Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan ‘De Vijzeltuin’

Burgemeester en wethouders van de gemeente Enkhuizen maken op grond van het bepaalde in artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening en artikel 3:42 van de Algemene wet bestuursrecht bekend dat de gemeenteraad van de gemeente Enkhuizen bij besluit van 7 september 2010 het bestemmingsplan ‘De Vijzeltuin’ gewijzigd heeft vastgesteld.

Bestemmingsplan: Het plangebied behelst de percelen Sijbrandsplein 15, Vijzelstraat 24 met bijbehorende gronden en bebouwing en de parkeerplaats tegenover (ten oosten van) Vijzelstraat 24. Dit bestemmingsplan voorziet in een passende bestemming voor een aantal van de huidige functies. Daarnaast maakt het plan een uitbreiding van de bestemming ‘maatschappelijk’ mogelijk. Voor mensen met vergevorderde psychogeriatrische aandoeningen worden onder andere circa 46 clusterwoningen gerealiseerd. Ook zullen in totaal circa 19 tot 24 nultredenwoningen in het plangebied gerealiseerd kunnen worden. Een appartementengebouw met maximaal 19 van deze woningen is gepland op de parkeerplaats aan de oostzijde van de Vijzelstraat. Op het perceel naast Doelenlaantje nummer 16 wordt de bouw van maximaal 2 stadswoningen mogelijk gemaakt. Ook het pand met omliggend perceel, waarin de kringloopwinkel is gevestigd, wordt gewijzigd naar een woonfunctie. Tot slot wordt gestreefd naar 1.000 m2 aan aanvullende zorg. Hiervoor is ruimte in rijksmonument Vijzelstraat 24 inclusief de zuidelijke uitbouw. Sijbrandsplein 15 krijgt een woonbestemming.

Gewijzigde vaststelling: Bij de vaststelling van het bestemmingsplan heeft de gemeenteraad een aantal wijziging doorgevoerd. Onder andere is op het perceel Vijzelstraat 24 de bestemming van het voormalig ziekenhuis met bijbehorende zuidbeuk gewijzigd van ‘gemengd’ naar ‘maatschappelijk’ en is voor deze gebouwen een wijzigingsbevoegdheid opgenomen in die zin dat hier onder voorwaarden ook woningen mogen worden gerealiseerd. Een van die voorwaarden is dat deze gebouwen voor minimaal 1000 m2 zullen worden gebruikt voor aanvullende zorg. Verder is voor een gedeelte van het op het perceel Vijzelstraat 24 nieuw te bouwen complex ten behoeve van de vestiging van mensen met vergevorderde psychogeriatrische aandoeningen te realiseren 46 clusterwoningen, de bouwhoogte verlaagd van maximaal 10 meter naar maximaal 7 meter. Het gaat hier om het gedeelte van de bebouwing die parallel aan de tuinen van Spaansleger nummers 7 tot en met 10 loopt. Hierbij is de wijzigingsbevoegdheid opgenomen dat, mocht dit in de toekomst noodzakelijk zijn, onder voorwaarden de bouwhoogte weer kan worden teruggebracht naar 10 meter. De parkeergarage onder het complex voor de clusterwoningen is gewijzigd in de zin dat de oppervlakte voor onderkeldering is beperkt tot het noordelijke gedeelte van het complex maar dat aldaar de parkeerkelder dieper kan worden. Voor een compleet overzicht van de doorgevoerde wijzigingen verwijzen wij u naar de bij het raadsbesluit behorende lijst met wijzigingen.

Terinzage: Het raadsbesluit, het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan met bijbehorende stukken, liggen vanaf donderdag 21 oktober 2010 gedurende zes weken ter inzage bij het Servicepunt in het Stadskantoor, Hoogstraat 11 te Enkhuizen op werkdagen van 9.00 tot 16.00 uur. Het bestemmingsplan is tevens te raadplegen op de website van de gemeente Enkhuizen: www.enkhuizen.nl en op de landelijke site www.ruimtelijkeplannen.nl.

Beroep: Gedurende de termijn van de terinzagelegging kan beroep worden ingesteld door:

  • een belanghebbende die tijdig een zienswijze bij de gemeenteraad naar voren heeft gebracht;

  • een belanghebbende die aantoont dat hij redelijkerwijs niet in staat is geweest zijn zienswijze bij de gemeenteraad naar voren te brengen.

  • een ieder, voor zover de zienswijze betrekking heeft op de wijziging die door de gemeenteraad in het bestemmingsplan is aangebracht.

Het beroepschrift moet worden ingediend bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Degene die een beroepschrift heeft ingediend en van mening is dat de onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist, kan tevens de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak verzoeken een voorlopige voorziening te treffen. Zowel voor het beroepschrift als het verzoek om voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.

Inwerkingtreding: Het bestemmingsplan treedt in werking daags na afloop van de hiervoor genoemde termijn van zes weken. Een beroep schort de werking van het vaststellingsbesluit niet op, tenzij bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, zoals hierboven aangegeven, een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend. Als een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend, treedt het bestemmingsplan pas in werking nadat op het verzoek is beslist.

Informatie: Dhr. F.M. Weghaus, Ruimtelijke Ordening, tel.: (0228) 36 0100.

Enkhuizen, 20 oktober 2010

Burgemeester en wethouders van Enkhuizen,

de secretaris,

R.M. Reus.

De burgemeester,

J.G.A. Baas.

Naar boven