Regeling van de Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer van 1 februari 2010, nr. BJZ2010003168 houdende wijziging van de Projectstimuleringsregeling INTERREG IV en van de RijksCofinancieringsregeling INTERREG IV (vaststelling subsidieplafonds en enkele andere wijzigingen)

De Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer,

Gelet op artikel 6.10 van de Wet ruimtelijke ordening en de artikelen 6.3.1.5, eerste lid, 6.3.2.1, vierde lid, en 6.3.4.1, vierde lid, van het Besluit ruimtelijke ordening;

Besluit:

ARTIKEL I

De Projectstimuleringsregeling INTERREG IV wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 3 komt te luiden:

Artikel 3. Doelgroep

Subsidie kan worden aangevraagd door een Nederlandse Lead Partner, zijnde:

  • a. een gemeente;

  • b. een provincie;

  • c. het bevoegde orgaan van een gemeenschappelijke regeling als bedoeld in de Wet gemeenschappelijke regelingen, waar een provincie of een gemeente aan deelneemt;

  • d. een waterschap, of

  • e. een stichting of vereniging zonder winstoogmerk.

B

Artikel 8 komt te luiden:

Artikel 8. Subsidieplafond

Het subsidieplafond bedraagt met ingang van 15 februari 2010 voor INTERREG IVB € 450.000,– en met ingang van 1 juli 2010 voor INTERREG IVC € 150.000,–.

C

In de artikelen 9, eerste lid, en 10, eerste lid, wordt: ‘SenterNovem’ vervangen door ‘Agentschap NL’ en ‘www.senternovem.nl/INTERREG’ door: www.agentschapnl.nl/INTERREG.

ARTIKEL II

De RijksCofinancieringsregeling INTERREG IV wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 3 komt te luiden:

Artikel 3. Doelgroep

  • 1. Subsidie kan worden aangevraagd door een Lead Partner of één of meer partners, zijnde:

    • a. een gemeente;

    • b. een provincie;

    • c. het bevoegde orgaan van een gemeenschappelijke regeling als bedoeld in de Wet gemeenschappelijke regelingen, waar een provincie of een gemeente aan deelneemt;

    • d. een waterschap, of

    • e. een stichting of vereniging zonder winstoogmerk.

  • 2. Indien de aanvraag voor subsidie door meerdere partners wordt gedaan, dan treedt één partner op als contactpersoon.

B

Artikel 10 komt te luiden:

Artikel 10. Subsidieplafond

Het subsidieplafond voor 2010 bedraagt met ingang van 15 februari 2010 € 1.000.000,–.

C

In de artikelen 11, eerste lid, en 13, eerste lid, wordt ‘SenterNovem’ vervangen door ‘Agentschap NL’ en ‘www.senternovem.nl/INTERREG’ door: www.agentschapnl.nl/INTERREG.

D

In artikel 11, tweede lid, vervalt ‘een samenwerkingsverband of’.

E

In artikel 12, eerste lid, wordt ‘www.senternovem.nl/INTERREG’ vervangen door: www.agentschapnl.nl/INTERREG.

F

Artikel 13, tweede lid, komt te luiden:

  • 2. Indien de subsidieontvanger een gemeente, provincie of gemeenschappelijke regeling is, wordt in afwijking van het eerste lid de verantwoordingsinformatie verstrekt overeenkomstig artikel 17a van de Financiële-verhoudingswet.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 1 februari 2010

De Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer,

J.M. Cramer.

TOELICHTING

De onderhavige regeling wijzigt de Projectstimuleringsregeling INTERREG IV en de RijksCofinancieringsregeling INTERREG IV. Beide regelingen zijn in 2007 in werking getreden.

De doelgroep van beide regelingen is met de onderhavige wijzigingsregeling ingeperkt om te voorkomen dat instellingen, behorende tot de Rijksoverheid, ook subsidie kunnen aanvragen, zie onderdelen A van de artikelen I en II. Met deze wijzigingsregeling is tevens ‘een samenwerkingsverband van publieke lichamen’ als mogelijke aanvrager van subsidie vervangen door het bevoegde orgaan van een gemeenschappelijke regeling als bedoeld in de Wet gemeenschappelijke regelingen, waar een provincie of een gemeente aan deelneemt.

Tevens zijn met onderdelen B van de artikelen I en II de beschikbare budgetten vastgesteld. Ten aanzien van de Projectstimuleringsregeling INTERREG IV is het totale budget verdeeld over INTERREG IVB- en INTERREG IVC-programma’s. Het beschikbare subsidiebudget voor INTERREG IVB- en INTERREG IVC-programma’s komt op verschillende data beschikbaar. Het budget voor INTERREG IVB wordt eerder ter beschikking gesteld dan voor INTERREG IVC. De reden hiervoor is dat voor de INTERREG IVB-programma’s Noordzee en Noordwest Europa de indieningstermijnen in het voorjaar van 2010 liggen. Voor INTERREG IVC wordt de indieningstermijn verwacht rond eind 2010, begin 2011.

Drie agentschappen van het Ministerie van Economische Zaken, te weten SenterNovem, EVD en Octrooicentrum Nederland zijn per 1 januari 2010 opgegaan in één uitvoeringsagentschap, namelijk Agentschap NL. Het nieuwe agentschap heeft als opdrachtnemer alle lopende opdrachten volledig overgenomen. Om deze reden is in beide regelingen de verwijzing naar SenterNovem en de internetsite van SenterNovem vervangen door Agentschap NL en de internetsite Agentschap NL, zie artikel I, onderdeel C en artikel II, onderdelen C en E.

Met artikel II, onderdeel F, is in de RijksCofinancieringsregeling INTERREG IV een afwijkende verantwoordingswijze opgenomen voor het geval de subsidieontvanger een gemeente of een provincie is, al dan niet deelnemend aan een gemeenschappelijke regeling als bedoeld in de Wet gemeenschappelijke regelingen. Voor de vaststelling van de subsidie voor gemeenten, provincies en gemeenschappelijke regelingen, waaraan gemeenten en provincies deelnemen, geldt het principe van ‘single information en single audit’. Dit principe is neergelegd in artikel 17a van de Financiële-verhoudingswet waarin is bepaald hoe de verantwoordingsinformatie met betrekking tot de besteding van specifieke uitkeringen moet worden voorgelegd aan de Rijksoverheid.

De Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer,

J.M. Cramer.

Naar boven