Vaststelling bestemmingsplan ‘Parapluherziening mantelzorg 2010’

De gemeenteraad van Renkum heeft in haar vergadering van 27 oktober 2010 het bestemmingsplan ‘Parapluherziening mantelzorg 2010’ gewijzigd vastgesteld.

Het bestemmingsplan betreft een zogenaamd paraplubestemmingsplan. Dit houdt in dat de in het plan opgenomen regels, de regels van alle, in de bijlage van het plan opgenomen, geldende bestemmingsplannen in de gemeente vervangt of toevoegt. Het plan bevat alleen een korte toelichting en regels en geen plankaart. Het bestemmingplan voegt aan al deze bestemmingsplannen een afwijkingsmogelijkheid en enkele definities toe. Met deze afwijking wordt het op een redelijk eenvoudige manier mogelijk om ten behoeve van mantelzorg een bijgebouw bij een bestaande woning tijdelijk te kunnen gebruiken voor bewoning. Onder mantelzorg wordt verstaan: ‘de langdurige zorg die niet in het kader van een hulpverlenend beroep wordt aangeboden aan een aantoonbare hulpbehoevende (zoals op fysiek en/of psychisch en/of psycho-sociaal vlak) door personen uit diens directe omgeving, waarbij zorgverlening rechtstreeks voortvloeit uit de sociale relatie’. Zodra de behoefte aan mantelzorg vervalt, vervalt ook de verleende afwijking en dus de tijdelijke bewoning. Met dit bestemmingsplan wordt het beleid op dit gebied in al deze geldende bestemmingsplannen hetzelfde.

De wijzigingen ten opzichte van het ontwerp betreffen de volgende:

  • enkele ondergeschikte redactionele wijzigingen van de opzet en inhoud van de regels;

  • het toevoegen van de definities ‘zorgbehoevende’ en ‘zorgverlener/mantelzorger’;

  • het vervallen van het artikel met betrekking tot de in het ontwerp genoemde afstandsbeperking van maximaal 25 meter tussen de woning en het in het kader van mantelzorg tijdelijk te bewonen bijgebouw (artikel 2.1.1 onder a3 van het ontwerpbestemmingsplan);

  • het vervallen van de tekst over de jaarlijkse controle van de gemeente op de voorwaarden van de verleende afwijking (artikel 2.1.1 onder a6 van het ontwerpbestemmingsplan);

  • het toevoegen van een artikel over het niet toekennen van een huisnummer aan het in het kader van mantelzorg tijdelijk te bewonen bijgebouw.

Het bestemmingsplan en het raadsbesluit liggen met ingang van woensdag 24 november 2010 gedurende zes weken ter inzage in het gemeentehuis te Oosterbeek. Daarnaast is het plan in te zien op de gemeentelijke website www.renkum.nl/bestemmingsplannen onder ‘vastgesteld’.

Belanghebbenden, die tijdig een zienswijze bij de gemeenteraad naar voren hebben gebracht, alsmede een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij geen zienswijze bij de gemeenteraad naar voren heeft gebracht, kunnen gedurende de termijn van terinzagelegging schriftelijk tegen het vastgestelde bestemmingsplan beroep instellen. Voor wat betreft de wijzigingen ten opzichte van het ontwerpplan kunnen belanghebbenden, ook diegene die geen zienswijze hebben ingediend, gedurende termijn van terinzagelegging schriftelijk tegen het vastgestelde bestemmingsplan beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage.

Het bestemmingsplan treedt in werking op de eerste dag na het aflopen van de hiervoor genoemde termijn om in beroep te gaan. Binnen de beroepstermijn kan tevens een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, waardoor het bestemmingsplan niet in werking treedt, totdat op het verzoek is beslist.

Naar boven