Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van 18 november 2010, nr. 165313, houdende wijziging van de Regeling bestrijding maïswortelkever, Anoplophora chinensis (Forster) en kastanjegalwesp en het Mandaatbesluit LNV Plantenziektenkundige Dienst en de keuringsdiensten in verband met een vondst van de Anoplophora glabripennis (Motschulsky) in Almere

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

Gelet op artikel 16 van Richtlijn nr. 2000/29/EG van de Raad van de Europese Unie van 8 mei 2000 betreffende de beschermende maatregelen tegen het binnenbrengen en de verspreiding in de Gemeenschap van voor planten en voor plantaardige producten schadelijke organismen (PbEG L 169);

Gelet op artikel 17 van het Besluit bestrijding schadelijke organismen;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling bestrijding maïswortelkever, Anoplophora chinensis (Forster) en kastanjegalwesp wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

1. Onderdeel a komt te luiden:

a. Minister:

Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie;

2. In de onderdelen p, q en r, wordt ‘de bijlage’ telkens vervangen door: bijlage I.

B

Na artikel 11b wordt een paragraaf ingevoegd, luidende:

Paragraaf 3b. Anoplophora glabripennis (Motschulsky)

Artikel 11c
  • 1. Het is verboden materiaal van in bijlage II opgenomen waardplanten met een doorsnede groter dan 2,5 centimeter, afkomstig van in het in bijlage III beschreven buffergebied Anoplophora glabripennis (Motschulsky) te vervoeren of te bewerken, tenzij met voorafgaande toestemming van de Minister met het oog op de vernietiging van het materiaal.

  • 2. De Minister kan voorwaarden verbinden aan de in het eerste lid bedoelde toestemming.

C

In artikel 12 wordt ‘Anoplophora chinensis (Forster)’ vervangen door: boktor.

D

Het opschrift van de bijlage komt te luiden:

BIJLAGE I, BEHORENDE BIJ ARTIKEL 1, ONDERDELEN P, Q EN R

E

Er worden twee bijlagen toegevoegd, luidende:

BIJLAGE II, BEHORENDE BIJ ARTIKEL 11C (WAARDPLANTEN)

Acer

Aesculus

Alnus

Betula

Carpinus

Celtis

Cercidiphyllum

Fagus

Fraxinus

Platanus

Populus

Prunus

Salix

Sorbus

Ulmus

BIJLAGE III, BEHORENDE BIJ ARTIKEL 11C (BUFFERGEBIED ANOPLOPHORA GLABRIPENNIS (MOTSCHULSKY))

ARTIKEL II

In artikel 1 van het Mandaatbesluit LNV Plantenziektenkundige Dienst en de keuringsdiensten wordt, onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel w door een puntkomma, een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • x. de toestemming, bedoeld in artikel 11c, van de Regeling bestrijding maïswortelkever, boktor en kastanjegalwesp.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van de eerste dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

H. Bleker.

TOELICHTING

Inleiding

Met de onderhavige regeling worden de Regeling bestrijding maïswortelkever, Anoplophora chinensis (Forster) en kastanjegalwesp (verder: Regeling) en het Mandaatbesluit LNV Plantenziektenkundige Dienst en de keuringsdiensten gewijzigd. De wijzigingen houden verband met de vastgestelde aanwezigheid van verschillende uitvlieggaten en resten van larven en kevers van de Anoplophora glabripennis (Motschulsky) (verder: Aziatische boktor) in esdoornbomen (Acers pseudoplatanus) in Almere. De uitvlieggaten zijn zowel van recente als van wat oudere datum. De oudste uitvlieggaten lijken drie jaar oud te zijn. De Aziatische boktor is een schadelijk organisme dat moet worden bestreden op grond van artikel 16 van Richtlijn nr. 2000/29/EG van de Raad van de Europese Unie van 8 mei 2000 betreffende de beschermende maatregelen tegen het binnenbrengen en de verspreiding in de Gemeenschap van voor planten en voor plantaardige producten schadelijke organismen (PbEG 2000 L 169) (verder: Fytorichtlijn).

Vondst

De uitvlieggaten en resten van larven en kevers zijn aangetroffen in esdoornbomen in een industriegebied gelegen in het noordoosten van Almere. In het industriegebied zijn weinig bomen aanwezig. Mede op grond van ervaringen met eerdere vondsten in Europese lidstaten, die waren te herleiden naar besmet houten verpakkingmateriaal uit Azië, wordt ook ten aanzien van de vondst in Almere vermoed dat met de boktor besmet verpakkingshout afkomstig uit Azië de oorzaak is van de huidige vondst.

Maatregelen

De Aziatische boktor is een schadelijk organisme dat op een groot aantal loofbomen en struiken zijn levenscyclus kan voltooien. Deze waardplanten zijn opgenomen in bijlage II bij de Regeling. De Plantenziektenkundige Dienst zal in een straal van één kilometer rond de vondst visuele inspecties uitvoeren naar de aanwezigheid van de Aziatische boktor. Indien daarbij geen nieuwe vondsten aan het licht komen, geeft dat echter geen volledige zekerheid over de afwezigheid van het organisme. Gezien de levenscyclus van het insect kan het enkele jaren duren voor een boktorei zich heeft ontwikkeld tot een kever die uitvliegt. Het niet zien van symptomen van boktoreieren of -larven of het niet aanwezig zijn van uitvlieggaten geeft dus geen volledige zekerheid over de afwezigheid van een besmetting met de Aziatische boktor. Bovendien is, gezien de geringe boomdichtheid op het industriegebied waar deze boktor is aangetroffen en het feit dat de uitvlieggaten dateren van verschillende jaren, de kans aanwezig dat de insecten zich over een relatief groter gebied hebben verspreid. Dit specifieke samenstel van feiten noodzaakt tot het stellen van de volgende aanvullende voorschriften die gelden in een straal van 500 meter rond de vondst. Binnen dit gebied is het verboden materiaal (zoals snoeiafval of gerooide bomen) van waardplanten met een doorsnede groter dan 2,5 centimeter te vervoeren of te bewerken, zonder voorafgaande toestemming van de Minister met het oog op de vernietiging van het materiaal (zie artikel I, onderdeel B). Dit met het oog op het voorkomen van de verspreiding van eventueel aangetast snoeiafval of gerooide aangetaste bomen. De maatregel zal, indien in de komende periode geen nieuwe aantastingen in het gebied worden gevonden, van kracht zijn voor een periode van maximaal vier jaar.

De bevoegdheid tot het geven van deze toestemming wordt gemandateerd aan de directeur en de plaatsvervangend directeur van de Plantenziektenkundige Dienst (artikel II).

Tot slot wordt de citeertitel van de Regeling aangepast in verband met het feit dat thans tevens voorschriften in verband met de Aziatische boktor in de Regeling zijn opgenomen. In verband daarmee komt de citeertitel te luiden: Regeling bestrijding maïswortelkever, boktor en kastanjegalwesp (artikel I, onderdeel C).

Administratieve lasten

De gevolgen van deze regeling voor de administratieve lasten voor burgers en bedrjiven zijn te verwaarlozen. In het gebied waar de beperkende maatregelen ten aanzien van het afvoeren van materiaal van waardplanten gaan gelden, is weinig groen aanwezig. Bovendien is vrijwel al het groen gemeentelijk groen. Alleen de gemeente zal dus, indien ze waardplanten in het gebied snoeit of rooit – wat slechts éénmaal in de paar jaar plaatsvindt – een toestemming moeten vragen. Het aanvragen van een toestemming kan telefonisch geschieden en zal zo’n tien minuten kosten. Hiervan uitgaande is de administratieve lastenstijging voor burgers en bedrjiven die met deze regeling gepaard gaat, dan ook verwaarloosbaar.

Handhavings- en uitvoeringslasten

Het toezicht op de naleving van de voorschriften zal worden uitgevoerd binnen de bestaande capaciteit.

Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van de eerste dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst. Daarmee wordt afgeweken van de uitgangspunten inzake vaste verandermomenten voor regelgeving, welke inhouden dat nieuwe regelingen slechts op 1 januari, 1 april, 1 juli of 1 oktober ingaan en minimaal drie maanden daaraan voorafgaand publicatie van de nieuwe regels plaatsvindt.

De reden voor deze afwijking is dat het hier gaat om het instellen van noodmaatregelen in verband met de vondst van de Aziatische boktor en de Fytorichtlijn verplicht tot het bestrijden van de Aziatische boktor. Het is daarom noodzakelijk de Nederlandse regelgeving zo snel mogelijk aan te passen.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

H. Bleker.

Naar boven