Besluit van de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie van 15 november 2010, nr. DSS5670823, houdende verlening van machtiging aan de directeur van de Stichting Ambulante FIOM tot het verlenen van inzage als bedoeld in de Wet opneming buitenlandse kinderen ter adoptie van de bij Koninklijke Saan Archiefbeheer B.V. ondergebrachte adoptiedossiers welke hebben toebehoord aan de voormalige Stichting Flash alsmede het verrichten van administratieve handelingen die daarmee verband houden (Machtigingsbesluit directeur FIOM)

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie,

Besluit:

Artikel 1

Aan de directeur van de Stichting Ambulante FIOM te ’s-Hertogenbosch wordt machtiging verleend tot het verlenen van inzage en het verschaffen van afschrift van bescheiden als bedoeld in de Wet opneming buitenlandse kinderen ter adoptie van in de bij Koninklijke Saan Archiefbeheer B.V. ondergebrachte adoptiedossiers. De directeur van de Stichting Ambulante FIOM wordt tevens gemachtigd tot het verrichten van met de inzage verband houdende administratieve handelingen.

Artikel 2

De directeur van de Stichting Ambulante FIOM wordt toegestaan de machtiging door te verlenen aan rechtstreeks onder hem ressorterende medewerkers.

Artikel 3

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Artikel 4

Dit besluit wordt aangehaald als: Machtigingsbesluit directeur FIOM.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie,

F. Teeven.

TOELICHTING

Met dit besluit wordt de directeur van de Stichting Ambulante FIOM de bevoegdheid verleend om, namens de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, inzage te verlenen in een beperkt aantal internationale adoptiedossiers. Het betreft hier machtiging tot het verrichten van handelingen die noch een besluit, noch een privaatrechtelijke rechtshandeling zijn.

Reden voor dit besluit is de door omstandigheden ingegeven overdracht van een beperkt aantal internationale adoptiedossiers van de vergunninghouder aan de Directie Justitieel Jeugdbeleid van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Het betreft ‘oude’ dossiers; dossiers waarvan de adoptie al heeft plaatsgehad. Op grond van de Wet opneming buitenlandse kinderen ter adoptie (de Wobka), heeft een limitatief aantal ‘rechthebbenden’ recht op inzage in deze dossiers (het buitenlands kind vanaf 12 jaar, aspirant adoptiefouders (hier niet van toepassing), de adoptiefouders en/of de wettelijke vertegenwoordiger). Omdat de Directie Justitieel Jeugdbeleid hiertoe niet geëquipeerd is, wordt voorgesteld deze inzage uit te besteden aan de ‘Stichting Ambulante FIOM’ (hierna: de FIOM), een particuliere organisatie gespecialiseerd in het bieden van psychosociale hulp op diverse terreinen waaronder de adoptienazorg. De FIOM kan, indien nodig en gewenst, psychosociale bijstand verlenen tijdens de inzageverlening. Over de aard en inhoud van de over te hevelen taken zullen nadere afspraken worden gemaakt tussen het ministerie van Veiligheid en Justitie en de Stichting Ambulante FIOM. Deze afspraken zullen worden vastgelegd in een nog te sluiten uitvoeringsovereenkomst.

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie,

F. Teeven.

Naar boven