Regeling aanwijzing betrouwbaarheidsniveau authentificatie bij elektronisch verkeer met de bestuursrechter

22 september 2010

nr. 5668899/10/6

De Minister van Justitie,

Gelet op artikel 2 van het Besluit elektronisch verkeer met de bestuursrechter;

Besluit:

Artikel 1

Voor de overeenkomstige toepassing van artikel 2:16 van de Algemene wet bestuursrecht in het kader van het elektronisch verkeer met de bestuursrechter wordt in ieder geval als voldoende betrouwbaar aangemerkt een methode van authentificatie die minimaal van betrouwbaarheidsniveau 2 STORK is.

Artikel 2

Deze regeling treedt in werking op 1 oktober 2010.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Justitie,

E.M.H. Hirsch Ballin.

TOELICHTING

Met ingang van 1 oktober 2010 zal het mogelijk worden om tegen een besluit van een bestuursorgaan langs elektronische weg beroep in te stellen bij de rechtbank. Artikel 8:40a van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) bepaalt, dat in dat geval artikel 2:16 Awb van overeenkomstige toepassing is. Artikel 2:16 Awb bepaalt, dat aan het vereiste van ondertekening, in dit geval van een beroepschrift, kan worden voldaan door een elektronische handtekening, indien de methode die daarbij voor authentificatie is gebruikt, voldoende betrouwbaar is, gelet op de aard en de inhoud van het elektronische bericht en het doel waarvoor dit wordt gebruikt. Artikel 2 van het Besluit elektronisch verkeer met de bestuursrechter bepaalt, dat in het kader van het elektronisch beroep bij de bestuursrechter een methode van authentificatie in ieder geval als voldoende betrouwbaar wordt aangemerkt, indien deze van een door de Minister van Justitie aangewezen betrouwbaarheidsniveau is.

In deze regeling is er voor gekozen een methode van authentificatie als voldoende betrouwbaar aan te merken als zij ten minste van betrouwbaarheidsniveau STORK 2 is. STORK is een grootschalig project van de Europese Commissie en staat voor Secure idenTity acrOss boRders LinKed; dit is een project dat beoogt ook in grensoverschrijdende situaties een betrouwbare vaststelling van iemands identiteit in het elektronisch verkeer mogelijk te maken. STORK behelst een abstracte indeling gemaakt in vier (betrouwbaarheids-) niveaus van identificatie en authenticatie (in de wettekst is in navolging van de Europese richtlijn de samentrekking authentificatie gebruikt). De keuze voor niveau 2 betekent, dat de elektronische handtekeningen die in de praktijk voor het instellen van beroep bij de bestuursrechter zullen worden gebruikt, in ieder geval als voldoende betrouwbaar zullen gelden. Voor natuurlijke personen wordt daarbij het gebruik van DigID voorzien, voor bedrijven en instellingen de handtekeningen die zullen worden gebruikt in het kader van het afsprakenstelsel eHerkenning voor bedrijven.

De Minister van Justitie,

E.M.H. Hirsch Ballin.

Naar boven