Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 28 september 2010, nr. IZ/IA/2010/18982, tot aanwijzing toezichthoudende ambtenaren SZW-regelgeving BES (Aanwijzingsregeling toezichthoudende ambtenaren SZW-regelgeving BES)

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op de artikelen 13, eerste lid, van de Wet arbeid vreemdelingen BES, 2, vijfde lid, van de Arbeidsveiligheidswet BES, 2, eerste lid, van de Stuwadoorswet 1946 BES, 12a, eerste lid, van de Cessantiawet BES, 43a, eerste lid, van de Wet algemene ouderdomsverzekering BES, 42a, eerste lid, van de Wet algemene weduwen- en wezenverzekering BES, 12a, eerste lid, van de Wet ziekteverzekering BES, 12a, eerste lid, van de Wet ongevallenverzekering BES, 34, eerste lid, van de Arbeidswet 2000 BES, 16a, eerste lid, van de Vakantiewet 1949 BES, 7a, eerste lid, van de Wet beëindiging arbeidsovereenkomsten BES, 13a, eerste lid, van de Wet minimumlonen BES en 39, eerste lid, van het Besluit onderstand BES;

Besluit:

Artikel 1

  • 1. De ambtenaren die als Inspecteur SZW op het kantoor van het Regionaal Service Centrum BES gepositioneerde eenheid van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zijn aangesteld, worden aangewezen als ambtenaren belast met het toezicht op de naleving en de uitoefening van de in dit kader geregelde bevoegdheden van het bepaalde bij of krachtens:

    • a. de Wet arbeid vreemdelingen BES;

    • b. de Arbeidsveiligheidswet BES;

    • c. de Stuwadoorswet 1946 BES;

    • d. de Cessantiawet BES;

    • e. de Wet algemene ouderdomsverzekering BES;

    • f. de Wet algemene weduwen- en wezenverzekering BES;

    • g. de Wet ziekteverzekering BES;

    • h. de Wet ongevallenverzekering BES;

    • i. de Arbeidswet 2000 BES;

    • j. de Vakantiewet 1949 BES;

    • k. de Wet beëindiging arbeidsovereenkomsten BES;

    • l. de Wet minimumlonen BES;

    • m. het Besluit onderstand BES.

  • 2. Naast de in het eerste lid genoemde ambtenaren worden tevens de ambtenaren van de Arbeidsinspectie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aangewezen als ambtenaren belast met het toezicht op de naleving en de uitoefening van de in dit kader geregelde bevoegdheden van het bepaalde bij of krachtens de Arbeidsveiligheidswet BES.

Artikel 2

Bij de uitoefening van hun taak dragen de toezichthoudende ambtenaren een legitimatiebewijs bij zich. Desgevraagd tonen zij hun legitimatiebewijs aanstonds. Het legitimatiebewijs bevat een foto van de toezichthoudende ambtenaar en vermeldt in ieder geval diens naam en hoedanigheid.

Artikel 3

Deze regeling treedt in werking met ingang van 10 oktober 2010.

Artikel 4

Deze regeling wordt aangehaald als: Aanwijzingsregeling toezichthoudende ambtenaren SZW-regelgeving BES.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 28 september 2010

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

J.P.H. Donner.

TOELICHTING

Met ingang van 10 oktober 2010 krijgen Bonaire, Sint Eustatius en Saba als openbaar lichaam een positie binnen het Nederlandse staatsbestel. Op grond van de Wet arbeid vreemdelingen BES, de Arbeidsveiligheidswet BES, de Stuwadoorswet 1946 BES, de Cessantiawet BES, de Wet algemene ouderdomsverzekering BES, de Wet algemene weduwen- en wezenverzekering BES, de Wet ziekteverzekering BES, de Wet ongevallenverzekering BES, de Arbeidswet 2000 BES, de Vakantiewet 1949 BES, de Wet beëindiging arbeidsovereenkomsten BES, de Wet minimumlonen BES en het Besluit onderstand BES wijst de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de ambtenaren aan die belast zijn met het toezicht op de naleving van die regelingen. Middels deze regeling worden de ambtenaren die als Inspecteur SZW op het kantoor van de Regionaal Service Centrum BES gepositioneerde eenheid van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zijn aangesteld, aangewezen als toezichthoudende ambtenaren die zijn belast met het toezicht op de naleving en de uitoefening van de in dit kader geregelde bevoegdheden van de voornoemde regelingen in Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

Daarnaast zijn ambtenaren van de Arbeidsinspectie (AI) die in Nederland zijn gepositioneerd tevens aangewezen als ambtenaren belast met het toezicht op de naleving en de uitoefening van de in dit kader geregelde bevoegdheden van het bepaalde bij of krachtens de Arbeidsveiligheidswet BES. Het gaat hier om het uitvoeren van toezicht op de naleving van specifieke voorschriften waarvoor de deskundigheid en vaardigheden bij de Inspecteurs SZW BES onvoldoende aanwezig zijn en waarvoor de keuze is gemaakt dit toezicht door materiedeskundige inspecteurs uit Nederland te laten uitvoeren.

Dit betreft met name het toezicht op de naleving van het Besluit zware ongevallen BES (Bzo BES). Dit besluit, een algemene maatregel van bestuur op basis van de Arbeidsveiligheidswet BES, de Wet VROM BES en de Veiligheidswet BES, geeft regels voor het op systematische wijze voorkomen en beperken van de gevolgen van zware ongevallen met gevaarlijke stoffen. Dit besluit zal naar verwachting op 1 januari 2011 in werking treden.

Vanwege het hoge specialistische karakter van het toezichtsveld, zal de coördinatie van het toezicht op de naleving van het Bzo BES en eventueel ongevalsonderzoek bij het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer komen te liggen. De directie AI-Major Hazard Control zal het toezicht en het eventuele ongevalsonderzoek vanuit werknemersveiligheid invullen.

De aangewezen ambtenaren dienen zich desgevraagd te kunnen legitimeren middels een aan hen verstrekt legitimatiebewijs waaruit hun hoedanigheid en naam blijkt en dat tevens een foto van de toezichthoudende ambtenaar bevat.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

J.P.H. Donner.

Naar boven