Ontwerpbestemmingsplan Buitengebied en plan-MER bestemmingsplan Buitengebied

Een nieuw plan

De gemeente heeft een nieuw bestemmingsplan voor het buitengebied voorbereid. Het geldend plan dateert uit 1997 en is op onderdelen verouderd. Eerder is ten behoeve van de inspraak al een voorontwerp opgesteld en in procedure gebracht. De voorbereidingen zijn nu zover dat een ontwerp van het plan beschikbaar is. Op onderdelen is dit, onder andere naar aanleiding van overleg- en inspraakreacties, gewijzigd ten opzichte van het voorontwerpplan. De hoofdopzet van het plan is ongewijzigd gebleven.

Voor wie van belang?

Het bestemmingsplan heeft betrekking op bijna het gehele grondgebied van de gemeente met uitzondering van de kernen waarvoor aparte bestemmingsplannen gelden. Daarom is het plan niet alleen belangrijk voor de agrariërs die er hun bedrijf uitoefen, maar ook voor hen die er een ander bedrijf hebben of er wonen, in één van de vele bebouwingslinten of clusters bijvoorbeeld.

Wat is het doel?

Met het nieuwe plan zorgt de gemeente er voor dat het beleid voor het grootste deel van het buitengebied weer actueel is. Een beleid dat kan bijdragen aan een vitaal en leefbaar platteland. Daarom ook kent het plan twee belangrijke doelen: het veilig stellen en vastleggen van bestaande waarden en belangen en het mogelijk maken van gewenste ontwikkelingen.

Inhoudelijk

Een paar onderwerpen die in het plan aan de orde zijn.

gebiedsbestemmingen

Het plan kent een aantal gebiedbestemmingen zoals: agrarisch, agrarisch met waarden, natuur en bos. De keuze van de bestemmingen houdt verband met de waarden van het betreffende gebied. Om die waarden te behouden zijn regels opgenomen. Zo mogen bepaalde werkzaamheden niet uitgevoerd worden zonder een vergunning van burgemeester en wethouders.

agrarische bouwblokken

Nieuwe bouwblokken zijn niet opgenomen. In het plan worden de bestaande agrarische bedrijven in beginsel positief bestemd. Uitgangspunt is een bouwblok op maat. Dit kan tot gevolg hebben dat bouwblokken zijn vergroot en in sommige gevallen verkleind.

niet-agrarische bedrijven

Deze bedrijven horen eigenlijk niet in het buitengebied thuis. Ze mogen uitsluitend worden uitgeoefend op hun huidige locatie. Uitbreiding van de bebouwing is slechts eenmalig mogelijk met een wijziging tot 15%.

wonen

De burgerwoningen worden positief bestemd door het opnemen van een bebouwingsvlak. Voor de omvang daarvan is de feitelijke situatie als uitgangspunt genomen. De inhoud van een woning mag maximaal 600 m3 bedragen. De bouw van nieuwe woningen wordt niet mogelijk gemaakt.

recreatie

Het plan biedt ruimere mogelijkheden voor recreatieve voorzieningen dan in het geldend plan. Daarbij moet bijvoorbeeld gedacht worden aan bed and breakfastvoorzieningen.

Plan-MER

Omdat het bestemmingsplan ruimte biedt aan besluit-m.e.r.-(beoordelingsplichtige) activiteiten en significante effecten op Europese Habitatrichtlijngebieden niet op voorhand zijn uit te sluiten, is het bestemmingsplan Plan-m.e.r.plichtig.

De Plan-m.e.r. procedure is gestart met de raadpleging van de betrokken bestuursorganen en andere belanghebbenden over de reikwijdte en het detailniveau van de op te stellen plan-MER. Hiertoe is een notitie ‘Reikwijdte en Detailniveau’ opgesteld. Op basis van deze notitie is de plan-MER opgesteld. Hiermee worden de (milieu) gevolgen van de mogelijkheden die het bestemmingsplan biedt in een vroeg stadium inzichtelijk gemaakt.

Zienswijzen

Het ontwerpbestemmingsplan en relevante stukken en de plan-MER bestemmingsplan Buitengebied kunt u met ingang van 12 november tot en met 23 december 2010 inzien bij de balie van de afdeling Ruimte in het gemeentehuis of via www.woudrichem.nl. en via http://www.ruimtelijkeplannen.nl.

Gedurende deze termijn kan iedereen naar keuze schriftelijk of mondeling een zienswijze op het ontwerpbestemmingsplan en de plan-MER kenbaar maken bij de gemeenteraad, postbus 6, 4285 ZG Woudrichem. Als u gebruik wenst te maken van het geven van een mondelinge zienswijze dan kunt u hiervoor contact opnemen met T. van Tilborg van de afdeling Ruimte, die met uitzondering van vrijdagmiddag bereikbaar is op 0183-308173.

Naar boven