Wijziging Organisatie- en mandaatbesluit ministerie van Financiën

11 augustus 2010

Nr. BEDR 2010 - 21

De minister van Financiën,

Gelet op artikel 10:3 van de Algemene wet bestuursrecht;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Organisatie- en mandaatbesluit ministerie van Financiën wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 6, 3e lid, punt g wordt ‘de voorzitter van het managementteam van de directie Bedrijfsvoering en Communicatie’ vervangen door: de directeur Bedrijfsvoering.

B

Artikel 8 wordt gewijzigd als volgt:

1. In onderdeel a, onder 4°, wordt ‘de directie Bedrijfsvoering en Communicatie’ vervangen door: de directie Bedrijfsvoering.

2. Aan onderdeel a wordt toegevoegd: 5° de Directie Communicatie.

3. In onderdeel b wordt: ‘de dienst Domeinen’ vervangen door Rijksvastgoed- en ontwikkelingsbedrijf, directie Vastgoed

4. In onderdeel g, onder 5° wordt ‘Agentschap’ vervangen door: Agentschap van de Generale Thesaurie.

C

In artikel 9, 2e lid wordt: ‘de dienst Domeinen’ vervangen door: het Rijksvastgoed- en ontwikkelingsbedrijf, directie Vastgoed.

D

In artikel 16 wordt de zinsnede ‘de voorzitter van het managementteam van de eenheid Managementadvies van de directie Bedrijfsvoering en Communicatie’ vervangen door: de directeur Bedrijfsvoering.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking op de dag na de datum van publicatie in de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2009 met uitzondering van artikel IB, punt 3 en artikel IC die terugwerken tot en met 1 juli 2009.

De minister van Financiën,

J. C. de Jager.

TOELICHTING

Het wijzigingsbesluit heeft betrekking op een aantal organisatorische aanpassingen in de organisatie van de Centrale Directies, de Generale Thesaurie en de dienst Domeinen Onroerende Zaken.

Door de instelling van een Directoraat-generaal Organisatie en Bedrijfsvoering Rijk (DGOBR) bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties wordt het noodzakelijk geacht om bij het ministerie van Financiën de eigen interne organisatie beter af te stemmen op interdepartementale structuren.

In het geval van de eenheid Voorlichting en Communicatie, die sinds drie jaar deel uitmaakte van de directie Bedrijfsvoering & Communicatie (B&C) van het ministerie van Financiën, betekent dat een verder versterking van de aansluiting bij het Directoraat-generaal Rijksvoorlichtingsdienst (DGRVD) en de directies Communicatie van de andere departementen.

Daarom is besloten de eenheid Voorlichting & Communicatie uit de directie B&C te tillen en als zelfstandige directie Communicatie te laten voortbestaan. Deze directie valt onder de leiding van de plaatsvervangend secretaris-generaal. Als gevolg hiervan is de naam van de directie Bedrijfsvoering & Communicatie gewijzigd in: directie Bedrijfsvoering.

Voorts is het besluit aangepast aan de wijzigingen in de organisatie- en managementstructuur van de directie Bedrijfsvoering en de omvorming van de dienst Domeinen Onroerende Zaken in het Rijksvastgoed- en ontwikkelingsbedrijf, directie Vastgoed.

In het kader van de taakstelling van het kabinet (Balkenende IV) voor de Rijksoverheid, heeft de Generale Thesaurie onderzocht welke mogelijkheden er zijn tot synergiewinst.

Dit heeft onder meer geleid tot het voorstel voor de fusie tussen de afdeling Centraal Kasbeleid (CKB) en het Agentschap en de verhuizing van het Agentschap van Amsterdam naar Den Haag. Deze organisatieonderdelen zijn ondergebracht in een nieuwe directie met de naam Agentschap van de Generale Thesaurie.

Artikel 16 wordt in die zin aangepast dat het geven van advies aan lijnmanagers met betrekking tot een aantal (in de bijlage bij het besluit genoemde) besluiten op personeelsgebied en de formatievaststelling bij de directeur Bedrijfsvoering wordt gelegd in plaats van bij de voorzitter van het managementteam van de eenheid Management Advies (inmiddels eenheid Organisatie & Personeel geheten). Deze eenheid is namelijk veelal zelf in het voortraject betrokken bij de betreffende besluiten. Hierdoor is het zorgvuldiger het formele advies bij de directeur Bedrijfsvoering te beleggen.

Naar boven