Besluit van de Minister van Economische Zaken van 17 september 2010, nr. WJZ/9190887, tot aanwijzing van toezichthouders op de naleving van de Wet energiebesparing toestellen (Besluit aanwijzing toezichthouders Wet energiebesparing toestellen)

De Minister van Economische Zaken,

Gelet op artikel 11, eerste lid, van de Wet energiebesparing toestellen;

Handelend in overeenstemming met de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport;

Besluit:

Artikel 1

Als ambtenaren belast met het toezicht op de naleving van het bepaalde bij of krachtens de Wet energiebesparing toestellen, worden aangewezen de ambtenaren van de Voedsel en Waren Autoriteit van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Artikel 2

Dit besluit wordt aangehaald als: Besluit aanwijzing toezichthouders Wet energiebesparing toestellen.

Artikel 3

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 oktober 2010.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 17 september 2010

De Minister van Economische Zaken,

M.J.A. van der Hoeven.

Tegen dit besluit kan degene wiens belang rechtstreeks bij dit besluit is betrokken binnen 6 weken na de dag van dagtekening van deze Staatscourant een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij de Minister van Economische Zaken, directie Wetgeving en Juridische Zaken, Postbus 20101, ALP L/204, 2500 EC ’s-Gravenhage.

TOELICHTING

Artikel 11 van de Wet energiebesparing toestellen (hierna: de WET) bepaalt dat met het toezicht op de naleving van het bepaalde bij of krachten de WET zijn belast de bij besluit van de Minister van Economische Zaken aangewezen ambtenaren.

Bij besluit van 14 december 2006 van de Minister van Economische Zaken (Stcrt. 252) heeft de Minister van Economische Zaken mandaat verleend aan de Directeur-Generaal Belastingdienst om ambtenaren aan te wijzen die belast zijn met onder meer het toezicht op de naleving van de WET.

Met ingang van 1 oktober 2010 gaan de hierboven bedoelde toezichtstaken van de Belastingdienst over naar de Voedsel en Warenautoriteit van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (hierna: de VWA). Met de overdracht van deze taken kan het toezicht efficiënter geschieden, aangezien de VWA dit toezicht zal kunnen combineren met het toezicht op de naleving van paragraaf 9.4 van de Wet Milieubeheer (EG-richtlijn ecologisch ontwerp energieverbruikende producten) en de Warenwet. Door de VWA met het toezicht op onder andere de energie-etikettering te belasten wordt tevens uitvoering gegeven aan de één loket gedachte. Dit alles resulteert in lagere lasten voor de onder toezichtgestelde.

In onderhavige besluit worden de ambtenaren van de VWA aangewezen om toezicht te houden op de naleving van het bepaalde bij of krachtens de WET. De intrekking van het mandaat aan de Belastingdienst om toezichthouders aan te wijzen die belast zijn met het toezicht op de naleving van de WET, wordt in een separaat besluit geregeld.

De Minister van Economische Zaken,

M.J.A. van der Hoeven.

Naar boven