Vastgesteld bestemmingsplan en exploitatieplan ‘Stommeerkade Oost’

Burgemeester en wethouders van Aalsmeer maken bekend dat de gemeenteraad van Aalsmeer in haar vergadering van 9 september 2010 het bestemmingsplan ‘Stommeerkade Oost’ en het bijbehorende exploitatieplan ‘Stommeerkade Oost’ hebben vastgesteld. Het bestemmingsplan, zowel als het exploitatieplan, zijn gewijzigd vastgesteld ten opzichte van het ontwerp. Het ontwerp van het bestemmingsplan en het ontwerpexploitatieplan hebben met ingang van vrijdag 28 mei 2010 tot en met donderdag 8 juli 2010 voor een ieder ter inzage gelegen.

Plangebied

Het plangebied van het bestemmingsplan ‘Stommeerkade Oost’ wordt begrensd door de Burgemeester Kasteleinweg aan de westzijde, de Stommeerkade aan de noord- en oostzijde, en het oude spoordijklichaam, het Bielzenpad, alsmede het talud van het spooremplacement Baanvak aan de zuidzijde. Het plangebied wordt doorsneden door het tracé van de Noordvork, de nieuwe weg die het dorp van Aalsmeer via de woonwijk Nieuw-Oosteinde en het bedrijventerrein Greenpark zal verbinden met de omgelegde N201. De gronden waarop de Noordvork is geprojecteerd, maken geen deel uit van dit bestemmingsplan. Om de aanleg van de Noordvork mogelijk te maken heeft de gemeenteraad op 22 januari 2009 het bestemmingsplan ‘Noordvork’ vastgesteld.

Doelstelling

Het bestemmingsplan ‘Stommeerkade Oost’ heeft een tweeledig doel. Enerzijds moet het dienen als planologisch kader om de gewenste herontwikkeling van het verouderde glastuinbouwgebied tot nieuwe woningbouwlocatie mogelijk te maken. Het betreft twee deelgebieden van het Masterplan ‘De Tuinen van Aalsmeer’, Stommeerkade en Polderzoom, die als één gebied verder ontwikkeld worden. Anderzijds dient het bestemmingsplan als actueel beheerskader voor de bestaande woonbebouwing in het gebied: de lintbebouwing langs de Stommeerkade en het terrein voor woonwagenstandplaatsen aan het Spoorlijnpad. Gegeven de tweeledige doelstelling van het bestemmingsplan is gekozen voor een mix van een globaal bestemmingsplan met uitwerkingsplicht en een gedetailleerd plan met eindbestemmingen.

Het exploitatieplan biedt de grondslag voor het publiekrechtelijke kostenverhaal. Dit betekent dat de gemeente bepaalde kosten in het kader van de gebiedsontwikkeling kan verhalen op de eigenaren van de gronden in het exploitatiegebied. Het exploitatieplan heeft alleen betrekking op die gebieden binnen het bestemmingsplan die op basis van het bestemmingsplan uitgewerkt zullen worden. Evenals het bestemmingsplan is ook het exploitatieplan globaal van karakter. Het kostenverhaal via het exploitatieplan is enkel aan de orde bij het verlenen van een bouwvergunning.

Procedure

Het vastgestelde bestemmingsplan en het vastgestelde exploitatieplan liggen met de bijbehorende stukken gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage met ingang van vrijdag 22 oktober 2010 tot en met donderdag 2 december 2010. Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan en exploitatieplan treedt in werking met ingang van 3 december 2010, mits tegen deze besluiten gedurende de termijn van terinzagelegging geen verzoek om voorlopige voorziening wordt ingesteld.

Inzage vastgesteld bestemmingsplan

Het bestemmingsplan bestaat uit een planverbeelding, regels en gaat vergezeld van een toelichting. Vanaf 1 januari 2010 is het digitale bestemmingsplan het rechtsgeldige bestemmingsplan. U kunt het digitale bestemmingsplan ‘Stommeerkade Oost’ met de bijbehorende stukken bekijken op www.ruimtelijkeplannen.nl.

U kunt er ook voor kiezen om de papieren versie van het bestemmingsplan in te zien. Deze versie ligt gedurende bovengenoemde periode ter inzage op het gemeentekantoor aan het Drie Kolommenplein 1 te Aalsmeer op werkdagen van 8.30 tot 14.00 uur (vrije inloop). Voor het overige is het plan in te zien op afspraak. Het plan en de bijbehorende stukken zijn in pdf-formaat ook beschikbaar op de gemeentelijke website: www.aalsmeer.nl.

Inzage vastgesteld exploitatieplan

Het exploitatieplan omvat onder meer een kaart van het exploitatiegebied, een omschrijving van werken en werkzaamheden, een faseringsregeling en een exploitatieopzet.

Het vastgestelde exploitatieplan ligt met het raadsbesluit en de Nota van zienswijzen en (ambtshalve) wijzigingen exploitatieplan ‘Stommeerkade Oost’ tegelijkertijd met het bestemmingsplan ter inzage op het gemeentekantoor, en is in pdf-formaat ook te zien op de gemeentelijke website: www.aalsmeer.nl.

De financiële onderbouwing bij het exploitatieplan is als vertrouwelijk aangemerkt, als bedoeld in artikel 10, lid 2 sub b. van de Wet openbaarheid van bestuur. Op grond van 3:11, lid 2 van de Algemene wet bestuursrecht wordt meegedeeld dat deze stukken niet ter inzage liggen.

Beroep instellen tegen het bestemmingsplan

Gedurende de bovengenoemde inzagetermijn kunnen belanghebbenden, mits zij in de voorprocedure tijdig zienswijzen hebben ingediend tegen het ontwerpbestemmingsplan, en de belanghebbenden die niet verweten kunnen worden geen zienswijze te hebben ingediend tot en met 2 december 2010 op grond van artikel 8.2 lid 1 sub a van de Wet ruimtelijke ordening beroep instellen tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan ‘Stommeerkade Oost’ bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Gelijke bevoegdheid komt toe aan een ieder die bezwaren heeft tegen wijzigingen die bij de vaststelling van het bestemmingsplan zijn aangebracht.

Indien gedurende de genoemde periode een beroepschrift is ingediend, kan – indien er sprake is van een spoedeisend belang – een verzoek worden gedaan tot het treffen van een voorlopige voorziening. Dit verzoek dient te worden gericht aan de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Een ieder die een zienswijze heeft ingediend tegen het ontwerpbestemmingsplan ontvangt een reactie, waarin aangegeven wordt op welke wijze de gemeenteraad de ingediende zienswijze in haar besluitvorming heeft betrokken.

Beroep instellen tegen het exploitatieplan

Gedurende de bovengenoemde inzagetermijn kunnen belanghebbenden, mits zij in de voorprocedure tijdig zienswijzen hebben ingediend tegen het ontwerpexploitatieplan, en de belanghebbenden die niet verweten kunnen worden geen zienswijze te hebben ingediend, tot en met 2 december 2010 beroep instellen tegen het besluit om het exploitatieplan ‘Stommeerkade Oost’ vast te stellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Gelijke bevoegdheid komt toe aan een belanghebbende die bezwaren heeft tegen wijzigingen die bij de vaststelling zijn aangebracht.

Indien gedurende de genoemde periode een beroepschrift is ingediend, kan – indien er sprake is van een spoedeisend belang – een verzoek worden gedaan tot het treffen van een voorlopige voorziening. Dit verzoek dient te worden gericht aan de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Een ieder die een zienswijze heeft ingediend tegen het ontwerpexploitatieplan ontvangt een reactie, waarin aangegeven wordt op welke wijze de gemeenteraad de ingediende zienswijze in haar besluitvorming heeft betrokken.

Aalsmeer, 21 oktober 2010

Burgemeester en Wethouders van Aalsmeer,

P.J.M. Litjens,

burgemeester.

D. van Huizen,

secretaris.

Naar boven