BestemmingsplanKorrewegwijk-De Hoogte 2009

Burgemeester en wethouders maken bekend dat de gemeenteraad op 20 oktober 2010 het bestemmingsplan Korrewegwijk-De Hoogte 2009 heeft vastgesteld. Het bestemmingsplan betreft de Korrewegwijk en De Hoogte, echter met uitzondering van sportpark De Hoogte en een bedrijvenlocatie tussen de C.H. Petersstraat en het Oosterhamrikkanaal.

Het plan vervangt enkele verouderde plannen. Ook worden in het nieuwe bestemmingsplan op de volgende plekken nieuwe ontwikkelingen mogelijk gemaakt:

  • vervangende nieuwbouw is mogelijk ter plaatse van de bouwblokken tussen de Bonaire- en de Curaçaostraat en tussen de Bandoeng- en de Timorstraat;

  • net als in het huidige bestemmingsplan kan de bestaande bedrijfsbebouwing aan de Oosterhamrikkade worden vervangen door onder meer woonbebouwing;

  • op een aantal scholenlocaties, op de locatie van een kerk aan de Hamburgervijver en in de hoek Oosterhamrikkanaal-Van Starkenborghkanaal zal bij recht of pas na wijziging op grond van een wijzigingsplan wonen zijn toegestaan.

De stedenbouwkundige visie verwoord in het stedenbouwkundig plan ‘Antillenstraat en omstreken’ is juridisch-planologisch vastgelegd.

Bij de vaststelling heeft de raad de volgende wijzigingen aangebracht ten opzichte van het ontwerp, zoals dat ter inzage heeft gelegen:

  • plankaart: het speeltuingebouw op het groene binnenterrein ten noorden van het Floresplein is aangegeven conform de bestaande situatie met beperkte uitbreidingsmogelijkheden; de bestaande situatie aan de Oosterhamriklaan ten noorden van de Korreweg is nauwkeuriger op de plankaart aangegeven; de bestaande, maar in de ontwerpversie ontbrekende, bouwhoogte en bebouwingspercentage zijn op de kaart aangegeven (bestemming Wonen: Rodeweg noordzijde 10 meter, Westindischekade 100%, drie kleine locaties aan het Feithplein, een gebouwtje tussen Oosterhamrikkade en Tellegenstraat, een nutsgebouwtje aan de Driessenstraat; bestemming Centrum: Floresplein 100%/17 meter, Korreweg westzijde; bestemming Maatschappelijk: de kosterswoning en de voormalige kerk op de hoek Korreweg/Floresplein; bestemmingen Wonen en Gemengd-2 aan de Johan de Wittstraat zuidzijde); de bestaande achterste bouwgrens aan Asingastraat 3 is op de plankaart aangegeven, de locatie Kapteynlaan ten zuiden van de C.H. Petersstraat en Oosterhamrikkade 10zijn voorzien van een bouwvlak en bebouwingsmatrix overeenkomstig de bestaande situatie, en het bouwvlak aan de Bedumerstraat-oostzijde is conform de bestaande situatie enigszins gewijzigd; in de zuidwesthoek van de Kandelaarkerk is het bouwvlak verwijderd van de bestemmingen Groen en Water en de bestemming Groen gewijzigd in Maatschappelijk.

  • bestemming Wonen: aan-huis-verbonden-beroepen zijn uitdrukkelijk toegestaan en de verwijzing naar de plankaart is verbeterd – was ‘gemengd-1’, is nu ‘specifieke vorm van gemengd-1’ (lid 14.1 onder a); de maximale bouwhoogte voor de woningen aan de Singelweg ten noorden van de Van Kerckhoffstraat is verhoogd van 7 naar 11 meter (plankaart); de toegestane functionele en bouwmogelijkheden voor Asingastraat 5–7 zijn verruimd, zodat hier maatschappelijke doeleinden en horeca-2 mogelijk zijn (lid 14.1, plankaart); het punt vanwaar de diepte van aan- en uitbouwen en aangebouwde bijgebouwen wordt berekend is verduidelijkt: het gaat om (het verlengde van) de achtergevel van de hoofdmassa van de bebouwing (lid 14.2.3 onder a2); een extra ontheffingsmogelijkheid is toegevoegd voor het realiseren van aan- en uitbouwen en aangebouwde bijgebouwen achter een oorspronkelijke uitbouw (lid 14.4.1 en juridische toelichting); de redactie van de leden 14.2.3 onder c en 14.2.4 onder d betreffende de toegestane bebouwing op het achtererf is verduidelijkt en de maximale bouwhoogte van garages is gesteld op 3.50 meter (lid 14.2.3 onder d);

  • bestemming Gemengd-1: ter plaatse van Antillenstraat 3, 5 en 7 is een wijzigingsbevoegdheid naar Wonen opgenomen (plankaart, artikel 7 en toelichting); overschrijding van de bouwgrens nabij het kanaal is uitgesloten (lid 7.4.1); er is een bouwgrens gelegd rondom de bestemming Gemengd-1 aan Oosterhamrikkade 76 t/m 84 en Oosterhamrikkade 76 heeft een bebouwingsregime gekregen overeenkomstig de overige panden met de bestemming Gemengd-1 in dit bouwblok (plankaart en artikel 7).

  • bestemming Maatschappelijk: de bestaande functie wonen in de hoek Star Numanstraat/ Oosterhamriklaan is positief bestemd, zodat de wijzigingsbevoegdheid hier is geschrapt (plankaart, artikel 10 en toelichting); een ontheffing is mogelijk van de hoogte in plaats van de bouwhoogte (lid 10.4);

  • de algemene ontheffingsmogelijkheden zijn enigszins verruimd (lid 24.1 onder a en c);

  • toelichting: een passage over ecologie in relatie tot beleid inzake de busbaan is opgenomen (paragraaf 6.2); de beschrijving van de uitwerkings- en wijzigingsprocedure is aangepast (paragraaf 7.3);

  • de geluidzone industrie van het zuidwestelijk deel van het plangebied is in verband met recente jurisprudentie verwijderd. Om deze reden is voor het gebied ter plaatse van de Antillenstraat-oostzijde in artikel 7 de (verwijzing naar de) kaart aangepast: was ‘geluidzone industrie’, nu ‘wonen uitgesloten’.

    Tot slot zijn in aansluiting op de landelijke standaardisering enkele redactionele, presentatietechnische, niet-inhoudelijke wijzigingen aangebracht op de plankaart en in de regels.

Het vastgestelde bestemmingsplan ligt, met de daarop betrekking hebbende stukken, met ingang van 19 november 2010 tot en met 30 december 2010 ter inzage bij:

  • het Loket Bouwen en Wonen van de dienst Ruimtelijke Ordening en Economische Zaken, Ged. Zuiderdiep 98, op werkdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur;

  • en in het Gemeentelijk Informatiecentrum GIC, Kreupelstraat 1 (Prefectenhof), op maandag van 13.00 tot 16.00 uur, dinsdag t/m vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur, op donderdag bovendien van 8.00 tot 20.00 uur.

Exemplaren van het vastgestelde bestemmingsplan en de daarop betrekking hebbende stukken zijn tegen betaling op bovenvermelde adressen verkrijgbaar.

U kunt het bestemmingsplan ook inzien op bestemmingsplannen.groningen.nl.

Daar vindt u de ‘papieren versie’ als pdf-bestand onder de knop Overzicht bestemmingsplannen.

De kaart met klikbare gegevens vindt u onder de knop Naar de kaart. Deze kaart vindt u ook op de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl.

De digitale planbestanden zijn te vinden op gemeente.groningen.nl/ro-online/plannen.

Van 19 november tot en met 30 december 2010 kan tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State worden ingesteld door:

  • een belanghebbende die tijdig bij de gemeenteraad zienswijzen over het ontwerpbestemmingsplan naar voren heeft gebracht;

  • een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij geen zienswijzen naar voren heeft gebracht;

  • een belanghebbende die zich niet kan verenigen met de wijzigingen die bij de vaststelling zijn aangebracht ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan.

Wie tijdig beroep heeft ingesteld kan ook om een voorlopige voorziening verzoeken. Indien dit verzoek gedurende de beroepstermijn wordt ingediend, schort dit de werking van het bestemmingsplan op totdat op het verzoek is beslist. Het beroepschrift dient te worden gezonden aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage; het verzoek om voorlopige voorziening aan de voorzitter van deze Afdeling, onder hetzelfde adres.

Groningen, 18 november 2010

Naar boven