Wijziging Regeling beleidsregels ter verdeling besteedbare middelen beheerskosten verbindingskantoren AWBZ 2009

Het bestuur van het College voor zorgverzekeringen,

gelet op artikel 4.5, eerste en tweede lid, en artikel 4.6 van het Besluit Wfsv en de Aanwijzing besteedbare middelen beheerskosten AWBZ 2009, en de Nadere aanwijzing besteedbare middelen beheerskosten AWBZ 2009;

heeft in zijn vergadering van 21 december 2009 besloten:

ARTIKEL I

De Regeling beleidsregels ter verdeling besteedbare middelen beheerskosten verbindingskantoren AWBZ 2009 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 2 komt te luiden:

Artikel 2

Het CVZ verdeelt in het jaar 2009 een totaal bedrag van 160,714 miljoen euro over de verbindingskantoren. Ter bepaling van de middelen die voor ieder verbindingskantoor afzonderlijk voor het jaar 2009 ten laste van het Algemeen Fonds Bijzondere Ziektekosten voor zijn beheerskosten besteedbaar zijn, stelt het CVZ voor ieder van hen een voorlopig budget vast.

B

Artikel 3 wordt als volgt gewijzigd:

1. onderdeel a komt te luiden:

  • a. een bedrag van 19,831 miljoen euro wordt op basis van een bedrag van € 177,36 per PGB budgethouder verdeeld.

C

Na artikel 7 wordt een nieuw artikel 7a ingevoegd dat luidt als volgt:

Artikel 7a

  • 1. Voor verbindingskantoren waarvan het college op grond van artikel 4.6 van het Besluit Wfsv heeft vastgesteld dat deze per 31 december 2009 een negatieve reserve hebben die groter is dan 10 procent van het op grond van artikel 7 nader vastgestelde budget, stelt het college een tegemoetkoming vast.

  • 2. Het college sommeert de door hem op grond van artikel 4.6 van het Besluit Wfsv vastgestelde overschrijdingen van de reserve uitvoering AWBZ.

  • 3. Vooruitlopend op de vaststelling van de tegemoetkoming voor de verbindingskantoren, bedoeld in het eerste lid, stelt het college binnen drie maanden na het uitbrengen van de financiële verantwoording door de verbindingskantoren, een voorlopige tegemoetkoming vast.

  • 4. Het college stelt de voorlopige tegemoetkoming, bedoeld in het derde lid, vast door de som, bedoeld in het tweede lid, naar evenredigheid over de verbindingskantoren, bedoeld in het eerste lid, te verdelen, waarbij het maximum van de tegemoetkoming per verbindingskantoor het verschil is tussen de stand van de negatieve reserve van het verbindingskantoor op 31 december 2009 en 10 procent van het op grond van artikel 7 nader vastgestelde budget van het verbindingskantoor.

  • 5. Binnen drie maanden nadat de Nederlandse Zorgautoriteit haar Rapport uitvoering AWBZ 2009 voor alle verbindingskantoren heeft uitgebracht, stelt het college de tegemoetkoming definitief vast, overeenkomstig het bepaalde in het vierde lid.

ARTIKEL II

Deze regeling wordt in de Staatscourant geplaatst. Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2010. Indien de Staatscourant waarin deze regeling wordt geplaatst, wordt uitgegeven na 1 januari 2010 treedt zij in werking met ingang van de tweede dag na uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst, en werkt zij terug tot en met 1 januari 2010.

Voorzitter Raad van Bestuur,

P.C. Hermans.

Goedgekeurd door de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bij brief van 26 januari 2010, kenmerk Z/F-2983921.

TOELICHTING

De staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft bij Nadere aanwijzing besteedbare middelen beheerskosten AWBZ 2009 (kenmerk Z/F-2964483, datum 21 december 2009) extra middelen besteedbaar gesteld voor het totaal aan beheerskosten AWBZ van de zorgverzekeraars, de verbindingskantoren, en het CAK.

In deze beleidsregels wordt een deel van die besteedbaar gestelde middelen bestemd voor de verbindingskantoren. De middelen die het college met de Regeling beleidsregels ter verdeling besteedbare middelen beheerskosten verbindingskantoren AWBZ 2009 eerder heeft vastgesteld zijn door de staatssecretaris neerwaarts bijgesteld.

In deze beleidsregels heeft het college een bedrag van 2,883 miljoen euro in mindering gebracht op de middelen bestemd voor de verbindingskantoren. Het totaalbudget voor de verbindingskantoren voor het jaar 2009 komt daarmee op 160,714 miljoen euro. Dit bedrag is als volgt berekend:

Omschrijving

1 = € 1 mln.

Eerder vastgesteld totaalbudget verbindingskantoren AWBZ1

163,597

Af: Nacalculatie voor loon- en prijsbijstelling (0,92%) van het historisch bepaald basisbedrag

– 1,147

Af: Structurele verlaging van het PGB budget als gevolg van lagere groei dan was verwacht

– 1,736

Totaalbudget beheerskosten verbindingskantoren 2009

160,714

XNoot
1

Als gevolg van een afrondingsverschil, komt het eerder vastgesteld totaalbudget 0,003 miljoen euro lager uit.

Nacalculatie voor loon- en prijsbijstelling

De besteedbare middelen worden jaarlijks aangepast op grond van de werkelijke loon- en prijsontwikkeling. Voor het jaar 2009 wordt uitgegaan van een loon- en prijsontwikkeling van 2,65 %. Het bedrag van de verhoging op grond van de loon- en prijsontwikkeling bedraagt € 3,304 miljoen (2,65 % van € 124,666 miljoen, zijnde de structurele middelen voor 2008). Aangezien voorcalculatorisch € 4,451 miljoen is verstrekt, zullen de middelen € 1,147 miljoen neerwaarts worden bijgesteld.

Uitvoeringskosten PGB

Bij de verdeling van het PGB-budget over de verbindingskantoren is in de Regeling beleidsregels ter verdeling besteedbare middelen beheerskosten verbindingskantoren AWBZ 2009 een deel (ter dekking van de variabele uitvoeringskosten PGB) direct aan het aantal mensen met een PGB uitkering gekoppeld en is het overige deel via de overige verdeelmaatstaven verdeeld. Daarbij is voor de variabele kosten uitgegaan van € 177,36 als bedrag per PGB-er en is rekening gehouden met een groei van 22.800. Wanneer in werkelijkheid het aantal mensen met een PGB uitkering op 1 juli 2009 hoger zou uitkomen zouden extra middelen aan het budget worden toegevoegd. Als dat aantal lager uit zou komen, zou het budget navenant zou worden verlaagd. Inmiddels is bekend dat het aantal mensen met een PGB uitkering niet met 22.800 is gegroeid maar met 13.012. Dit betekent dat het budget met € 1,736 miljoen structureel neerwaarts is bijgesteld.

AWBZ-brede zorgregistratie (AZR)

De voor de overgang op XML en de uitrol van release 3.0 beschikbaar gestelde middelen, zijn als gevolg van vertraging bij de implementatie, nog niet gebruikt. Het CVZ zal daarom de toets op de invoering pas in 2011 uitvoeren en niet in 2010.

Wettelijke reserve uitvoering AWBZ

Het CVZ stelt jaarlijks de wettelijke reserve uitvoering AWBZ vast. Als het CVZ vaststelt dat de totale wettelijke reserve uitvoering AWBZ bij een verbindingskantoor het gestelde maximum van 20 procent van het beheerskostenbudget van 2009 overschrijdt, dan dient het verbindingskantoor het door het CVZ vastgestelde bedrag te storten in het Algemeen Fonds Bijzondere Ziektekosten. Deze afgestorte bedragen zijn vervolgens beschikbaar voor de afkoop van negatieve reserves.

Voor enkele verbindingskantoren geldt dat zij een aanzienlijke negatieve reserve uitvoering AWBZ hebben. Om deze verbindingskantoren tegemoet te komen, zullen de verbindingskantoren met een negatieve reserve groter dan 10 procent van het beheerskostenbudget 2009 een tegemoetkoming ontvangen, overeenkomstig het advies in de ‘Monitor beheerskosten AWBZ 2008’. Deze tegemoetkoming bedraagt per verbindingskantoor maximaal het verschil tussen het tekort en 10 procent van het beheerskostenbudget van het verbindingskantoor.

Hiervoor is maximaal het totaal door het CVZ voor 2009 vastgestelde bedrag aan overschrijdingen beschikbaar.

Het CVZ stelt eerst een voorlopige tegemoetkoming vast voor de verbindingskantoren die een negatieve reserve hebben van meer dan 10 procent. Dat doet het CVZ op basis van de financiële verantwoording van de verbindingskantoren, waarin zij de reserve AWBZ verantwoorden. Daarna, als de NZa heeft gerapporteerd, zal het CVZ de tegemoetkoming definitief kunnen vaststellen.

Voorzitter Raad van Bestuur,

P.C. Hermans.

Naar boven