Regeling van de Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer van 11 oktober 2010, nr. BJZ2010027163, houdende intrekking van de Regeling aanwijzing keuringsinstelling explosieven voor civiel gebruik en wijziging van de Regeling aanwijzing keuringsinstelling pyrotechnische artikelen

De Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer,

Gelet op richtlijn nr. 93/15/EEG van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 5 april 1993 betreffende de harmonisatie van de bepalingen inzake het in de handel brengen van en de controle op explosieven voor civiel gebruik (PbEG L 121) en richtlijn nr. 2007/23/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 23 mei 2007 betreffende het in de handel brengen van pyrotechnische artikelen (PbEU L 154), alsmede artikel 5, eerste lid, van de Wet explosieven voor civiel gebruik en artikel 1A.5.1, eerste lid, van het Vuurwerkbesluit;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling aanwijzing keuringsinstelling explosieven voor civiel gebruik wordt ingetrokken.

ARTIKEL II

In artikel 1 van de Regeling aanwijzing keuringsinstelling pyrotechnische artikelen wordt ‘TNO Certification B.V.’ vervangen door: TÜV Rheinland Nederland B.V.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 11 oktober 2010

De Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer,

J.C. Huizinga-Heringa.

TOELICHTING

TNO Certification B.V. is overgenomen door TÜV Rheinland Nederland B.V.

In verband daarmee is in artikel 1 van de Regeling aanwijzing keuringsinstelling pyrotechnische artikelen de naam ‘TNO Certification B.V.’ vervangen door: TÜV Rheinland Nederland B.V.

De Regeling aanwijzing keuringsinstelling explosieven voor civiel gebruik is ingetrokken. Dit betekent dat in de Nederlandse regelgeving geen ‘notified body’ in het kader van richtlijn nr. 93/15/EEG betreffende de harmonisatie van de bepalingen inzake het in de handel brengen van en de controle op explosieven voor civiel gebruik (PbEG L 121) meer is aangewezen. De hiervoor genoemde richtlijn verplicht de lidstaten niet tot aanwijzing van een notified body. In de Wet explosieven voor civiel gebruik (artikel 5, eerste lid) is thans ten onrechte een verplichting opgenomen om een dergelijke instantie aan te wijzen. Deze onjuistheid in de hiervoor genoemde wet zal daarom worden hersteld.

De onderhavige regeling heeft geen gevolgen voor de administratieve lasten voor het bedrijfsleven en de burgers. Het betreft hier een vorm van reparatieregelgeving waarop een uitzonderingsgrond van toepassing is in het systeem van vaste verandermomenten van regelgeving (Kamerstukken II 2009/10, 29 515, nr. 270). De regeling treedt daarom in werking met ingang van de eerste dag na publicatie in de Staatscourant.

De Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer,

J.C. Huizinga-Heringa.

Naar boven