Inspraak op ontwerpbestemmingsplan Scheller en Oldeneler Buitenwaarden, ontwerp-MER en ontwerpbesluiten

Van donderdag 28 oktober 2010 tot en met woensdag 8 december 2010 liggen het ontwerpbestemmingsplan Scheller en Oldeneler Buitenwaarden, de ontwerp-MER en vijf overige ontwerpbesluiten (op grond van de Wet beheer rijkswaterstaatswerken, de Ontgrondingenwet, de Natuurbeschermingswet 1998, de Flora- en faunawet en de Keur) inclusief bijbehorende stukken ter inzage. Het ontwerpbestemmingsplan Scheller en Oldeneler Buitenwaarden, het MER en de vijf overige ontwerpbesluiten doorlopen een inspraakprocedure in overeenstemming met onder andere de Wet ruimtelijke ordening (Wro) en de Algemene wet bestuursrecht. Op grond daarvan kunt u in deze periode uw zienswijze geven op al deze ontwerpbesluiten en het ontwerp-MER.

Achtergrond uiterwaardvergraving

De nationale overheid geeft in haar ruimtelijk beleid veel aandacht aan ‘het water’ in Nederland. Reden hiervoor is het verbeteren van de veiligheid van de woon- en leefomgeving in de omgeving van de grote rivieren in combinatie met het laagliggende (Neder)land. De regering heeft daarom in 2006 een pakket maatregelen vastgesteld dat de rivieren meer ruimte geeft door het aanwijzen van reserveringsgebieden voor overtollig water: de Planologische Kernbeslissing (PKB) Ruimte voor de Rivier. Het plan voor de Scheller en Oldeneler Buitenwaarden maakt deel uit van dit programma Ruimte voor de Rivier en is één van de reserveringsgebieden.

De procedure

Tijdens de inspraakperiode kan iedereen zienswijzen indienen. In het eerste kwartaal van 2011 zullen de definitieve besluiten worden vastgesteld. Alleen degene die een zienswijze heeft ingediend tegen (één van) de ontwerpbesluiten en bovendien kan worden aangemerkt als belanghebbende kan later tegen de definitieve vaststelling van het desbetreffende besluit beroep aantekenen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Bij de voorbereiding van de besluiten is gekozen voor toepassing van de provinciale coördinatieregeling bedoeld in artikel 3.33, eerste lid, onder a, en vierde lid Wro. Het toepassen van genoemde coördinatieregeling heeft mede tot doel dat de bekendmaking van (ontwerp)besluiten, de gelegenheid tot het naar voren brengen van zienswijzen daarop, respectievelijk het indienen van beroep daartegen voor de verschillende besluiten gelijktijdig plaats heeft.

Daarnaast is op 31 maart 2010 de Crisis- en herstelwet (CHW) in werking getreden en deze wet bevat onder andere bijzondere procedurele bepalingen voor de beroepsprocedure. Naar alle waarschijnlijkheid zal op 1 januari 2011 een Algemene maatregel van Bestuur op basis van deze wet worden afgekondigd, waardoor projecten uit het programma Ruimte voor de Rivier gaan vallen onder de werking van de CHW. Mocht deze maatregel inderdaad in werking treden dan heeft dat tot gevolg dat alle bovengenoemde besluiten tijdens de beroepsprocedure onder de werking van deze bijzondere bepalingen van de CHW komen te vallen. De gevolgen hiervan worden te zijner tijd bij de bekendmaking van de definitieve besluiten kenbaar gemaakt.

Hoe komt u aan informatie?

Inzien

In ieder geval van donderdag 28 oktober 2010 tot en met woensdag 8 december 2010 liggen ter inzage:

het ontwerpbestemmingsplan, de ontwerp-MER en vijf ontwerpbesluiten op grond van de Wet beheer rijkswaterstaatswerken, de Ontgrondingenwet, de Natuurbeschermingswet 1998, de Flora- en faunawet en de Keur. De stukken zijn voorzien van de desbetreffende aanvragen en diverse bijlagen.

Op de volgende locaties liggen alle stukken op werkdagen van 9.00-17.00 uur ter inzage:

  • provinciehuis Overijssel, Luttenbergstraat 2 te Zwolle;

  • gemeente Zwolle, eenheid publiekszaken, Lübeckplein 2 te Zwolle; het informatiecentrum in het stadskantoor is op donderdag geopend tot 19.00 uur;

  • hoofdkantoor Waterschap Groot Salland, Dr. van Thienenweg 1 te Zwolle;

  • Rijkswaterstaat Waterdistrict Twentekanalen-IJsseldelta, Hanzeweg 60 te Deventer;

Het ontwerpbestemmingsplan is op de landelijke website te raadplegen via:

www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.0193.0763-0005

De bronbestanden van het ontwerpbestemmingsplan zijn beschikbaar via de website van de gemeente Zwolle:

http://ro.zwolle.nl/plans/NL.IMRO.0193.0763-/NL.IMRO.0193.0763-0005

De documenten zijn ook te vinden via de website www.wgs.nl/ruimtevoorderivier.

Op deze site staan ook bovengenoemde verwijzingen.

Vragen

Heeft u vragen of wilt u nadere informatie over het project en de procedure, dan kunt u terecht bij de provincie Overijssel, Coördinator Procedures Scheller en Oldeneler Buitenwaarden, de heer M. Tonkes (telefoon 038 499 78 52).

Hoe kunt u uw zienswijze indienen?

U kunt gedurende de periode van donderdag 28 oktober 2010 tot en met woensdag 8 december 2010 schriftelijk of mondeling uw zienswijze indienen over ontwerpbestemmingsplan Scheller en Oldeneler Buitenwaarden, het MER en de vijf overige ontwerpbesluiten inclusief aanvragen, onder vermelding van het stuk waarop uw zienswijze betrekking heeft.

Schriftelijk

Stuur uw schriftelijke zienswijze uiterlijk 8 december 2010 naar:

Gedeputeerde Staten van provincie Overijssel, t.a.v. Coördinator Procedures Scheller en Oldeneler Buitenwaarden, de heer M. Tonkes, Postbus 10078, 8000 GB Zwolle.

Desgewenst kunt u ook uw zienswijze rechtstreeks indienen bij het bevoegde gezag van het besluit waarop uw zienswijze betrekking heeft.

Via internet

Is uw zienswijze gericht tegen het ontwerpbestemmingsplan dan kunt u uw zienswijze ook digitaal indienen via www.zwolle.nl onder de button ‘e-loket’/‘bezwaar indienen’. Voor digitaal indienen van een zienswijze heeft u DigiD nodig.

Mondeling

Op 10 november vanaf 18.00–21.00 uur wordt in het restaurant ‘het Engelse Werk’, het Engelse Werk 4 in Zwolle een hoorzitting gehouden over het ontwerpbestemmingsplan, het MER en de vijf overige ontwerpbesluiten. Tijdens deze hoorzitting kunt u uw zienswijze mondeling indienen.

Wat gebeurt er met uw zienswijze?

Alle zienswijzen worden doorgestuurd naar de desbetreffende bevoegd-gezaginstanties en naar de Commissie voor de Milieueffectrapportage, die deze reacties gebruikt voor haar toetsingsadvies over het MER.

Met inachtneming van de zienswijzen worden definitieve besluiten vastgesteld. Uiterlijk tegelijkertijd met het bekendmaken van de definitieve besluiten wordt iedereen die een zienswijze heeft ingediend, geïnformeerd over wat daarmee is gedaan. De gebundelde zienswijzen kunt u vanaf dat moment downloaden via www.wgs.nl/ruimtevoorderivier.

Naar boven