Besluit van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de Minister van Financiën van 2 november 2010, nr. 249000, houdende instelling van de baten-lastendienst Dienst Uitvoering Onderwijs (Instellingsbesluit baten-lastendienst Dienst Uitvoering Onderwijs)

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de Minister van Financiën,

Handelende in overeenstemming met het gevoelen van de Ministerraad;

Gelet op artikel 10, eerste lid, van de Comptabiliteitswet 2001;

Besluiten:

Artikel 1. Instelling

  • 1. Aan de Dienst Uitvoering Onderwijs wordt de status van baten-lastendienst, als bedoeld in artikel 10, eerste lid, van de Comptabiliteitswet 2001, verleend.

  • 2. De tenaamstelling van de baten-lastendienst komt te luiden: Dienst Uitvoering Onderwijs.

Artikel 2. Intrekking

Het Instellingsbesluit tijdelijke baten-lastendienst Dienst Uitvoering Onderwijs wordt ingetrokken.

Artikel 3. Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt daarbij terug tot en met 1 januari 2010.

Artikel 4. Citeertitel

Dit besluit wordt aangehaald als: Instellingsbesluit baten-lastendienst Dienst Uitvoering Onderwijs.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

J.M. van Bijsterveldt-Vliegenthart.

De Minister van Financiën,

J.C. de Jager.

TOELICHTING

In het kader van de fusie van de Informatie Beheer Groep en Centrale Financiën Instellingen tot de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) is besloten om de gefuseerde uitvoeringsorganisatie de status van baten-lastendienst te geven. Vorig jaar is bij het Instellingsbesluit tijdelijke baten-lastendienst Dienst Uitvoering Onderwijs aan DUO de status van tijdelijke baten-lastendienst verleend. Op dat moment werd door DUO nog niet volledig voldaan aan de instellingsvoorwaarden zoals opgenomen in de Regeling baten-lastendiensten 2007. Deze status van tijdelijke baten-lastendienst is voor maximaal drie jaar verleend. Het streven was om binnen deze termijn te voldoen aan de instellingsvoorwaarden (op het gebied van een efficiënte en effectieve resultaatsturing) voor een volwaardige baten-lastendienst. Op 4 juni 2010 is het besluit in de Ministerraad besproken en zonder opmerkingen aangenomen. De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft de Tweede Kamer per brief van 14 juni 2010 het voornemen kenbaar gemaakt om DUO de definitieve status van baten-lastendienst te verlenen (Kamerstukken II 2009/10, 31 982, nr. 4). De Minister heeft in die brief uiteengezet dat het kabinet van mening is dat DUO voldoet aan de instellingsvoorwaarden voor de definitieve status. Deze brief heeft op grond van artikel 10 van de Comptabiliteitswet 2001 voorgehangen bij de Tweede Kamer. Gedurende de voorhangtermijn, die op 20 september 2010 afliep, zijn van de zijde van de Tweede Kamer geen vragen of opmerkingen ontvangen. In vervolg hierop wordt bij het onderhavige besluit aan DUO de definitieve status van baten-lastendienst verleend.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

J.M. van Bijsterveldt-Vliegenthart.

De Minister van Financiën,

J.C. de Jager.

Naar boven