Kennisgeving Plan-m.e.r. procedure MIRT Verkenning Grevelingen

Van 23 augustus 2010 tot 20 september 2010 ligt de notitie reikwijdte en detailniveau van het Plan-MERvoor de MIRT Verkenning Grevelingen ter inzage.

Achtergrond

Na de afsluiting van de Noordzee in 1970 heeft de Grevelingen zich ontwikkeld tot een waardevol natuur- en recreatiegebied van nationale en internationale betekenis. De laatste jaren is steeds duidelijker geworden dat de afsluiting ook grote nadelen heeft.

Er zijn in toenemende mate problemen met betrekking tot water- en natuurkwaliteit. Hierdoor staan ook de toeristisch-recreatieve aantrekkelijkheid en de economische ontwikkeling van het gebied onder druk.

Het Algemeen Bestuur van het Natuur- en Recreatieschap de Grevelingen en de Minister van Verkeer en Waterstaat hebben het initiatief genomen om te onderzoeken welke mogelijkheden het gecontroleerd terugbrengen van getij biedt voor de ontwikkeling van natuur, visserij, recreatie en getijenergie. Dit onderzoek vindt plaats binnen de MIRT Verkenning Grevelingen.

Deze MIRT Verkenning moet leiden tot een voorkeursbeslissing waarin de betrokken overheden duidelijk maken welke toekomstige ontwikkeling van de Grevelingen zij haalbaar en wenselijk achten. Deze toekomstige ontwikkeling wordt vastgelegd in een ruimtelijke structuurvisie.

Plan-MER

In de ruimtelijke structuurvisie worden activiteiten beschreven die m.e.r. -(beoordelings)plichtig zijn en daarom wordt op grond van de Wet Milieubeheer een milieueffectrapport voor plannen (Plan-MER) opgesteld. Het Plan-MER biedt inzicht in de gevolgen voor natuur en milieu van het plan en ondersteunt de besluitvorming over het plan. Een deel van het plangebied ligt in de Ecologische Hoofd-Structuur (EHS). Tevens ligt in en direct buiten het plangebied een aantal Natura 2000-gebieden. Op voorhand kunnen significante effecten op deze Natura 2000 gebieden niet worden uitgesloten. Een passende beoordeling hiervoor is wellicht noodzakelijk. Om deze redenen wordt de plan-m.e.r.-procedure doorlopen ter voorbereiding van het Verkenningenrapport.

Commissie m.e.r.

Gedurende de inspraakperiode wordt tevens aan de commissie m.e.r. gevraagd of zij op basis van de notitie reikwijdte en detailniveau een advies over de inhoud van het Plan-MER willen geven. Dit is een vrijwillige adviesaanvraag. In 2011 zal bij de Commissie m.e.r. een verplicht toetsingsadvies over de inhoud van het Plan-MER worden ingewonnen.

Procedure

Deze openbare kennisgeving is de eerste stap in de plan-m.e.r. procedure. De vervolgprocedure bestaat uit de volgende stappen:

  • Raadpleging van de betrokken bestuursorganen over de notitie reikwijdte en het detailniveau. De Commissie m.e.r. zal advies worden gevraagd over de notitie reikwijdte en detailniveau.

  • Opstellen van het Plan-MER

  • Ter inzage legging (ten behoeve van inspraak) van het Plan-MER tezamen met het ontwerp-verkenningenrapport Grevelingen. De commissie m.e.r. zal advies worden gevraagd over het Plan-MER.

Notitie reikwijdte en detailniveau

De notitie reikwijdte en detailniveau, zoals deze aan de betrokken bestuursorganen wordt voorgelegd, ligt vanaf 23 augustus 2010, gedurende 4 weken ter inzage op de gemeentehuizen van de gemeenten Schouwen-Duiveland en Goedereede.

U kunt notitie reikwijdte en detailniveau ook inzien via de website van Natuur- en Recreatieschap de Grevelingen: www.zichtopdegrevelingen.nl

Eenieder wordt tot 20 september 2010 de gelegenheid geboden een zienswijze te geven op de notitie reikwijdte en detailniveau. Dit kan door een schriftelijke reactie te sturen aan:

Natuur- en Recreatieschap de Grevelingen

p/a G.Z-H

t.a.v. Lennert Langerak

Postbus 341

3100 AH Schiedam

Voor vragen of het indienen van een mondelinge inspraakreactie kunt u woensdag 8 en donderdag 9 september telefonisch contact opnemen met Lennert Langerak via het secretariaat van Groenservice Zuid-Holland (010) 298 10 60.

Meer informatie

Op de website van de Grevelingen is meer informatie over de thema’s van de MIRT Verkenning Grevelingen te vinden: www.zichtopdegrevelingen.nl

Naar boven