Vastgesteld bestemmingsplan Groningen Airport Eelde baanverlenging ter inzage

Inleiding

Groningen Airport Eelde (GAE) wil de hoofdbaan van het luchtvaartterrein verlengen van 1.800 naar 2.500 meter.

Op 15 mei 2001 heeft het Rijk op grond van de Luchtvaartwet en de Wet op de ruimtelijke ordening Aanwijzingsbesluiten genomen die de aanleg van de verlengde baan mogelijk moeten maken.

De Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft op 11 juni 2008 de Aanwijzingsbesluiten gedeeltelijk vernietigd.

De Ministers van Verkeer en Waterstaat en van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening hebben op 19 februari 2010 opnieuw beslist op de tegen de Aanwijzingsbesluiten ingediende bezwaren.

Tegen dat besluit is beroep ingesteld bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, waarover nog geen uitspraak is gedaan.

De gemeente Tynaarlo is op grond van de Aanwijzingsbesluiten verplicht om een bestemmingsplan vast te stellen, dat de aanleg van de baanverlenging mogelijk maakt.

Bestemmingsplan Groningen Airport Eelde baanverlenging

Het bestemmingsplan omvat globaal de gronden bij en in het verlengde van startbaan 23-05 nabij de Machlaan te Eelde, de Bunnerzandweg in Yde en de Eekhoornstraat in Donderen en Eelde.

De Eekhoornstraat moet deels worden omgelegd aan de zuid- west- zijde van de baanverlenging langs een nieuw te plaatsen hekwerk. Het eveneens om te leggen fiets- en ruiterpad zal zoveel mogelijk dat nieuwe hekwerk volgen. Ook de compensatie voor het verlies aan natuurwaarden op het terrein van de luchthaven is in het bestemmingsplan opgenomen.

Bestemmingsplan is gewijzigd vastgesteld

De gemeenteraad heeft op 2 november 2010 het bestemmingsplan gewijzigd vastgesteld ten opzichte van het ontwerp, zoals dat vanaf 4 juni 2010 gedurende zes weken ter inzage heeft gelegen.

Een aantal regels is aangepast aan het in werking treden van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht per 1 oktober 2010. Het betreft de artikelen 1 lid f, 3.3, 4.3, 4.4 en 7.A. onder 1 en 2 alsmede de titel van artikel 4.4.

Daarnaast is de bij het bestemmingsplan behorende toelichting op 17 onderdelen gewijzigd en aangevuld.

De wijzigingen en aanvullingen zijn benoemd in het raadsvoorstel en de Nota zienswijzen die met het vastgestelde bestemmingsplan ter inzage liggen en ook vanaf onze website www.tynaarlo.nl zijn te downloaden.

Gedeputeerde staten en de Inspectie VROM hebben schriftelijk verklaard met de wijzigingen in te stemmen.

Tenslotte heeft de gemeenteraad bepaald, dat geen exploitatieplan als bedoeld in artikel 6.12, lid 1 van de Wet ruimtelijke ordening hoeft te worden vastgesteld aangezien geen sprake is van een bij algemene maatregel van bestuur aangewezen bouwplan.

Aanwijzing als bedoeld in artikel 3.4 Wet ruimtelijke ordening

Bij het bestemmingsplan zijn, voor zover het gronden betreft waarvan het gebruik afwijkt van het plan, onderdelen aangewezen waarvan de verwezenlijking in de naaste toekomst nodig wordt geacht.

De betrokken eigenaren en zakelijk gerechtigden hebben allemaal bericht ontvangen.

U kunt het bestemmingsplan inzien

Het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan en de bijbehorende stukken liggen met ingang van vrijdag 3 december 2010 voor een periode van 6 weken voor eenieder ter inzage op het gemeentehuis, Kornoeljeplein 1 te Vries.

De stukken kunnen in die periode worden ingezien op maandag, dinsdag en vrijdag van 08.30 uur tot 12.30 uur, op woensdag van 08.30 uur tot 17.00 uur, op donderdag 08.30 tot 19.00 uur en buiten kantooruren op telefonische afspraak.

Het bestemmingsplan, het raadsbesluit met raadsvoorstel en de nota zienswijzen zijn in die periode tevens digitaal te raadplegen op onze website www.tynaarlo.nl. U kunt deze vinden in de rubriek ‘Bouwen en Wonen’. Klik vervolgens door naar ‘Bestemmingsplannen in procedure’. Ook kunt u de stukken gedurende de genoemde termijn raadplegen op de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl.

De niet in het bestemmingsplan opgenomen bijlagen zijn alleen in de papieren versie op het gemeentehuis te raadplegen. Die documenten worden belangstellenden op hun verzoek gratis op cd-rom beschikbaar gesteld.

De cd-rom is reeds toegezonden aan degenen, die een zienswijze hebben ingediend.

Crisis- en Herstelwet

Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan is genomen ter ontwikkeling en verwezenlijking van een Aanwijzingsbesluit op grond van de Luchtvaartwet als bedoeld in bijlage 1 onder punt 6 van de Crisis- en herstelwet.

Beroep

Een belanghebbende die tegen het ontwerpbestemmingsplan tijdig een zienswijze bij de gemeenteraad naar voren heeft gebracht en een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij/zij geen zienswijze bij de gemeenteraad naar voren heeft gebracht, kan ingaande 3 december 2010 gedurende zes weken beroep instellen tegen het vastgestelde bestemmingsplan bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Daarnaast kan gedurende bovengenoemde beroepstermijn iedere belanghebbende beroep instellen tegen de wijzigingen die bij de vaststelling van het bestemmingsplan in het ontwerp zijn aangebracht.

Het beroepschrift dient te worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage.

Inwerkingtreding en verzoek om voorlopige voorziening

Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan treedt in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt. Als u tegen het besluit beroep instelt, heeft dat geen schorsende werking. Indien gedurende de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening wordt ingediend bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, treedt het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan niet in werking voordat op het verzoek is beslist.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Beleid & Projecten, team Fysiek Beleid, telefoonnummer 0592-266 662.

Vries, 1 december 2010

Burgemeester en wethouders van Tynaarlo,

F.A. van Zuilen,

burgemeester.

J.P.J. van Muijen,

secretaris/directeur.

Naar boven