Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 9 augustus 2010, nr. WJZ/219028 (4871), tot aanpassing van diverse ministeriële regelingen in verband met samenvoeging van het CWI en het UWV

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, handelende in overeenstemming met de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op de artikelen 47a, tweede lid en 162c, derde lid van de Wet op de expertisecentra, de artikelen 28, tweede lid, 85a, eerste lid, 89, eerste lid en 118i, derde lid, van de Wet op het voortgezet onderwijs, de artikelen 2.2.3., eerste lid, 8.1.8., tweede lid en 8.3.3., van de Wet educatie en beroepsonderwijs, de artikelen 4 en 5 van de Wet overige OCW-subsidies, artikel 15 van de Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie voor de volksverzekeringen, de artikelen 12, 13, derde en vierde lid, 35, eerste lid van het Besluit Werkloosheid onderwijs- en onderzoekpersoneel, de artikelen 1, 4, eerste lid, onderdelen a, b, c, en d van het Besluit regionale meld- en coördinatiefunctie;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling doorontwikkeling praktijkonderwijs wordt als volgt gewijzigd:

Artikel 1, onderdeel c, komt te luiden:

  • c. arbeidsmarktinstantie: het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen.

ARTIKEL II

De Regeling inzake tijdstip van registratie van werknemers als werkzoekende bij de Centrale organisatie werk en inkomen wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1 wordt ‘de Centrale organisatie werk en inkomen’ vervangen door: het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen.

B

In artikel 2 worden zowel ‘de Centrale organisatie werk en inkomen’ als ‘het Centrum voor werk en inkomen’ vervangen door: het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen.

C

In artikel 5 wordt ‘de Centrale organisatie werk en inkomen’ vervangen door: het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen.

ARTIKEL III

De Regeling maatregelen sector OenW wordt als volgt gewijzigd:

In artikel 3, derde lid, onderdeel b, wordt ‘de Centrale organisatie werk en inkomen’ vervangen door: het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen.

ARTIKEL IV

De Regeling met betrekking tot scholing wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1, onderdeel b, wordt ‘de Centrale organisatie werk en inkomen’ vervangen door: het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen.

B

Artikel 1, onderdeel c, tweede volzin komt te luiden: Het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen kan een langere duur toestaan.

ARTIKEL V

De Regeling vrijstelling tot registratie bij de Centrale organisatie werk en inkomen wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt: ‘de Centrale organisatie werk en inkomen’ vervangen door: het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen.

2. In het tweede lid wordt: ‘het Centrum voor werk en inkomen’ vervangen door: het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen.

B

In artikel 5 wordt ‘de Centrale organisatie werk en inkomen’ vervangen door: het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen.

ARTIKEL VI

De Tijdelijke subsidieregeling STEP 2007–2008 wordt als volgt gewijzigd:

Artikel 4, onderdeel b, komt te luiden:

  • b. Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen, bedoeld in hoofdstuk 5 van de Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen.

ARTIKEL VII

De Uitvoeringsregeling bestrijding voortijdig schoolverlaten en regionale meld- en coördinatiefunctie voortijdig schoolverlaten wordt als volgt gewijzigd:

In zowel bijlage E. behorende bij artikel 23, derde lid, als bijlage G. behorende bij artikel 28 wordt in de Lijst van afkortingen ‘CWI Centrum voor werk en inkomen’ vervangen door: UWV Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen.

ARTIKEL VIII

De Uitvoeringsregeling scholing voormalig werklozen wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1, onderdeel b komt te luiden:

  • b. Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen:

    Het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen, bedoeld in hoofdstuk 5 van de Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen.

B

In artikel 2, eerste lid, wordt ‘de Centrale organisatie werk en inkomen’ vervangen door: het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen.

ARTIKEL IX

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2009.

Deze regeling zal met toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

A. Rouvoet.

TOELICHTING

Algemeen

In deze ministeriële verzamelregeling worden enkele ministeriële regelingen gewijzigd in verband met de wijziging van de Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen (Wet SUWI) en enkele andere wetten in verband met de evaluatie van deze wet, de Kaderwet zelfstandige bestuursorganen en deregulering per 1 januari 2009 (Stb. 2008, 600). In deze wet wordt de samenvoeging van de Centrale organisatie werk en inkomen (CWI) met het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) geregeld. De gefuseerde organisatie, waarin nu tevens de CWI-taken zijn ondergebracht, gaat verder onder de naam UWV. Dit noopt tot herziening van de in lagere regelgeving opgenomen bepalingen die de CWI aangaan. Deze wijzigingen hebben een technisch karakter, waarbij de Centrale organisatie werk en inkomen (CWI) wordt gewijzigd in: Het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV).

Administratieve lasten

In deze regeling worden diverse ministeriële regelingen technisch aangepast.

Deze technische aanpassingen hebben geen gevolgen voor de administratieve lasten.

Grondslagentabel

Deze regeling is gebaseerd op de grondslagen zoals die in het onderstaande tabel zijn opgenomen, om duidelijk te maken welke regelingen op welke grondslagen zijn gebaseerd.

Artikel

Grondslag

Artikel I

• Artikel 85a, eerste lid, WVO;

• Artikel 89, eerste lid, WVO;

• Artikel 2.2.3., eerste lid, WEB

Artikel II

• Artikel 12, tweede lid, Besluit Werkloosheid onderwijs- onderzoekpersoneel (BWOO)

Artikel III

• Artikel 13, vierde lid, BWOO

Artikel IV

• Artikel 35, eerste lid, BWOO

Artikel V

• Artikel 13, derde lid, BWOO

Artikel VI

• Artikel 4 WOOS

Artikel VII

• Artikel 4 en 5 WOOS;

• Artikel 28, tweede lid, WVO;

• Artikel 118i, derde lid, WVO;

• Artikel 8.1.8, tweede lid, WEB;

• Artikel 8.3.3., derde lid, WEB;

• Artikel 47a, tweede lid, WEC;

• Artikel 162c, derde lid, WEC;

• Artikel 1 Besluit regionale meld- en coördinatiefunctie;

• Artikel 4, eerste lid, onderdelen a,b,c en d Besluit regionale meld- en coördinatiefunctie.

Artikel VIII

• Artikel 15 Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie voor de volksverzekeringen.

Artikelsgewijs

Artikel IX

Deze regeling werkt terug tot en met de datum van inwerkingtreding van de wijziging van de Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen (Wet SUWI) en enkele andere wetten in verband met de evaluatie van deze wet, de Kaderwet zelfstandige bestuursorganen en deregulering.

Het doel van de terugwerkende kracht is het herstellen van de periode waarin het UWV op basis van de Wet SUWI formeel de bevoegdheid had om beslissingen te nemen, maar waarin deze formele bevoegdheid nog niet was geformaliseerd ten aanzien van de ministeriële regelingen. Het betreft regelingen waar formeel geen nieuwe instroom van werkloze betrokkenen meer zal plaatsvinden anders dan betrokken die reeds bestaande aanspraken hadden.

In deze regeling worden geen wijzigingen doorgevoerd die de rechtszekerheid van belanghebbenden kunnen aantasten.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

A. Rouvoet.

Naar boven