Regeling houdende militaire helihaven Brunssum S

6 oktober 2010

Nr. BS/2010033064

Directie Juridische Zaken

De Minister van Defensie

Gelet op artikel 10.39 van de Wet luchtvaart;

Besluit:

Artikel 1

In deze regeling wordt verstaan onder:

a. militaire helihaven:

een op een militair terrein gelegen militaire luchthaven voor gebruik door helikopters;

b. vliegtuigbeweging:

een start of een landing van een helikopter.

Artikel 2

Deze regeling is van toepassing op de militaire helihaven Brunssum S.

Artikel 3

De militaire helihaven is gelegen te Brunssum en bestaat uit een cirkelvormig gebied met een straal van 50 meter rondom de coördinaat 50°56'24,92”N 006°00'02,82”E, zoals aangegeven op de in de bijlage bij deze regeling opgenomen kaart.

Artikel 4

De militaire helihaven staat uitsluitend open voor het landen en opstijgen van helikopters in gebruik bij de Nederlandse of een bondgenootschappelijke krijgsmacht.

Artikel 5

Voor het in artikel 4 bedoelde luchthavenluchtverkeer wordt als grenswaarde voor de geluidbelasting een maximum van 50 vliegtuigbewegingen per jaar vastgesteld.

Artikel 6

Het luchthavenluchtverkeer vindt uitsluitend plaats met inachtneming van de in- en uitvliegroutes die zijn aangegeven op de in de bijlage bij deze regeling opgenomen kaart.

Artikel 7

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 november 2010.

Artikel 8

Deze regeling wordt aangehaald als: Luchthavenregeling Brunssum S.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 6 oktober 2010

De Minister van Defensie,

E. van Middelkoop.

BIJLAGE

Kaart schaal 1:10.000 ligt ter inzage bij de Militaire Luchtvaart Autoriteit te Den Haag.

TOELICHTING

De voorliggende regeling betreft de vaststelling van een luchthavenregeling voor de militaire helihaven gelegen op het terrein van het hoofdkwartier van AFNORTH in Brunssum. Ingevolge artikel 8.1a van de Wet luchtvaart is het niet toegestaan om op een luchthaven te landen of daarvan op te stijgen zonder dat voor een luchthaven als hier bedoeld een regeling van kracht is. Incidenteel kan buiten de luchthaven worden geland en opgestegen op basis van een ministeriële vrijstelling als bedoeld in artikel 10.44 van de wet.

Het voorziene gebruik van de militaire helihaven Brunssum S betreft luchthavenluchtverkeer met militaire helikopters van de Nederlandse of een bondgenootschappelijke krijgsmacht.

In deze regeling op basis van artikel 10.39 van de Wet luchtvaart wordt in de eerste plaats door middel van een bij de regeling behorende kaart de helihaven qua plaats bepaald. Voorts wordt een aantal voorzieningen getroffen dat ertoe strekt mogelijke hinder als gevolg van het landen en opstijgen van helikopters te beperken. Daartoe wordt bepaald voor welke soort luchtvaartuigen de helihaven openstaat en wordt een grenswaarde voor de geluidbelasting vastgesteld in de vorm van een maximum aantal vliegtuigbewegingen per jaar. Dit aantal is vastgesteld op basis van ervaringscijfers over de afgelopen jaren. Teneinde eventuele hinder voor de directe omgeving van de helihaven zoveel mogelijk te beperken, worden voorts aan- en uitvliegroutes vastgelegd op de bij de regeling behorende kaart. Gelet op het zeer beperkte aantal vliegbewegingen is niet voorzien in een beperking van de openstellingstijden van de helihaven.

De handhaving van de regels, opgenomen in de regeling, berust ingevolge de artikelen 10.40 en 10.41 van de Wet luchtvaart bij de Minister van Defensie.

Omdat het in deze regeling voorziene gebruik door luchtvaartuigen niet afwijkt van het huidige feitelijke gebruik van de helihaven, wordt bij de voorbereiding van deze regeling de in artikel 10.39, derde lid, van de Wet luchtvaart genoemde procedure van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht niet toegepast. Artikel XIX, tweede lid, van de Wet van 18 december 2008, houdende wijziging van de Wet luchtvaart inzake vernieuwing van de regelgeving voor burgerluchthavens en militaire luchthavens en de decentralisatie van bevoegdheden voor burgerluchthavens naar het provinciaal bestuur (Stb. 2008, 561) opent daartoe de mogelijkheid.

De Minister van Defensie,

E. van Middelkoop.

Naar boven