Wijziging van het besluit houdende vaststelling van het Subsidieprogramma Innovatief reizen van en naar het station in verband met verlenging aanvraagtermijn

1 november 2010

Nr. VENW/BSK-2010/136136

De Minister van Infrastructuur en Milieu,

Gelet op artikel 2, eerste lid, onderdeel a, van de Kaderregeling subsidies duurzaamheid Verkeer en Waterstaat;

Besluit:

ARTIKEL I

In Paragraaf 7, eerste lid, van de bijlage bij het Besluit houdende vaststelling van het Subsidieprogramma Innovatief reizen van en naar het station wordt de datum 1 november 2010 vervangen door: 1 februari 2011.

ARTIKEL II

  • 1. Dit besluit treedt in werking met ingang van de eerste dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

  • 2. Indien de publicatie van dit besluit in de Staatscourant plaatsvindt na 29 oktober 2010 werkt dit besluit terug tot en met 1 november 2010.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Infrastructuur en Milieu,

M.H. Schultz van Haegen.

TOELICHTING

De aanvraagtermijn voor subsidie uit hoofde van hetSubsidieprogramma Innovatief reizen van en naar het station sluit op 1 november 2010. Deze datum is bij de totstandkoming van het subsidieprogramma gekozen, omdat de resultaten van de projecten die subsidie toegewezen, krijgen in 2012 bekend kunnen zijn. Dit met het oog op de looptijd van het Actieplan ‘Groei op het spoor’. Het subsidieprogramma is namelijk een onderdeel van dit actieplan.

Tijdens de uitvoering van het subsidieprogramma Innovatief reizen van en naar het station is gebleken dat de indieningstermijn te kort is, waardoor veel potentiële aanvragers nog niet in de gelegenheid zijn geweest hun aanvraag in te dienen. Dit had een aantal oorzaken:

  • het subsidieprogramma was een nieuwe subsidiemogelijkheid, waardoor het enige tijd heeft geduurd voordat de marktpartijen hiervan op de hoogte waren;

  • het opzetten van een project – met name als daarbij meerdere partijen betrokken zijn – vergt enige tijd. De opzet en het commitment van diverse partijen moeten duidelijk zijn om subsidie te kunnen aanvragen.

Voor de partijen in de markt is het belangrijk dat de periode om subsidie aan te kunnen vragen wordt verlengd. Gelet op het bovenstaande is het wenselijk om de sluitingsdatum met drie maanden te verlengen tot 1 februari 2011.

Vaste verandermomenten

Dit besluit voorziet in een verlening van de termijn voor indiening van subsidieaanvragen. Deze termijn eindigt op 1 november 2010. Om deze reden moet dit besluit zo spoedig mogelijk in werking treden, zodat de verlenging van de termijn tijdig wordt gerealiseerd. Deze verlening van de termijn is gunstig voor marktpartijen. De afwijking van het systeem van vaste verandermomenten is daarom gerechtvaardigd.

Administratieve lasten

Deze wijziging van het subsidieprogramma brengt geen andere administratieve lasten met zich mee. Er is alleen sprake van een verlenging van de indieningstermijn.

De Minister van Infrastructuur en Milieu,

M.H. Schultz van Haegen.

Naar boven