Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 6 oktober 2010, nr. IZ/IA/10/19608, houdende de doorverlening van bevoegdheden aan het hoofd van de unit SZW van de Rijksdienst Caribisch Nederland in verband met de uitvoering van het Besluit onderstand BES, de Arbeidsveiligheidswet BES, de Stuwadoorswet 1946 BES, de Arbeidswet 2000 BES, de Wet collectieve arbeidsovereenkomst BES, de Wet minimumlonen BES, de Vakantiewet 1949 BES, de Wet beëindiging arbeidsovereenkomsten BES, de Arbeidsgeschillenwet 1946 BES en de Wet arbeid vreemdelingen BES (Mandaat-, volmacht- en machtigingsbesluit hoofd unit SZW BES)

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op de artikelen 2, eerste lid, van het Coördinatiebesluit organisatie en formatie rijksdienst 2007, 18.3 van de Invoeringswet openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba, het Besluit onderstand BES, de Arbeidsveiligheidswet BES, de Stuwadoorswet 1946 BES, de Arbeidswet 2000 BES, de Wet collectieve arbeidsovereenkomsten BES, de Wet minimumlonen BES, de Vakantiewet 1949 BES, de Wet beëindiging arbeidsovereenkomsten BES, de Arbeidsgeschillenwet 1946 BES en de Wet arbeid vreemdelingen BES;

Besluit:

Artikel 1

In dit besluit wordt verstaan onder:

a. BES:

Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

b. Machtiging:

de bevoegdheid om in naam van een bewindspersoon handelingen te verrichten die noch een besluit, noch een privaatrechtelijke rechtshandeling zijn.

c. Mandaat:

de bevoegdheid om in naam van een bewindspersoon besluiten te nemen.

d. Volmacht:

de bevoegdheid om in naam van een bewindspersoon privaatrechtelijke rechtshandelingen te verrichten.

Artikel 2

  • 1. Het hoofd van de unit SZW van de Rijksdienst Caribisch Nederland is bevoegd om namens de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid besluiten te nemen en handelingen te verrichten die noch een besluit, noch een privaatrechtelijke rechtshandeling zijn, voor zover ze verband houden met de uitvoering van het Besluit onderstand BES, de Arbeidsveiligheidswet BES, de Stuwadoorswet 1946 BES, de Arbeidswet 2000 BES, de Wet collectieve arbeidsovereenkomsten BES, de Wet minimumlonen BES, de Vakantiewet 1949 BES, de Wet beëindiging arbeidsovereenkomsten BES, de Arbeidsgeschillenwet 1946 BES, de Wet arbeid vreemdelingen BES, en de daarop gebaseerde nadere regelgeving.

  • 2. Het hoofd van de unit SZW van de Rijksdienst Caribisch Nederland is bevoegd om namens de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid privaatrechtelijke rechtshandelingen te verrichten, voor zover ze verband houden met de uitvoering van het Besluit onderstand BES, de Arbeidsveiligheidswet BES, de Stuwadoorswet 1946 BES, de Arbeidswet 2000 BES, de Wet collectieve arbeidsovereenkomsten BES, de Wet minimumlonen BES, de Vakantiewet 1949 BES, de Wet beëindiging arbeidsovereenkomsten BES, de Arbeidsgeschillenwet 1946 BES, de Wet arbeid vreemdelingen BES, en de daarop gebaseerde nadere regelgeving. Deze bevoegdheid is beperkt tot het aangaan van overeenkomsten met een waarde van ten hoogste € 50.000,– per overeenkomst die betrekking hebben op:

    • a. systeemontwikkeling, licenties, functioneel beheer en onderhoud van applicaties van systemen;

    • b. de levering van goederen en diensten ten behoeve van de uitvoering.

Artikel 3

De artikelen 14 tot en met 20, 22, eerste, tweede en derde lid, en 23 tot en met 25 van het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit SZW 2009 zijn van toepassing op de uitoefening van bevoegdheden op grond van deze regeling.

Artikel 4

  • 1. De kwartiermaker van het BES project, drs. H. Th. Bor, vervangt het hoofd van de unit SZW van de Rijksdienst Caribisch Nederland bij diens afwezigheid of verhindering.

  • 2. Het plaatsvervangend hoofd van de unit SZW van de Rijksdienst Caribisch Nederland vervangt het hoofd van de unit SZW van de Rijksdienst Caribisch Nederland bij afwezigheid of verhindering van de kwartiermaker van het BES project, drs. H. Th. Bor, en het hoofd van de unit SZW van de Rijksdienst Caribisch Nederland.

Artikel 5

  • 1. Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na dagtekening van de Staatscourant waarin deze wordt geplaatst en werk terug tot en met 10 oktober 2010.

  • 2. Dit besluit wordt aangehaald als: Mandaat-, volmacht- en machtigingsbesluit hoofd SZW unit BES.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 6 oktober 2010

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

J.P.H. Donner.

TOELICHTING

Met ingang van 10 oktober 2010 treedt op Bonaire, Sint Eustatius en Saba (BES) de specifieke ‘BES-wetgeving’ in werking. Verschillende van die wetten op het terrein van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) kennen de minister van SZW een uitvoeringsverantwoordelijkheid toe. Feitelijk vindt de uitvoering plaats binnen het verband van de zogeheten ‘unit SZW’, die lokaal op het kantoor van de Rijksdienst Caribisch Nederland (RCN) is gepositioneerd. Onder verantwoordelijkheid van de minister van SZW wordt aldaar het gehele uitvoeringsproces vormgegeven, met inbegrip van het nemen van besluiten en het verrichten van andere (rechts)handelingen. Daartoe dient mandaat, volmacht en machtiging te worden geregeld. Het onderhavige besluit strekt daartoe.

Mandaat-, machtiging en volmacht als bedoeld in dit besluit wordt aan het hoofd van de unit SZW verleend (artikel 2). Artikel 4 bevat een vervangingsregeling. Deze (vervangings)regeling laat onverlet dat in de praktijk tussen de betrokken genoemde functionarissen praktische werkafspraken kunnen worden gemaakt.

De uitvoering van de sociale verzekeringswetten BES is tot 1 januari 2011 nog in handen van de SVB Curaçao, die de daartoe strekkende bevoegdheden uitoefent namens de minister van SZW. Dit is in een apart mandaat- en machtigingsbesluit vastgelegd. Gelet hierop maken de sociale verzekeringen BES vooralsnog geen onderdeel uit van het onderhavige mandaat-, volmacht- en machtigingsbesluit.

De implicaties van de positionering van de unit SZW voor het brede organisatie-, volmacht- en mandaatbesluit (OMV-besluit) van SZW worden nog nader bezien. In het licht daarvan zal het onderhavige besluit te zijner tijd worden herzien.

Naar boven