Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 24 september 2010, nr. G&VW/GW/2010/11105, tot wijziging van de Arbeidsomstandighedenregeling in verband met het opnemen van enige uitzonderingen op de vervangingsregeling bij vluchtige organische stoffen voor vloercoatings in binnensituaties

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op artikel 4.62b van het Arbeidsomstandighedenbesluit;

Besluit:

ARTIKEL I

De Arbeidsomstandighedenregeling wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 4.32a wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt ‘dit artikel’ vervangen door: deze paragraaf.

2. Aan het zesde lid wordt een zin toegevoegd, luidende:

Indien het bij de producten, bedoeld in de eerste zin, gaat om producten op epoxybasis, wordt benzylalcohol uitgezonderd bij het bepalen van het gewicht van de vluchtige organische stoffen.

B

Na artikel 4.32a worden twee artikelen, met opschrift, ingevoegd, luidende:

Artikel 4.32aa Tijdelijke regeling sportvloercoatings

  • 1. In afwijking van artikel 4.32a, zesde lid, eerste zin, geldt voor niet-gepigmenteerde coatings voor sportvloeren en belijningsverf voor sportvloeren, dat deze ten hoogste 400 gram vluchtige organische stoffen per liter gebruiksklaar product mag bevatten.

  • 2. Artikel 4.32a, zesde lid, tweede zin, is van overeenkomstige toepassing.

  • 3. Dit artikel vervalt met ingang van 1 augustus 2015.

Artikel 4.32ab Tijdelijke regeling vloercoatings op basis van MMA

  • 1. In aanvulling op artikel 4.32a, derde lid, is artikel 4.32a, tweede lid, onder b, niet van toepassing op het gebruik van vloercoatings op basis van methylmethacrylaat, voor zover het betreft het repareren en onderhouden van een bestaande vloer in een woning of een gebouw, mits de ingebruikname en volledige chemische en mechanische bestendigheid van die vloer noodzakelijk zijn binnen 7 dagen na het aanbrengen van de vloercoating en dit, onder de gegeven omstandigheden, niet mogelijk is met producten als bedoeld in artikel 4.32a, zesde lid.

  • 2. Dit artikel vervalt met ingang van 1 augustus 2015.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking op 1 januari 2011.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 24 september 2010

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

J.P.H. Donner.

TOELICHTING

Algemeen

De toepassing van vloercoatings is op grond van artikel 4.32a, zesde lid, van de Arbeidsomstandighedenregeling gebonden aan een maximum van 100 gram vluchtige organische stoffen per liter gebruiksklaar product.

Uit opmerkingen van brancheorganisaties van bedrijven die vloercoatings aanbrengen, en ervaringen van de Arbeidsinspectie, is gebleken dat het op dit moment niet voor alle toepassingen mogelijk is om aan dit voorschrift te voldoen. Om die reden heeft het Centrum voor Onderzoek en Technisch Advies bv (COT) te Haarlem in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) onderzocht welke uitzonderingen op de vervangingsregeling voor vloercoatings in binnensituaties nodig zijn op grond van de stand der techniek. Het COT is een gecertificeerde onafhankelijke onderzoeks- en adviesorganisatie voor de bouw en industrie en keurt in opdracht afwerksystemen, constructies en bouwmaterialen.

De onderzoeksopdracht is tot stand gekomen op basis van overleg met de betrokken branche organisaties. Het onderzoeksrapport is op 15 oktober 2009 aan SZW uitgebracht en in te zien in de bibliotheek van SZW. In het onderzoek is aan leveranciers van coatings en vloersystemen gevraagd of zij voor vloersystemen in industriële toepassingen, voor vloersystemen voor de agrarische/food sector en voor sportvloersystemen oplosmiddelvrije, oplosmiddelarme of watergedragen producten beschikbaar heeft, zodanig dat bij toepassing voldaan kan worden aan artikel 4.32a, zesde lid, van genoemde regeling.

Op grond van de onderzoekresultaten kan geconcludeerd worden dat er gezien de stand der techniek maar enkele uitzonderingen op de vervangingsregeling voor vloercoatings noodzakelijk zijn, die bovendien een tijdelijk karakter kunnen hebben. Er loopt momenteel onderzoek naar oplosmiddelvrije en oplosmiddelarme alternatieven. Verwacht wordt dat halverwege 2015 voldoende alternatieven beschikbaar zijn. Dit heeft geleid tot de onderhavige uitzonderingen op artikel 4.32a, van genoemde regeling die de instemming hebben van de vertegenwoordigende organisaties van werkgevers en werknemers (FOSAG, NOA, bedrijfschap afbouw en FNV Bouw).

Er zijn geen gevolgen voor de administratieve lasten van burgers.

Ter uitvoering van artikel 8, tweede lid, richtlijn nr. 98/34/EG van het Europees Parlement en de Raad van 22 juni 1998 betreffende een informatieprocedure op het gebied van normen en technische voorschriften en regels betreffende de diensten van de informatiemaatschappij (PbEG L 204), zoals gewijzigd bij richtlijn nr. 98/49/EG van 20 juli 1998, PbEG L 217), kortweg notificatierichtlijn, is het ontwerp van deze wijzigingsregeling op 14 juni 2010 gemeld aan de Commissie van de Europese Gemeenschappen (nr. 2010/0361/NL; eerdere notificatie nr.2001/0068/NL).

In de standstill periode zijn geen/de volgende opmerkingen ontvangen van de Commissie of andere lidstaten1.

De regeling werd destijds gerechtvaardigd door het belang van de bescherming van de gezondheid van de bij de desbetreffende werkzaamheden betrokken werknemers. Blootstelling aan vluchtige organische stoffen kan aanleiding geven tot ernstige gezondheidsklachten, waaronder OPS.

Ten slotte zij opgemerkt dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen Nederlandse producten en geïmporteerde producten. Alle producten uit andere lidstaten die aan de bij de regeling vastgestelde eisen voldoen kunnen vrijelijk worden verhandeld. Zie artikel 4.32h betreffende de wederzijdse erkenning van niet-Nederlandse producten.

Artikelsgewijs

Artikel I, onderdeel A (Artikel 4.32a, zesde lid)

De wijziging onder punt 1 betreft een louter technische wijziging. De wijziging onder punt 2 betreft producten op epoxybasis met benzyl-alcohol als reactieve verdunner. Benzylalcohol heeft een dampspanning van 0,013 kPa bij 293,15 graden Kelvin. Dat is maar net boven de grens gedefinieerd in artikel 4.62a van het Arbeidsomstandighedenbesluit, zodat het gebruiksklaar product onder de vervangingsplicht valt. De informatie op etiketten en veiligheidsinformatiebladen gaan doorgaans voorbij aan dit feit. Omdat benzylalcohol een betrekkelijk lage dampspanning heeft en tevens reageert met de andere componenten van het gebruiksklaar product, is het gezondheidsrisico door blootstelling aan benzylalcohol in deze producten gering. Om die reden wordt met deze wijziging vastgelegd dat bij producten op epoxybasis, benzylalcohol uitgezonderd bij het bepalen van het gewicht van de totale hoeveelheid vluchtige organische stoffen. De in het zesde lid genoemde grens van ten hoogste 100 gram vluchtige organische stoffen per liter gebruiksklaar product blijft ongewijzigd.

Artikel I, onderdeel B (Artikel 4.32aa)

Niet-gepigmenteerde coatings voor sportvloeren en belijningsverf voor sportvloeren, mogen ten hoogste 400 gram (in plaats van de in artikel 4.32a, zesde lid, eerste zin, genoemde 100 gram) vluchtige organische stoffen per liter gebruiksklaar product bevatten. Bij het bepalen van het gewicht van de vluchtige organische stoffen is ook hier benzylalcohol, conform artikel 4.32a, zesde lid, uitgezonderd. Zoals opgemerkt loopt er momenteel onderzoek naar oplosmiddelvrije en oplosmiddelarme alternatieven, waardoor naar verwachting halverwege 2015 voldoende alternatieven beschikbaar zijn. Om die reden vervalt artikel 4.32aa per 1 augustus 2015.

Artikel I, onderdeel B (Artikel 4.32ab)

In afwijking van artikel 4.32a, tweede lid, mogen vloercoatings op basis van methylmethacrylaat worden toegepast, voor zover het betreft het repareren en onderhouden van een vloer in een bestaande woning of een bestaand gebouw, mits de ingebruikname en volledige chemische en mechanische bestendigheid van die vloer noodzakelijk zijn binnen 7 dagen na het aanbrengen van de vloercoating en dit onder de gegeven omstandigheden met producten als bedoeld in artikel 4.32a, zesde lid, niet mogelijk is. Methylmethacrylaat (MMA) heeft een dampspanning van 3,9 kPa bij 293,15 graden Kelvin, bijna een factor 400 boven de grens (0,01 kPa) waarbij een stof als vluchtige organische stof voor deze regeling geldt. MMA is een zeer vluchtige stof, waarvan veel kan verdampen alvorens het product is uitgehard.

Ook in dit geval wordt verwacht dat halverwege 2015 de stand der techniek voldoende gevorderd is om de uitzondering te laten vervallen. Ook hier is de vervaldatum derhalve 1 augustus 2015.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

J.P.H. Donner.


XNoot
1

Aanvullen na notificatie.

Naar boven