Ontwerp Structuurvisie RO deel D ‘Brainport Oost’

Op 5 oktober 2010 heeft het college van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant het ontwerp van de Structuurvisie ruimtelijke ordening deel D ‘Brainport Oost’ vastgesteld. De Statencommissie Ruimte en Milieu heeft deze op 22 oktober 2010 vrijgegeven voor inspraak. Dit ontwerp doorloopt de inspraakprocedure zoals deze is geregeld in de Provinciewet. Het ontwerp ligt van maandag 1 november tot en met maandag 13 december 2010 voor iedereen ter inzage. Binnen deze termijn kan een ieder een zienswijze over het ontwerp indienen bij Gedeputeerde Staten. Zij brengen alle zienswijzen en de reactie daarop ter kennis van Provinciale Staten bij de vaststelling van de structuurvisie deel D.

Waarom een structuurvisie deel D ‘Brainport Oost’?

Brainport Oost omvat het oostelijk deel van de Brainport regio (de Brainport regio komt globaal overeen met de regio Eindhoven-Helmond). Het is één van de negen provinciale gebiedsontwikkelingen in de Structuurvisie ruimtelijke ordening. Voor Brainport Oost maakt de provincie strategische ruimtelijke keuzes voor wonen, werken en bereikbaarheid. Hiervoor is het noodzakelijk om de provinciale Structuurvisie ruimtelijke ordening te wijzigen en aan te vullen op de onderdelen stedelijke structuur, groenblauwe structuur en infrastructuur. Deze aanpassingen neemt de provincie op in de Structuurvisie ruimtelijke ordening deel D ‘Brainport Oost’. Hiermee geeft de provincie invulling aan haar rol als (mede)ontwikkelaar en regisseur voor provinciale gebiedsontwikkelingen, conform de kernrollen uit de Agenda van Brabant.

Inhoud van de ontwerp-Structuurvisie RO deel D ‘Brainport Oost’

De provincie biedt in de ontwerp-structuurvisie deel D ruimte voor de ontwikkeling van:

  • de volgende woonlocaties voor de periode 2015–2030: Goor en Lungendonk;

  • de volgende werklocaties voor de periode 2015–2030: Varenschut, BZOB-bos en Bemmer IV.

  • nieuwe infrastructuur, de zogenaamde ‘Ruit om Eindhoven-Helmond’; Hiervoor kiest de provincie het Wilhelmina-alternatief. Dit alternatief bestaat uit een nieuwe oostwestverbinding nabij het Wilhelminakanaal tussen de N279 en de A50/A58 bij Ekkersrijt en de opwaardering van de N279 tussen de aansluiting op de A50 bij Veghel en de aansluiting op de A67 bij Asten. Er worden nog geen tracés, maar slechts globale tracézones aangewezen. Daarbinnen zijn nog varianten mogelijk.

Milieueffectrapportage

De Wet Milieubeheer eist bij het aanwijzen van woon- en werklocaties en de aanpassing van de infrastructuur het doorlopen van procedures voor milieueffectrapportage (m.e.r.). Deze procedure geeft garanties dat natuur- en milieubelangen voldoende worden meegewogen in de besluitvorming. De regionale stuurgroep MEROS heeft een m.e.r.-studie naar verschillende woon- en werklocaties in het oostelijk deel van de regio Eindhoven-Helmond uit laten voeren. De provincie heeft een plan-MER-procedure doorlopen gericht op de verbetering van de bereikbaarheid. Beide MER’en vormen nu een bijlage bij de Structuurvisie. Voor de beoordeling van beide MER-rapporten wordt advies gevraagd aan de Commissie voor de milieueffectrapportage.

Waar kunt u het ontwerp inzien?

Gedurende de inspraaktermijn van maandag 1 november tot en met maandag 13 december 2010 ligt de ontwerp-structuurvisie deel D met de bijbehorende milieueffectrapportages MEROS en Noordoostcorridor tijdens reguliere openingstijden voor een ieder ter inzage op de volgende locaties:

  • het Dienstenplein van het provinciehuis, Brabantlaan 1 te ’s-Hertogenbosch;

  • de gemeentekantoren van de gemeenten Eindhoven, Helmond, Son en Breugel, Nuenen, Geldrop-Mierlo, Laarbeek, Sint-Oedenrode, Veghel, Asten, Someren, Deurne en Gemert-Bakel.

Verder zijn het ontwerp en alle bijbehorende stukkken beschikbaar op het provinciale webadres www.brabant.nl/brainportoost.

Informatiebijeenkomsten

U bent van harte welkom op de informatiebijeenkomsten over de ontwerp-structuurvisie Brainport Oost. Deze vinden plaats op:

Donderdag 18 november

19.30–21.00 uur Veghel

Dinsdag 9 november

19.30–21.00 uur Helmond

Maandag 15 november

19.30–21.00 uur Laarbeek

U kunt op www.brabant.nl/brainportoost nadere informatie over deze avonden vinden.

Hoe kunt u uw reactie geven?

U kunt uw opmerkingen van maandag 1 november tot en met maandag 13 december 2010 als volgt inbrengen:

  • digitaal via het provinciale webadres www.brabant.nl/brainportoost;

  • schriftelijk, gericht aan Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant, Postbus 90151, 5200 MC ’s-Hertogenbosch onder vermelding van ‘Inspraak ontwerp-structuurvisie RO deel D ‘Brainport Oost’.

Wilt u zo vriendelijk zijn om in uw reactie specifiek aan te geven over welk hoofdstuk, welke paragraaf, legendaeenheid of bijlage uw opmerking gaat.

Wat gebeurt er met uw reactie?

Na ontvangst van uw opmerkingen krijgt u een ontvangstbevestiging. Gedeputeerde Staten beoordelen en beantwoorden alle reacties die op tijd zijn ingediend in een Nota van Inspraak Structuurvisie RO deel D ‘Brainport Oost’. Eventueel doen zij een voorstel aan Provinciale Staten voor wijzigingen in de kaarten en teksten van de ontwerp structuurvisie. Zodra Gedeputeerde Staten de genoemde Nota van Inspraak hebben vastgesteld ontvangt u daarover bericht. Naar verwachting stellen Provinciale Staten medio 2011 de structuurvisie vast.

’s-Hertogenbosch, 5 oktober 2010

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant,

Naar boven