Projectbesluit Compensatieplan Baanverlenging Groningen Airport Eelde

Inleiding

Ten behoeve van de baanverlenging, het gebruik van de verlengde startbaan en de aanleg van een tijdelijke bouwontsluitingsweg door Groningen Airport Eelde wordt natuur verwijderd ter plaatse van de baankoppen 05 en 19.

Voor het vellen en rooien van houtopstanden is op 28 september 2010 kap- en aanlegvergunning verleend onder het voorschrift dat er pas mag worden gekapt na het onherroepelijk worden van de Aanwijzingsbesluiten van het Rijk die de baanverlenging mogelijk moeten maken.

Compensatieplan

De te verwijderen natuur wordt gecompenseerd. De uitgangspunten voor de compensatie zijn vertaald in de rapporten ‘Uitwerking Inpassings- en Compensatieplan Baanverlenging’ en ‘Visie en beheermaatregelen t.b.v. natuurterreinen rond het luchthaventerrein’.

De compensatiegebieden (buiten het terrein van de luchthaven zelf) zijn globaal gelegen nabij het fietspad aan de Lugtenbergerweg in Eelde, aan de Bunnerzandweg in Yde, op de hoek van de Norgerweg en de Veenweg te Yde en nabij de voormalige vuilstortplaats aan de Burg. Legroweg in Eelde.

Deze compensatie wordt door middel van een projectbesluit mogelijk gemaakt. De gemeenteraad heeft de bevoegdheid tot het nemen van dat projectbesluit gedelegeerd aan burgemeester en wethouders. Het ontwerpprojectbesluit heeft vanaf 25 juni 2010 gedurende 6 weken ter inzage gelegen.

Gewijzigde vaststelling projectbesluit

Burgemeester en wethouders hebben het projectbesluit op 28 september 2010 gewijzigd vastgesteld.

In het ontwerpprojectbesluit was een strook opgenomen op de voormalige stortlocatie (kadastraal bekend gemeente Eelde sectie C nr. 2123) aan de Burg. Legroweg te Eelde ten behoeve van een ecologische inrichting. Onlangs heeft zich de mogelijkheid voorgedaan om het naastgelegen landbouwperceel (perceel C nr. 1850) te verwerven. Dit perceel heeft de voorkeur boven de voormalige stortlocatie, omdat de ecologische inpassing daar beter te realiseren is.

Om die reden is de ‘verbeelding’, waarop de locaties van het project zijn weergegeven, aangepast. Het perceel C 1850 heeft de arcering ‘besluitgebied’ ontvangen en op het gedeelte van het perceel C nr. 2123 is die aanduiding vervallen.

Gedeputeerde staten en de Inspectie VROM hebben schriftelijk verklaard met de wijziging in te stemmen.

Kom het besluit even inzien!

Het vastgestelde projectbesluit met de bijbehorende stukken ligt met ingang van vrijdag 5 november 2010 voor een periode van 6 weken voor eenieder ter inzage op het gemeentehuis, Kornoeljeplein 1 te Vries.

De stukken kunnen in die periode worden ingezien op maandag, dinsdag en vrijdag van 08.30 uur tot 12.30 uur, op woensdag van 08.30 uur tot 17.00 uur, op donderdag 08.30 tot 19.00 uur en buiten kantooruren op telefonische afspraak.

Het projectbesluit, de ruimtelijke onderbouwing en de nota zienswijzen zijn tevens digitaal te raadplegen op onze website www.tynaarlo.nl. U kunt deze vinden in de rubriek ‘Bouwen en Wonen’. Klik vervolgens door naar ‘Bestemmingsplannen in procedure’. Ten slotte kunt u de stukken gedurende de genoemde termijn raadplegen op de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl.

De niet in de ruimtelijke onderbouwing opgenomen bijlagen zijn alleen in de papieren versie op het gemeentehuis te raadplegen. Die documenten worden belangstellenden op hun verzoek gratis op cd-rom beschikbaar gesteld.

De cd-rom is reeds toegezonden aan degenen, die een zienswijze hebben ingediend.

Crisis- en Herstelwet

Het besluit is genomen ter ontwikkeling en verwezenlijking van een aanwijzingsbesluit op grond van de Luchtvaartwet als bedoeld in bijlage 1 onder punt 6 van de Crisis- en herstelwet.

Beroep

Een belanghebbende die tegen het ontwerpprojectbesluit tijdig een zienswijze bij burgemeester en wethouders naar voren heeft gebracht en een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij/zij geen zienswijze naar voren heeft gebracht, kan ingaande 5 november 2010 gedurende zes weken beroep instellen tegen het vastgestelde projectbesluit.

Daarnaast kan gedurende bovengenoemde beroepstermijn iedere belanghebbende beroep instellen tegen de wijziging die bij de vaststelling van het projectbesluit in het ontwerp is aangebracht.

Het beroepschrift kan worden gericht aan de Rechtbank, sector Bestuursrecht, postbus 30009, 9400 RA Assen.

Het besluit tot vaststelling van het projectbesluit treedt in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt.

Indien gedurende de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening wordt ingediend bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank, wordt de werking van het besluit opgeschort totdat op het verzoek is beslist.

Voor nadere informatie kan contact opgenomen worden met de afdeling Beleid & Projecten, team Fysiek Beleid, telefoonnummer 0592-266 662.

Vries, 3 november 2010

Burgemeester en wethouders van Tynaarlo,

F.A. van Zuilen,

burgemeester.

J.P.J. van Muijen,

secretaris/directeur.

Naar boven