Besluit van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 29 september 2010, nr. 151447, houdende wijziging van het Openstellingsbesluit LNV-subsidies 2010

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op de artikelen 2, 4 en 7 van de Kaderwet LNV-subsidies en artikel 1:3 van het Openstellingsbesluit LNV-subsidies 2010;

Besluit:

ARTIKEL I

Aan artikel 43 van het Openstellingsbesluit LNV-subsidies 2010 wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 3. Bij overschrijding van een of meerdere van de subsidieplafonds, bedoeld in het eerste en tweede lid, is een additioneel subsidieplafond beschikbaar ten bedrage van € 4.000.000.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de eerste dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 29 september 2010

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg.

TOELICHTING

De belangstelling voor de subsidiemodule ‘jonge landbouwers’ (artikel 2:42 van de Regeling LNV-subsidies) is dit jaar groter dan verwacht. Dit blijkt uit het aantal subsidieaanvragen dat is ingediend gedurende de openstellingsperiode, welke liep van 1 juli tot en met 13 augustus 2010. Gelet hierop is € 4.000.000 extra beschikbaar gesteld voor subsidieaanvragen die anders vanwege overschrijding van de eerder vastgestelde subsidieplafonds (waaronder de door een negental provincies beschikbaar gestelde additionele subsidieplafonds; zie artikel 43, tweede lid, van het Openstellingsbesluit LNV-subsidies 2010), zouden moeten worden afgewezen. Dit extra subsidieplafond van € 4.000.000 is – ingevolge dit wijzigingsbesluit – ingevoerd met het aan artikel 43 van het Openstellingsbesluit LNV-subsidies 2010 nieuw toegevoegde derde lid.

Het extra subsidieplafond van € 4.000.000 komt beschikbaar zodra het subsidieplafond van artikel 43, eerste lid (€ 7.200.000), is overschreden. Indien ingevolge artikel 43, tweede lid, tevens een – door één van de in dat lid genoemde provincies beschikbaar gesteld – additioneel subsidieplafond van toepassing is, dient vervolgens eerst dit additionele subsidieplafond te zijn overschreden; alleen dan komen de aanvragen van ‘jonge landbouwers’ gevestigd in betreffende provincie mede in aanmerking voor het extra subsidieplafond van € 4.000.000.

Deze wijziging treedt in werking vóór de termijn waarop door de Minister van LNV op aanvragen tot subsidieverlening, ingediend in de hiervoor genoemde openstellingsperiode, is beschikt. Gelet hierop is het niet noodzakelijk voor ‘jonge landbouwers’ die onder het extra subsidieplafond kunnen vallen een nieuwe openstellingsperiode vast te stellen; betrokkenen hoeven dan ook niet opnieuw een subsidieaanvraag in te dienen.

Met de inwerkingtreding van deze wijziging wordt afgeweken van de LNV-uitgangspunten van vaste verandermomenten voor regelgeving die inhouden dat nieuwe regels op 1 januari of 1 juli ingaan en dat minimaal twee maanden daaraan voorafgaand publicatie van nieuwe regels plaatsvindt. Deze afwijking is gerechtvaardigd in het belang van de ‘jonge landbouwers’ om zo snel mogelijk over te kunnen gaan tot de beoogde investeringen.

Dit besluit leidt niet tot wijziging van administratieve lasten.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg.

Naar boven