Kennisgeving, inspraak bestemmingsplan en aanvaarding milieueffectrapportage Wellerwaard

Kennisgeving

Burgemeester en Wethouders van de Noordoostpolder maken het volgende bekend.

In voorbereiding is een nieuw bestemmingsplan voor een deel van het recreatief uitloopgebied tussen Emmeloord en het Kuinderbos. Het gebied waar dit bestemmingsplan betrekking op heeft ligt globaal ingeklemd tussen de golfbaan De Terp, de Casteleynsplas, de Burchttocht en de Kuinderweg en is ook wel bekend onder de naam Wellerwaard.

Ook heeft het college het Milieueffectrapport (MER) voor de Wellerwaard aanvaard.

Inspraak

Met ingang van 16 september 2010 voor een periode van zes weken kan eenieder het voorontwerpbestemmingsplan ‘Wellerwaard’ en het bijbehorende Milieueffectrapport (MER) Wellerwaard inzien op het gemeentehuis te Emmeloord bij het loket Woonomgeving en op de gemeentelijke website www.noordoostpolder.nl.

De interactieve verbeelding is te vinden op het webadres: http://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.0171.BP00479-VO01

De bronbestanden van het bestemmingsplan zijn beschikbaar op het webadres: http://ruimtelijkeplannen.noordoostpolder.nl/planfolder/NL.IMRO.0171.BP00479-/NL.IMRO.0171.BP00479

Het bestemmingsplan ‘Wellerwaard’ voorziet in de juridisch-planologische regeling voor het gebied de Corridor, tussen Emmeloord en het Kuinderbos. Het omvat de golfbaan De Terp en aansluitend een recreatie- en woongebied dat ruimte gaat bieden aan zwemgelegenheid, wandelpaden, fietsroutes, ruiterpaden, natuur, landschap en wonen.

Op 27 september 2010 wordt, om 16.30 uur, een informatiebijeenkomst gehouden in het Gemeentehuis te Emmeloord waarbij belangstellenden met de gemeente over dit voorontwerpbestemmingsplan van gedachten kunnen wisselen.

Schriftelijke inspraakreacties op zowel het voorontwerpbestemmingsplan als MER kunnen gedurende de bovengenoemde periode worden ingediend bij het college van burgemeester en wethouders van Noordoostpolder, Postbus 155, 8300 AD Emmeloord.

Voor nadere informatie over deze publicatie kunt u contact opnemen met de heer P. de Jager van het cluster Ruimte, telefoon (0527) 63 34 90.

Milieueffectrapport

Het MER brengt de effecten van de aanleg en het gebruik van Wellerwaard in beeld. Uit het MER blijkt dat de negatieve effecten beperkt zijn. Aantasting van de landschappelijke waarden vormt een negatief effect. Deze bestaat vooral uit aantasting van de openheid en de doorzichten in het gebied. Aan de andere kant is er ook al sprake van aantasting van de karakteristieke landschapsstructuur door de aanwezigheid van de golfbaan, De Terp en het bos rond de Casteleynsplas.

Er zijn geen negatieve effecten op bodem en water, en het beperkte verlies aan natuurwaarden wordt ruimschoots gecompenseerd door mogelijkheden van natuurontwikkeling.

Het aantal verkeersbewegingen zal toenemen, de wegenstructuur kan dit echter aan. De aan het verkeer gerelateerde gevolgen voor hinder, geluid en luchtkwaliteit blijven binnen de wettelijke normen.

De gevolgen voor de landbouw bestaan met name uit het verlies van landbouwgrond.

Positieve effecten zijn er ook. Zo wordt de bodem minder belast en kan de grondwaterkwaliteit verbeteren, door een minder intensief landbouwkundig gebruik. Ook het feit dat de Wellerwaard voorziet in de toenemende vraag naar recreatiemogelijkheden is positief alsmede de lage woondichtheid en een inrichting die plaats biedt aan veel water, natuur en landschap.

Zienswijzen op het MER kunnen enkel betrekking hebben op het niet voldoen van het MER aan de wettelijke vereisten, mede gelet op de door het bevoegde gezag gegeven richtlijnen betreffende de inhoud van het MER, of op onjuistheden in het MER.

Uw zienswijze op het MER sturen wij door naar de Commissie voor de milieueffectrapportage. Deze onafhankelijke Commissie brengt een advies uit over het MER, en betrekt in dit advies de ingebrachte zienswijzen.

Naar boven