Aanwijzing van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 3 november 2010, nr. MC-U-3031693 op grond van artikel 7 van de Wet marktordening gezondheidszorg, inzake de taakstelling ziekenhuizen 2011.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 7 van de Wet marktordening gezondheidzorg;

Na 29 juni 2010 schriftelijk mededeling te hebben gedaan aan de Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal (Kamerstukken II 2009/10, 29 248, nr. 128);

Gezien het verslag van een schriftelijk overleg van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport van de Tweede Kamer der Staten-Generaal van 7 oktober 2010 inzake de voorhang taakstelling ziekenhuizen 2011;

Besluit:

Artikel 1

Deze aanwijzing is van toepassing op zorg geleverd door instellingen voor medisch specialistische zorg waarop in 2011 de budgetsystematiek van toepassing is, te weten: algemene en categorale ziekenhuizen (inclusief long/astmacentra), academische ziekenhuizen, epilepsie-inrichtingen, instellingen voor revalidatie, radiotherapeutische centra en dialysecentra, verder te noemen ziekenhuizen.

Ter uitvoering van dit besluit stelt de Nederlandse Zorgautoriteit, verder te noemen zorgautoriteit, beleidsregels vast.

Artikel 2

Aan ziekenhuizen wordt per 1 januari 2011 een taakstelling van structureel € 150 miljoen (prijspeil 2007) opgelegd. Deze aanwijzing beslaat vooralsnog niet de in de voorhangbrief aangekondigde korting van € 549 miljoen.

Artikel 3

Voor de verdeling van de in artikel 2 vermelde taakstelling over de ziekenhuizen gelden de volgende uitgangspunten:

  • 1. De toedeling van de macro taakstellingsbedragen naar het niveau van de individuele ziekenhuizen dient te geschieden op basis van het aandeel van het individuele ziekenhuis in het macrobudget in het basisjaar.

  • 2. Het basisjaar waarop het macrobudget en de standen van de individuele ziekenhuizen betrekking hebben en de daarbij te hanteren peildatum worden door de zorgautoriteit nader vastgesteld.

  • 3. Het macrobudget en de standen van de individuele ziekenhuizen hebben ieder betrekking op het A- en B-segment tezamen. Bij de toedeling van het macro taakstellingsbedrag wordt de omvang van het vrije B-segment in de verdeelgrondslag betrokken.

  • 4. Het macrobudget en de standen van de individuele ziekenhuizen worden uitsluitend geschoond voor loonkosten medisch specialisten en agio’s, inclusief schoning voor loonkosten medisch specialisten en agio’s academische component (waarbij de technische uitwerking van deze schoning mede afhankelijk is van de keuze van het basisjaar) alsmede de capaciteit en productieparameters van psychiaters in psychiatrische universiteitsklinieken (PUK’en). Bij epilepsie-inrichtingen wordt daarnaast nog geschoond voor het AWBZ-deel.

Artikel 4

Het op basis van voorgaande per individuele instelling berekende taakstellingsbedrag wordt verwerkt als nominaal bedrag in het A-segment en is onderhevig aan nominale aanpassingen (indexering). De eerste nominale aanpassing vindt plaats over het jaar 2011 waarmee de taakstelling op het prijspeil 2011 wordt gebracht.

Artikel 5

Deze aanwijzing treedt terstond in werking en wordt met de toelichting in de Staatscourant geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

E.I. Schippers.

TOELICHTING

Algemeen

De taakstelling 2008–2011 loopt, conform onderstaande tabel, op van € 160 miljoen in 2008 tot structureel € 400 miljoen vanaf 2011 (prijspeil 2007).

2008

2009

2010

2011

€ 160 miljoen

€ 175 miljoen

€ 250 miljoen

€ 400 miljoen

Deze aanwijzing aan de Nederlandse Zorgautoriteit (hierna: zorgautoriteit) strekt ertoe om per 1 januari 2011 de vierde tranche van de taakstelling, structureel € 150 miljoen (prijspeil 2007) te realiseren.

In 2008 is € 160 miljoen structureel verwerkt. In 2009 is inmiddels de oploop van de taakstelling, € 15 miljoen structureel, verwerkt. In 2010 is de oploop van de taakstelling met ingang van 2010, € 75 miljoen structureel, verwerkt.

De oploop van de taakstelling tranche 2011, € 150 miljoen structureel, zal op dezelfde wijze worden verwerkt als de tranche 2010. Dit houdt in dat de tranche 2011, evenals de tranche 2010, in zijn geheel in mindering zal worden gebracht op de (FB)-budgetten van de individuele instellingen. Voor de verdeling van het macrokortingsbedrag van € 150 miljoen over de individuele instellingen wordt, evenals in 2010, het uitgangspunt gehanteerd dat de omvang van het vrije B-segment in de verdeelgrondslag zal worden betrokken, omdat het macrobudgettair kader voor ziekenhuizen zich ook tot het B-segment uitstrekt. Dit betekent dat instellingen met een relatief groot budgetdeel en klein B-segment (zoals UMCs en topklinische ziekenhuizen) niet onevenredig zwaar worden aangeslagen.

Ik heb er voor gekozen de taakstelling tranche 2010 van € 150 miljoen niet te splitsen in een deel dat in mindering op de (FB)-budgetten van het A-segment wordt gebracht en een deel dat verzekeraars in het vrije B-segment door middel van prijsonderhandelingen moeten realiseren, maar de wijze waarop de instelling de korting verwerkt aan deze zelf over te laten. Bij een dergelijke opdeling bestaat namelijk het risico dat (een deel van) de taakstelling in het B-segment niet wordt gerealiseerd. Dit is onwenselijk aangezien de doelmatigheidsbesparing als taakstellend is aangemerkt.

Op 29 juni 2010 is van het voornemen deze aanwijzing te treffen schriftelijk mededeling gedaan aan de Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal (Kamerstukken II 2009/10, 29 248, nr. 128). Die schriftelijke mededeling behelsde naast de onderhavige taakstelling nog een aanvullende taakstelling van maximaal € 549 miljoen. De Tweede Kamer heeft vragen gesteld. Het verslag van een schriftelijk overleg inzake de voorhang taakstelling ziekenhuizen 2011 van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport van de Tweede Kamer der Staten-Generaal is op 13 oktober 2010 voor kennisneming aangenomen.

De NVZ Vereniging van Ziekenhuizen heeft in de kort geding procedure tegen de Staat de structurele taakstelling van € 150 miljoen niet betwist. De aanvullende taakstelling van maximaal € 549 miljoen structureel is door de rechtbank in kort geding niet toegestaan. De Staat heeft tegen dat vonnis bij het gerechtshof spoedappel ingesteld. Afhankelijk van de uitspraak van het Gerechtshof wordt bezien of en zo ja hoe de aanvullende taakstelling alsnog wordt gerealiseerd. Zo nodig zal ik een vervolgaanwijzing geven.

Artikelsgewijs

Artikel 1

Dit artikel beperkt de werkingssfeer van de aanwijzing tot een deel van de instellingen voor medisch specialistische zorg, namelijk instellingen voor medisch specialistische zorg waarop in 2011 de budgetsystematiek van toepassing is, te weten: algemene en categorale ziekenhuizen (inclusief long/astmacentra), academische ziekenhuizen, epilepsie-inrichtingen, instellingen voor revalidatie, radiotherapeutische centra en dialysecentra, verder te noemen ziekenhuizen.

Artikel 2

Dit artikel bepaalt de omvang van de taakstelling.

Artikel 3

Op grond van dit artikel deelt de zorgautoriteit het macro taakstellingsbedrag toe naar het niveau van de individuele instelling. Het artikel bepaalt dat:

  • De toedeling van de macro taakstellingsbedragen naar het niveau van de individuele ziekenhuizen dient te geschieden op basis van het aandeel van het individuele ziekenhuis in het macrobudget in het basisjaar.

  • Het basisjaar waarop het macrobudget en de standen van de individuele ziekenhuizen betrekking hebben en de daarbij te hanteren peildatum worden door de zorgautoriteit nader vastgesteld.

  • Het macrobudget en de standen van de individuele ziekenhuizen hebben betrekking op het A- en B-segment tezamen. Bij de toedeling van het macro taakstellingsbedrag wordt de omvang van het B-segment in de verdeelgrondslag betrokken.

  • Het macrobudget en de standen van de individuele ziekenhuizen worden uitsluitend geschoond voor loonkosten medisch specialisten en agio’s, inclusief schoning voor loonkosten medisch specialisten en agio’s academische component (waarbij de technische uitwerking van deze schoning mede afhankelijk is van de keuze van het basisjaar) alsmede de capaciteit en productieparameters van psychiaters in psychiatrische universiteitsklinieken (PUK’en). Bij epilepsie-inrichtingen wordt daarnaast nog geschoond voor het AWBZ-deel.

Artikel 4

Dit artikel regelt dat het per individuele instelling berekende taakstellingsbedrag wordt verwerkt als nominaal bedrag in het A-segment. Die bedragen zijn onderhevig aan nominale aanpassingen (indexering). De eerste nominale aanpassing vindt plaats over het jaar 2011 waarmee de taakstelling op het prijspeil 2011 wordt gebracht.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

E.I. Schipper.

Naar boven