specialisten1 heeft de minister van VWS de NZa opdracht gegeven2 om nader onderzoek uit te voeren ten behoeve van de vaststelling van honorariumbudgetten bij de instellingen voor medisch specialistische zorg die onder de reikwijdte van deze regel vallen. Deze regel concretiseert ten behoeve van dit onderzoek de uit de Wmg voortvloeiende verplichting tot het verstrekken van gegevens en inlichtingen.

3. Begripsbepalingen

3.1 Instelling

De instelling voor medisch specialistische zorg die onder de reikwijdte van deze regel valt.

Medisch Specialist

De medisch specialist die onder de reikwijdte van deze regel valt.

Accountant

Een accountant zoals bedoeld in artikel 393 van Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek.

Het onderzoeksbureau

KPMG Advisory N.V.

Het controleprotocol

Het op de website van de NZa gepubliceerde Controleprotocol ‘gegevensuitvraag honoraria medisch specialisten en medisch specialisten-eenheden’.

4. Het doen van een opgave

  • a. De medisch specialist is gehouden de in bijlage 1 aangeduide en in bijlage 2 nader gedefinieerde gegevens onverwijld en kosteloos te verstrekken aan de instelling(en) waar hij of zij werkzaam is.3

  • b. De instelling is gehouden om bij het onderzoeksbureau binnen de door de NZa vastgestelde termijn(en) en door middel van (het) door de NZa vastgestelde formulier(en) kosteloos een opgave in te dienen van de in bijlage I bij deze regel aangeduide en in bijlage 2 nader gedefinieerde gegevens.

  • c. Deze opgave moet namens de indienende instelling rechtsgeldig ondertekend zijn, en voorzien van een in overeenstemming met het controleprotocol opgestelde accountantsverklaring respectievelijk rapport van bevindingen van een accountant.

5. Inwerkingtreding en citeerregel

De uit deze regel voortvloeiende verplichting is in werking getreden op 10 november 2010 (voor zover de regel de in bijlage 2, deel I omschreven honorariumgegevens betreft) c.q. treedt in werking op 17 november 2010 (voor zover de regel de in bijlage 2, deel II omschreven medisch specialisten eenheden betreft).

Indien de Staatscourant waarin de mededeling als bedoeld in artikel 20, tweede lid sub b van de Wmg wordt geplaatst, wordt uitgegeven na 8 respectievelijk 15 november 2010, treedt de regel in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin de mededeling wordt geplaatst en werkt hij terug tot en met 10 respectievelijk 17 november 2010.

Deze regel kan worden aangehaald als: ‘Nadere regel Gegevensuitvraag beheersingsmodel’.

de Raad van Bestuur van de Nederlandse Zorgautoriteit,

T.W. Langejan,

Voorzitter.

BIJLAGEN:

  • 1. Overzicht te verstrekken gegevens

  • 2. Definities

TOELICHTING

Algemeen

Met een brief van 26 april 2010 (‘Voorhang beheersingsmodel medisch specialisten’, CZ-IPZ-2996974) heeft de minister van VWS een aantal kaders geschetst voor een per 2012 in te voeren beheersingsmodel voor de honoraria van medisch specialisten. Voorts heeft de minister aangegeven dat de NZa zal worden gevraagd om het beheersingsmodel verder uit te werken. Hiervoor is het van belang dat de NZa inzicht heeft in ondermeer de omvang van het financiële verkeer tussen instellingen en medisch specialisten, de verdeling daarvan over de afzonderlijke specialismen en de aantallen binnen de instellingen in vrije vestiging en loondienst werkzame medisch specialisten. De minister heeft de NZa daarom verzocht deze gegevens te verzamelen en nader te onderzoeken (CP-IPZ-3011865 d.d. 9 juli 2010).

Op grond van de artikelen 61 en 68 Wmg is de NZa bevoegd om deze gegevens te (laten) verzamelen en van een accountantsverklaring te laten voorzien.

De gegevens die de NZa opvraagt en zal onderzoeken zijn nader omschreven en gedefinieerd in de bijlagen bij deze regel. Omdat deze gegevens mogelijk niet in alle gevallen in de administratie van de instelling beschikbaar zijn, strekt deze regeling zich ook uit tot de individuele medisch specialisten: zij zijn verplicht deze gegevens aan de instelling waar zij werkzaam zijn ter beschikking te stellen zodat deze de gegevens kan verwerken in de opgave die zij moet doen.

De instellingen die op grond van deze regel gehouden zijn om gegevens te verstrekken worden zoveel mogelijk actief door of namens de NZa benaderd. Instellingen die niet worden benaderd (bijvoorbeeld omdat zij niet in de administratie van de NZa voorkomen, zoals ZBC’s), maar die wel onder de werkingssfeer van deze regel vallen zijn echter ook verplicht de in deze regel aangeduide gegevens te verstrekken. Indien gegevens niet of niet tijdig worden verstrekt is de NZa bevoegd de naleving van de verplichtingen uit deze regel af te dwingen door het opleggen van een last onder dwangsom of een boete.

Zoals uit de hierboven genoemde opdracht van de minister blijkt, zal de NZa de gegevens gebruiken om onderzoek te doen naar de mogelijke grondslagen voor de vaststelling van honorariumbudgetten, zoals historische omzet en het aantal in een instelling werkzame specialisten (FTE’s). De opgaven zullen (nadat de daarvoor vereiste wijzigingen van de Wet marktordening gezondheidszorg in werking zijn getreden) ook worden gebruikt voor de ambtshalve vaststelling van honorariumbudgetten. Het niet tijdig verstrekken van gegevens kan er daardoor toe leiden dat voor deze instellingen niet tijdig het juiste budget kan worden vastgesteld, dan wel dat hiervoor gegevens uit de administratie van de NZa moeten worden gebruikt.

Op grond van het bepaalde in artikel 69 lid 2 Wmg kunnen de opgevraagde gegevens ook worden gebruikt voor andere aan de NZa opgedragen taken.

Artikelsgewijs

Artikel 1

Deze regel is zowel van toepassing op de instellingen voor welke het beheersingsmodel van toepassing zal zijn als op de daar werkzame medisch specialisten. De medisch specialisten dienen de gevraagde gegevens aan de instelling te verstrekken, de instelling verstrekt de gegevens aan het bureau dat namens de NZa de gegevens verzamelt.

Artikel 4

Dit artikel beschrijft de inhoud van de verplichting van instellingen en medisch specialisten: de in de bijlage bij deze regel genoemde gegevens dienen tijdig op de voorgeschreven wijze kosteloos te worden verstrekt.

Ten aanzien van welke gegevens een accountantsverklaring vereist is en ten aanzien van welke gegevens met een rapport van bevindingen kan worden volstaan volgt uit het controleprotocol, dat kan worden ingezien op de website van de NZa.


XNoot
1

CZ-IPZ-2996974 d.d. 26 april 2010.

XNoot
2

CZ-IPZ-3011865 d.d. 9 juli 2010.

XNoot
3

De bijlagen zijn gepubliceerd op de website van de NZa onder wet- en regelgeving.

Naar boven