Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 14 oktober 2010, nr. 154343, houdende wijziging van de Landbouw-kwaliteitsregeling 2007 in verband met de biologische landbouw

Gelet op verordening (EG) nr. 889/2008 van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 5 september 2008 tot vaststelling van bepalingen ter uitvoering van Verordening (EG) nr. 834/2007 van de Raad inzake de biologische productie en de etikettering van biologische producten, wat de biologische productie, de etikettering en de controle betreft (PbEU L 250) en op artikel 10, eerste en tweede lid, van het Landbouwkwaliteitsbesluit 2007;

Besluit:

ARTIKEL I

De Landbouwkwaliteitsregeling 2007 wordt als volgt gewijzigd:

A

Na artikel 7a wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 7b

In bedrijven met ten hoogste tien runderen is het aanbinden van deze dieren toegestaan indien ze niet in aan hun gedrag aangepaste groepen kunnen worden gehouden en indien voldaan is aan de voorwaarden, bedoeld in artikel 39 van verordening (EG) 889/2008.

B

Bijlage I wordt als volgt gewijzigd:

1. In het opschrift wordt ‘artikel 7’ telkens vervangen door: artikel 4.

2. In onderdeel VI Geiten, derde kolom, wordt ‘7,3’ vervangen door ‘5,8’ en wordt ‘5,2’ vervangen door ‘3,1’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2011.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 14 oktober 2010

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg.

TOELICHTING

De wijzigingen die deze regeling doorvoert in de Landbouwkwaliteitsregeling 2007 hebben betrekking op de biologische productiemethode.

In artikel I, onderdeel A, wordt een artikel ingevoegd over het aanbinden van runderen in kleine bedrijven. Artikel 39 van verordening (EG) nr. 889/2008 tot vaststelling van bepalingen ter uitvoering van Verordening (EG) nr. 834/2007 van de Raad inzake de biologische productie en de etikettering van biologische producten, wat de biologische productie, de etikettering en de controle betreft (PbEU L 250) (hierna: verordening (EG) 889/2008) biedt de bevoegde autoriteiten van de lidstaten de mogelijkheid het aanbinden van vee in kleine bedrijven toe te staan in bepaalde gevallen. In artikel 7b wordt gebruik gemaakt van die mogelijkheid door het aanbinden van runderen toe te staan in bedrijven met niet meer dan 10 runderen. Op grond van de oude Europese regelgeving kon het aanbinden van runderen in kleine bedrijven door Skal worden toegestaan. Deze werkwijze is tot op heden gehandhaafd onder artikel 39 van verordening (EG) 889/2008. Daarbij is een maximum aantal van 10 runderen per bedrijf gehanteerd om als klein bedrijf te worden beschouwd. Door te voorzien in een algemene toestemming wordt beter aangesloten bij de formulering van artikel 39. Daartoe strekt artikel 7b. Het aanbinden van runderen wordt in Nederland toegestaan voor bedrijven met ten hoogste 10 runderen, omdat voor deze bedrijven de kosten van aanpassing van de stallen niet in verhouding staan tot de omzet. Aanbinden is ingevolge artikel 39 van verordening (EG) 889/2008 alleen toegestaan als de dieren niet in aan hun gedrag aangepaste groepen kunnen worden gehouden en op voorwaarde dat de dieren tijdens de graasperiode toegang hebben tot weidegronden, overeenkomstig artikel 14, tweede lid, van verordening (EG) 834/2007, en ten minste tweemaal per week toegang krijgen tot openluchtruimten wanneer begrazing niet mogelijk is.

Deze wijziging leidt tot een vermindering van de administratieve lasten, doordat het aanvragen van een toestemming per bedrijf is vervangen door een algemene toestemming. In de Nulmeting administratieve lasten 2007 is per ontheffingsverzoek een bedrag van € 6,17 vastgesteld (10 minuten tegen een uurbedrag van € 37). Omdat de toestemming onbeperkt geldig was, is deze administratieve last te typeren als een eenmalige last. Voor bedrijven die de ontheffing in het verleden hebben aangevraagd leidt de wijziging dus niet tot een merkbare vermindering van de administratieve lasten. Alleen voor bedrijven die voor het eerst een ontheffing zouden vragen, is sprake van een reductie. Dit zouden naar verwachting hooguit enkele bedrijven per jaar zijn. Uitgaande van twee bedrijven per jaar die de ontheffing voor het eerst zouden hebben aangevraagd bedraagt de reductie € 12,34 per jaar.

Artikel I, onderdeel B, strekt tot aanpassing van bijlage I bij de Landbouwkwaliteitsregeling 2007. In het opschrift wordt de verwijzing naar het relevante artikel uit de regeling gecorrigeerd. Het relevante artikel is thans artikel 4. Daarnaast worden de excretiecijfers voor geiten aangepast. De excretiecijfers worden gebruikt om de maximale veebezetting te berekenen. De excretiecijfers, die zijn opgenomen in bijlage I, zijn gebaseerd op de normen die zijn bepaald in de Uitvoeringsregeling Meststoffenwet. De normen in de Uitvoeringsregeling Meststoffenwet zijn inmiddels aangepast. Naar aanleiding van deze aanpassing ben ik voornemens een herbeoordeling van de excretiecijfers in bijlage I bij de Landbouwkwaliteitsregeling uit te voeren.

Door de aanpassing van de norm voor geiten in de Uitvoeringsregeling Meststoffenwet, die is gebaseerd op de resultaten van wetenschappelijk onderzoek naar gasvormige stikstofverliezen van deze diersoort, ligt deze norm thans lager dan het excretiecijfer dat tot op heden in bijlage 1 bij de Landbouwkwaliteitsregeling 2007 was opgenomen voor geiten.

Vooruitlopend op de herbeoordeling wordt daarom het excretiecijfer voor biologische geiten in bijlage 1 geactualiseerd. Mogelijk zal het cijfer naar aanleiding van de herbeoordeling van bijlage 1 opnieuw worden aangepast.

Met deze aanpassing zijn geen administratieve lasten gemoeid. Wel is er sprake van een bedrijfseffect, doordat de aanpassing van het excretiecijfer een hogere veebezetting mogelijk maakt.

In lijn met de vaste verandermomenten voor wet- en regelgeving (VVM) treedt deze regeling in werking met ingang van 1 januari 2011 en wordt zij uiterlijk 2 maanden voordien gepubliceerd.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg.

Naar boven