Verordening tot wijziging van de Verordening op de administratie en financiële integriteit

Het College van Afgevaardigden van de Nederlandse Orde van Advocaten,

Overwegende,

Dat het gewenst is de Verordening op de administratie en financiële integriteit aan te passen in verband met de digitale centrale aangifte voor de controle van de verordeningen,

Gelet op artikel 28 Advocatenwet,

Gezien het ontwerp van de Algemene Raad met bijbehorende toelichting,

Stelt de volgende wijzigingsverordening vast:

A. Verordening op de administratie en financiële integriteit

I.

Artikel 12 wordt als volgt gewijzigd.

Het eerste lid, komt als volgt te luiden:

  • 1. De advocaat is verplicht desgevraagd aan de deken of aan de namens de deken optredende secretaris van de Algemene Raad te verklaren dat is voldaan aan de hem in de hoofdstukken II, III, IV, V, VI en VII opgelegde verplichtingen.

Het tweede lid vervalt.

Het derde tot en met zesde lid worden vernummerd tot tweede tot en met vijfde lid.

II.

De eerste alinea van de toelichting dient aangepast te worden. De tweede en derde alinea kunnen vervallen.

B. Inwerkingtreding

III.

De wijziging van de Verordening op de administratie en financiële integriteit treedt in werking op 1 januari 2011.

TOELICHTING

Algemeen

Vanaf 2002 wordt de controle van de verordeningen centraal uitgevoerd. Jaarlijks ontvangen ruim 16 000 advocaten en ruim 3 800 kantoren een opgaveformulier. Dit formulier moet binnen drie maanden ingevuld en voorzien van bewijs geretourneerd worden. De formulieren worden vervolgens handmatig in het CRM-systeem OneDirect ingevoerd. Er bestaat al een mogelijk tot het digitaal verzenden van het formulier, maar omdat bijlagen separaat ingestuurd moeten worden, wordt hier weinig gebruik van gemaakt. Doordat advocaten jaarlijks dezelfde stukken moeten inzenden wordt de CCV veelal als ergerlijk en bureaucratisch ervaren. Door de komst van de Verordening op de vakbekwaamheid en de herziening van het toezichtstelsel is besloten de CCV ingrijpend te veranderen. Deze veranderingen zitten in de vraagstelling, de procedures en de wijze waarop de controle wordt uitgevoerd. Met ingang van eind december 2010 kan de CCV opgave alleen nog maar digitaal gedaan worden. Verder gaat - anders tot nu toe gebruikelijk - de kantooropgave vooraf aan de individuele opgave. Bij een steekproef worden kantoren gecontroleerd en niet meer slechts individuele advocaten. Daarnaast is de eigen verklaring verwerkt in de CCV-vragenlijst en het doel van het rapport van feitelijke bevindingen wordt anders. Voor het verstrekken van informatie aan de deken kan het modelrapport feitelijke bevindingen (bijlage E) ingevuld worden of de lijst uit te voeren specifieke werkzaamheden voor de accountant (bijlage D) gebruikt worden. Deze informatie zal op de website ter beschikking worden gesteld. Als dit rapport is aangeleverd, kan een deken nog steeds aanvullende informatie vragen of een nader onderzoek instellen indien hij dit noodzakelijk acht.

In aanvulling op de eerste alinea van de toelichting bij artikel 12 geldt dat de digitale CCV deel uitmaakt van het nieuwe systeem van toezicht. Deze is namelijk anders dan tot nu gebruikelijk. Er worden meer en andere vragen gesteld en ook de wijze van controle is anders. Pas als een kantoor in de steekproef valt, moeten er bewijzen worden toegestuurd. Dit kan dan niet per post maar moet digitaal gebeuren door de bewijzen te uploaden. Een ander kenmerk van dit nieuwe systeem is een proactiever optreden van de deken. De tweede en derde alinea van de toelichtingen kunnen vervallen. Deze zien namelijk op de eigen verklaring en het rapport van feitelijke bevindingen.

Artikelsgewijs

  • I. In het eerste lid is bepaald dat er schriftelijk opgave gedaan wordt, maar nu de opgave digitaal gaat, kan het woord schriftelijk vervallen. Verder is onder a en b bepaald dat de opgave kan geschieden door overlegging van een eigen verklaring of door de mededeling dat een accountant opdracht is verleend tot controle. Deze wijze van verklaren vervalt met ingang van de opgave over 2010. Daarom kan het bepaalde onder a en b vervallen. Hetzelfde geldt voor het bepaalde in het tweede lid. Bij niet of niet tijdig voldoen kan een advocaat niet meer volstaan met overleggen van een rapport feitelijke bevindingen. In dit geval zal het direct aan de desbetreffende deken worden gemeld.

  • II. Anders dan voorheen gebruikelijk was, kan een advocaat bij niet of niet-tijdig voldoen aan het vereiste neergelegd in het eerste lid, geen rapport van feitelijke bevindingen meer overleggen.

Naar boven