Besluit van 2 november 2010, nr. Z/M-3025430, van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport tot wijziging van het Besluit Stuurgroep implementatie Wtcg

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Besluit:

ARTIKEL I

Het Besluit Stuurgroep implementatie Wtcg wordt gewijzigd als volgt:

A

In artikel 1, onderdeel c, wordt na ‘(hierna: ZN)’ ingevoegd: , de gemeenten, vertegenwoordigd door de Vereniging van Nederlandse gemeenten (hierna: VNG) en de Bureaus Jeugdzorg, vertegenwoordigd door het Interprovinciaal Overleg (hierna: IPO).

B

Artikel 3 wordt gewijzigd als volgt:

1. In het eerste lid wordt in onderdeel f de punt vervangen door een komma en worden na onderdeel f twee nieuwe onderdelen ingevoegd, luidende:

  • g. een vertegenwoordiger van de VNG;

  • h. een vertegenwoordiger van het IPO.

2. In het tweede lid, tweede volzin, wordt ‘onder c tot en met f’ vervangen door: c tot en met h.

3. In het derde lid, vervalt: ‘de directie Macro Economische Vraagstukken en Arbeidsvoorwaardenbeleid van’.

C

Artikel 5 komt te luiden:

Artikel 5

De Stuurgroep rapporteert voor 15 november 2010, 15 mei 2011, 15 november 2011 en 1 maart 2012 aan de minister over zijn bevindingen. Deze bevindingen worden door de minister verwerkt in de voortgangsrapportages die hij in 2010, 2011 en 2012 aan beide Kamers van de Staten-Generaal aanbiedt.

D

Artikel 7 komt te luiden:

Artikel 7

Dit besluit vervalt met ingang van 1 april 2012.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

E.I. Schippers.

TOELICHTING

Begin 2009 is de Stuurgroep Implementatie Wtcg (hierna: de Stuurgroep) ingesteld met als taak om vroegtijdig mogelijke problemen bij de uitvoering van de tegemoetkoming op grond van de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (hierna: Wtcg) te signaleren en oplossingen te ontwikkelen1. De Stuurgroep is op grond van het instellingsbesluit in de Staatscourant ingesteld tot 1 januari 2011 en zou daarmee in ieder geval functioneren tot en met de eerste uitkeringsronde (najaar 2010). Daarna was het de bedoeling dat de Stuurgroep zou worden ontbonden en de ketenpartners de uitvoering van de regeling zelfstandig ter hand zouden nemen.

De Stuurgroep heeft in de afgelopen periode een belangrijke richtinggevende rol vervuld en goed gewerkt als ‘overleg- en besluitvormingsgremium’. De Stuurgroep heeft zowel de ketenbrede werkgroep implementatie als de verschillende projectorganisaties bij de ketenpartners van sturing voorzien. Met het oog op de nabije toekomst wordt voortzetting van de sturing op dit niveau nodig geacht om een aantal redenen:

  • 1. De eerste uitkeringsronde is nabij en aan de implementatie van het secundaire proces (de fase waarin bezwaren kunnen worden ingediend en aanvragen kunnen worden gedaan) wordt nog hard gewerkt. Het is wenselijk om in het voorjaar van 2011 de praktijk te evalueren en zonodig afspraken aan te scherpen.

  • 2. Voor het uitkeringsjaar 2010 zijn de afbakeningscriteria voor de tegemoetkoming uit te keren eind 2011 gewijzigd2. De verandering leidt deels tot een wijziging van de bestaande computersystemen bij Ciz en Vektis. Echter de verandering leidt voor een nog groter deel tot de behoefte aan nieuwe gegevens van nieuwe ketenpartners: de gegevens over rolstoelen en persoonsgebonden budget voor huishoudelijke verzorging van gemeenten en gegevens over AWBZ-indicaties afgegeven door Bureaus Jeugdzorg (hierna: BJZ’s). De systemen, gegevensstromen, primaire en secundaire werkprocessen, communicatie en dergelijke in de keten moeten hierop worden voorbereid.

  • 3. In de praktijk zijn alle gemeenten en alle BJZs vanaf uitkeringsjaar 2010 Wtcg-ketenpartners. Het aantal ketenpartners wordt daarmee aanzienlijk. De Stuurgroep is een adequaat bestuurlijk niveau voor een vertegenwoordiger namens deze nieuwe ketenpartners: vanuit VNG namens de gemeenten en vanuit het IPO namens de BJZs.

Om deze redenen wordt thans voorgesteld de looptijd van de Stuurgroep te bestendigen tot 1 april 2012 en tevens de Stuurgroep uit te breiden met vertegenwoordigers van de nieuwe ketenpartners, te weten een afgevaardigde namens de gemeenten (vanuit de VNG) en een afgevaardigde namens de BJZs (vanuit het IPO).

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

E.I. Schippers.


XNoot
1

Besluit van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 3 februari 2009, nr. MEVA-AEB-2909485, houdende de instelling van de Stuurgroep implementatie Wtcg (Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten).

XNoot
2

Besluit van 4 augustus 2010, houdende wijziging van het Besluit tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten in verband met de verbetering van de selectiecriteria voor de aanspraak op een tegemoetkoming (Stb. 2010, 319).

Naar boven