Regeling van de Minister van Economische Zaken van 13 oktober 2010, nr. WJZ / 10141520, tot wijziging van de Subsidieregeling sterktes in innovaties

De Minister van Economische Zaken,

Gelet op de artikelen 4 en 5, tweede lid van het Kaderbesluit EZ-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

De Subsidieregeling sterktes in innovaties wordt gewijzigd als volgt:

A

In artikel 9.1 wordt het begrip en de hierbij behorende omschrijving van een Internationaal Point-One R&D-samenwerkingsverband vervangen door:

Internationaal Point-One R&D-samenwerkingsverband: een geen rechtspersoonlijkheid bezittend verband, bestaande uit twee of meer niet in een groep verbonden in Nederland gevestigde deelnemers, waaronder één MKB-ondernemer, dat onderdeel uitmaakt van een Europees samenwerkingsverband en dat is opgericht voor de uitvoering van een Internationaal Point-One R&D-project;.

B

In artikel 9.18, derde lid, wordt ‘€7.500.000’ vervangen door: € 4.000.000.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2011.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 13 oktober 2010

De Minister van Economische Zaken,

M.J.A. van der Hoeven.

TOELICHTING

Algemeen

Door middel van onderdeel A wordt in artikel 9.1 de definitie van een Internationaal Point-One R&D-samenwerkingsverband gewijzigd. In tegenstelling tot de voorgaande jaren wordt in de regeling de deelname van MKB-ondernemers in de projecten verplicht gesteld. Dit om de deelname van het MKB aan deze projecten te verbeteren.

Door middel van onderdeel B wordt in artikel 9.18 het subsidiemaximum per project verlaagd van € 7.500.000 naar € 4.000.000. In het kader van het innovatieprogramma Point-One, is er voor 2011 € 20 miljoen gereserveerd voor internationale EUREKA-Cluster projecten. Er zijn binnen de EUREKA clusters, ITEA2 en Catrene, ongeveer 15 initiatieven in voorbereiding. Om over de volledige breedte van het programma projecten te kunnen ondersteunen en tevens een hoge kwaliteit te kunnen waarborgen zou het goed zijn om minimaal 5 initiatieven te kunnen ondersteunen. Daarom is het voorstel middels deze regeling het maximum subsidiebedrag per project te verlagen van € 7,5 miljoen naar € 4 miljoen.

Administratieve lasten

De internationale Point-One R&D projecten vallen onder de Subsidieregeling ‘Sterktes in innovatie’. De Subsidieregeling ‘Sterktes in innovatie’ is zo vormgegeven dat de administratieve lasten zo laag mogelijk worden gehouden. Bij de wijziging in het hoofdstuk ‘Point-One Internationaal’ worden geen extra of afwijkende informatieverplichtingen voor de aanvrager toegevoegd. De nieuwe eis dat minimaal één MKB-bedrijf deel uit moet maken van het consortium heeft geen effect op de administratieve lasten, omdat deze eis naar verwachting niet zal leiden tot meer partijen per project, maar tot een verschuiving. De andere wijziging, het verlagen van het maximale subsidiebedrag per project, betekent wel een kleine toename van de totale administratieve lasten: door de verlaging van het maximale subsidiebedrag per project kunnen meer aanvragen gesubsidieerd worden, waardoor een groter aantal aanvragers bij de uitvoering van het project aan rapportageverplichtingen moet voldoen.

Overigens brengt de wijzigingsregeling op zichzelf geen administratieve lasten met zich mee. Pas wanneer er een nieuwe tender wordt uitgeschreven ontstaan er daadwerkelijk effecten voor de administratieve lasten en zullen deze zoals gewoonlijk zorgvuldig gekwantificeerd worden beschreven.

De Minister van Economische Zaken,

M.J.A. van der Hoeven.

Naar boven