Regeling van de Minister van Justitie van 4 oktober 2010, nummer 5669068/10, houdende wijziging van het Voorschrift Vreemdelingen 2000 (negenennegentigste wijziging)

De Minister van Justitie,

Gelet op artikel 4, tweede lid, van de Vreemdelingenwet 2000 en artikel 2.2 van het Vreemdelingenbesluit 2000;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Voorschrift Vreemdelingen 2000 wordt als volgt gewijzigd:

Bijlage 1, behorend bij artikel 2.1, eerste lid, onder a, van het Voorschrift Vreemdelingen 2000 komt te luiden:

Bijlage 1

Luchthaven

Internationale luchthavencode

Ankara Esenboga

ESB

Beijing Capital International Airport

PEK

Cairo International Airport

CAI

Casablanca-Mohammed V International airport

CMN

Entebbe Airport

EBB

Hong Kong International Airport

HKG

Istanboel International Atatürk Airport

IST

Istanboel Sabiha

SAW

Johannesburg International Airport

JNB

Kathmandu-Tribhuvan

KTM

Nairobi Jomo Kenyatta International Airport

NBO

Sao Paulo Guarulhos International Airport

GRU

Singapore Changi International Airport

SIN

Tel Aviv-Ben Gurion International

TLV

Yerevan-Zvarnots Airport

EVN

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 15 oktober 2010.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 4 oktober 2010

De Minister van Justitie,

E.M.H. Hirsch Ballin.

TOELICHTING

Bijlage 1 Voorschrift Vreemdelingen 2000, wijst de vervoerders aan die de documenten van hun passagiers dienen te fotograferen, te fotokopiëren of te scannen. Hiervoor zijn alle vervoerders aangewezen indien zij vanaf bepaalde luchthavens naar Nederland vliegen. Teneinde de luchtvaartmaatschappijen niet onnodig te belasten, is de opsomming beperkt tot een aantal luchthavens waarvandaan met een zekere regelmaat niet gedocumenteerde vreemdelingen worden aangevoerd. Teneinde de maatregel zo effectief mogelijk te laten zijn, wordt de lijst met luchthavens in het Voorschrift Vreemdelingen 2000 steeds geactualiseerd aan de hand van ervaringsgegevens. Naast de publicatie in de Staatscourant worden alle luchtvaartmaatschappijen die een regelmatige lijndienst op Schiphol onderhouden door middel van een brief rechtstreeks op de hoogte gesteld van de gewijzigde lijst.

De ervaringsgegevens van februari 2010 tot en met juli 2010 hebben geleid tot een lijst van 15 afschriftplichtige luchthavens. De luchthavens die het laatste half jaar op de lijst stonden genoemd worden gehandhaafd. Daarnaast zijn de ervaringsgevens voldoende om een zestal luchthavens aan de lijst toe te voegen. De aantallen ongedocumenteerde vreemdelingen die op Schiphol arriveerden afkomstig uit deze luchthavens overschreed in alle gevallen de gehanteerde ondergrens van vijf ongedocumenteerde vreemdelingen per half jaar. De betreffende luchthavens, met daar bij het aantal aangetroffen ongedocumenteerde vreemdelingen zijn: Beijing Capital International Airport in China (acht vreemdelingen), Casablanca-Mohammed V International airport in Marokko (acht vreemdelingen), Entebbe Airport Kathmandu-Tribhuvan in Oeganda (vijf vreemdelingen), Sao Paulo Guarulhos International Airport in Brazilië (negen vreemdelingen), Tel Aviv-Ben Gurion International in Israel (zeven vreemdelingen) en Yerevan-Zvarnots Airport in Armenië (acht vreemdelingen).

De Minister van Justitie,

E.M.H. Hirsch Ballin.

Naar boven