Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 14 september 2010, nr. 151378, houdende wijziging van de Regeling tijdelijke maatregelen dierziekten in verband met Q-koorts (uitbreiding reikwijdte levenslang fokverbod)

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

handelende in overeenstemming met onze Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Gelet op de artikelen 17 en 31 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren;

Besluit:

ARTIKEL I

In artikel 5.15b, vierde lid, van de Regeling tijdelijke maatregelen dierziekten wordt ‘overeenkomstig § 5.2.1’ telkens gewijzigd in: overeenkomstig artikel 5.2.4, tweede lid, en § 5.2.1.

ARTIKEL II

Deze regeling wordt aan de media bekend gemaakt en treedt op 14 september 2010, om 15.00 uur in werking.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg.

TOELICHTING

Algemeen

Onderhavige regeling voorziet in aanpassing van de Regeling tijdelijke maatregelen dierziekten (hierna: de regeling) in verband met de reikwijdte van het levenslange fokverbod.

Gebleken is dat in artikel 5.1.5b, vierde lid, onderdeel b, van de regeling niet verwezen wordt naar artikel 5.2.4, tweede lid. Het is echter noodzakelijk dat de schapen en geiten niet alleen volledig zijn gevaccineerd, maar ook tijdig (voor de dracht). Vaccinatie is namelijk minder effectief bij dieren die al drachtig zijn en bij dieren die al besmet zijn op het moment van vaccinatie.

Met de onderhavige regeling wordt dit geregeld.

Administratieve lasten

Onderhavige regeling heeft geen gevolgen voor de administratieve lasten voor bedrijven.

Vaste verandermomenten

Het LNV-beleid van vaste verandermomenten voor regelgeving houdt in dat nieuwe regelingen slechts op 1 januari of 1 juli in werking treden en publicatie minimaal twee maanden voorafgaand aan inwerkingtreding van de regeling plaatsvindt. Dit beleid is neergelegd in de brief van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 28 april 2008 aan de Voorzitter van de Tweede Kamer (Kamerstukken II 2007/08, 29 515, nr. 309 en 31 201, nr. 243).

Deze regeling treedt in werking op 14 september 2010 om 15.00 uur. De reden hiervoor is dat introductie van onderhavige verplichting noodzakelijk onderdeel is van de bestrijdingsstrategie Q-koorts. Hiermee wordt voldaan aan de uitzonderingsmogelijkheden die gelden voor afwijking van de vaste verandermomenten voor regelgeving.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg.

Naar boven