Regeling van de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 5 oktober 2010, nr. 2010-0000645557, CZW/WSG, tot wijziging van de Rijkswet aanpassing rijkswetten aan de oprichting van de nieuwe landen en het Rijksbesluit aanpassing rijksbesluiten aan de oprichting van de nieuwe landen in verband met het wijzigen van een aantal verwijzingen naar landsregelgeving

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

Gelet op artikel 8.1 van de Rijkswet aanpassing rijkswetten aan de oprichting van de nieuwe landen en artikel 7.1 van het Rijksbesluit aanpassing rijksbesluiten aan de oprichting van de nieuwe landen;

Besluit:

ARTIKEL I

De Rijkswet aanpassing rijkswetten aan de oprichting van de nieuwe landen wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1.3 wordt als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel N vervalt onderdeel c onder verlettering van onderdeel d tot onderdeel c en worden, onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel c (nieuw) door een puntkomma twee onderdelen toegevoegd, luidende:

  • d. de artikelen 185 tot en met 188 en 190 van het Wetboek van Strafrecht van Curaçao;

  • e. de artikelen 185 tot en met 188 en 190 van het Wetboek van Strafrecht van Sint Maarten.

2. In onderdeel S wordt ‘de artikelen 185 tot en met 188 en 190 van het Wetboek van Strafrecht van de Nederlandse Antillen en de artikelen 185 tot en met 188 en 190 van het Wetboek van Strafrecht van Aruba’ vervangen door: de artikelen 185 tot en met 188 en 190 van het Wetboek van Strafrecht van Aruba, de artikelen 185 tot en met 188 en 190 van het Wetboek van Strafrecht van Curaçao en de artikelen 185 tot en met 188 en 190 van het Wetboek van Strafrecht van Sint Maarten.

B

In artikel 3.2 wordt onderdeel A als volgt gewijzigd:

1. Voor de tekst voor de aanduiding ‘2.’ geplaatst.

2. Er wordt een lid ingevoegd, luidende:

  • 1. In artikel 1, onderdeel b, wordt ‘in de zin van de artikelen 375, eerste lid, en 376, eerste lid, van het Wetboek van Koophandel van de Nederlandse Antillen en in de zin van de artikelen 375, eerste lid, en 376, eerste lid, van het Wetboek van Koophandel van Aruba’ vervangen door: in de zin van de artikelen 375, eerste lid, en 376, eerste lid, van het Wetboek van Koophandel van Aruba, in de zin van de artikelen 375, eerste lid, en 376, eerste lid, van het Wetboek van Koophandel van Curaçao en in de zin van de artikelen 375, eerste lid, en 376, eerste lid, van het Wetboek van Koophandel van Sint Maarten.

C

In artikel 4.5 wordt na onderdeel C een onderdeel ingevoegd, luidende:

C0

In artikel 6 wordt ‘de artikelen 162 en 163 van het Wetboek van Strafvordering van de Nederlandse Antillen onderscheidenlijk Aruba’ vervangen door: de artikelen 162 en 163 van het Wetboek van Strafvordering van Aruba, Curaçao, onderscheidenlijk Sint Maarten.

ARTIKEL II

Artikel 5.4 van het Rijksbesluit aanpassing rijksbesluiten aan de oprichting van de nieuwe landen wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor de tekst wordt de aanduiding ‘1.’ geplaatst.

2. Er worden twee leden toegevoegd, luidende:

  • 2. In artikel 1 van het Consulair besluit wordt ‘in de artikelen 91–96 van het Burgerlijk Wetboek van de Nederlandse Antillen en in de artikelen 91–96 van het Burgerlijk Wetboek van Aruba’ vervangen door: in de artikelen 91 tot en met 96 van het Burgerlijk Wetboek van Aruba, in de artikelen 91 tot en met 96 van het Burgerlijk Wetboek van Curaçao en in de artikelen 91 tot en met 96 van het Burgerlijk Wetboek van Sint Maarten.

  • 3. In artikel 6 van het Consulair besluit wordt ‘de artikelen 700 en 703 van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering van de Nederlandse Antillen, alsmede in artikel 709 van dat boek, voor zover dit naar de genoemde artikelen verwijst’ vervangen door: de artikelen 700 en 703 van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering van Curaçao, alsmede in artikel 709 van dat boek, voor zover dit naar de genoemde artikelen verwijst, onderscheidenlijk de artikelen 700 en 703 van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering van Sint Maarten, alsmede in artikel 709 van dat boek, voor zover dit naar de genoemde artikelen verwijst.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking op het tijdstip waarop artikel I, eerste lid, van de Rijkswet wijziging Statuut in verband met de opheffing van de Nederlandse Antillen in werking treedt.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant, in de Curaçaosche Courant en in het Afkondigingsblad van Aruba worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

A.Th.B. Bijleveld-Schouten.

TOELICHTING

Artikel 8.1 van de Rijkswet aanpassing rijkswetten aan de oprichting van de nieuwe landen (hierna: Raron) en artikel 7.1 van het Rijksbesluit aanpassing rijksbesluiten aan de oprichting van de nieuwe landen (hierna: Raron-besluit) maken het mogelijk om de Raron respectievelijk het Raron-besluit bij ministeriële regeling te wijzigen, voor zover de totstandkoming van nieuwe landsregelgeving of wijzigingen van landsregelgeving het wijzigen van de verwijzingen naar landsregelgeving noodzakelijk maakt.

In deze ministeriële regeling wordt een aantal verwijzingen naar landsregelgeving gewijzigd. Het betreffen verwijzingen naar landsverordeningen van de Nederlandse Antillen, die vervangen worden door verwijzingen naar de overeenkomstige landsverordeningen van Curaçao en Sint Maarten.

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

A.Th.B. Bijleveld-Schouten.

Naar boven