Vaststelling bestemmingsplan ‘Buitengebied Oss – 2010’ en structuurvisie ‘Bebouwingsconcentraties Buitengebied Oss – 2010’

Burgemeester en wethouders van Oss maken op grond van het bepaalde in artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat de gemeenteraad op 1 juli 2010 op grond van artikel 3.1 van de Wet ruimtelijke ordening het bestemmingsplan ‘Buitengebied Oss – 2010’ heeft vastgesteld. Verder maken zij bekend dat de gemeenteraad op 1 juli 2010 op grond van artikel 2.1 van de Wet ruimtelijke ordening de structuurvisie ‘Bebouwingsconcentraties Buitengebied Oss – 2010’ heeft vastgesteld.

Het bestemmingsplan vervangt een groot aantal geldende bestemmingsplannen voor het buitengebied van de gemeente Oss. Het betreft een integrale herziening voor het gehele buitengebied. Daaronder wordt verstaan het gehele grondgebied van de gemeente Oss met uitzondering van de kernen, recreatiegebied Herperduin en de industrieterreinen de Bulk en Vorstengrafdonk. In de herziening is nieuw gemeentelijk, provinciaal en landelijk beleid vertaald, zijn nieuwe ontwikkelingen meegenomen en zijn omissies in de huidige bestemmingsplannen hersteld.

Het plan is ten opzichte van het ontwerp gewijzigd vastgesteld. Een overzicht van de wijzigingen vindt u onder het kopje ‘Overzicht van bij de vaststelling aangebrachte wijzigingen’.

In de structuurvisie zijn de hoofdlijnen van het ruimtelijke beleid binnen de als zodanig vastgestelde bebouwingsconcentraties weergegeven. De structuurvisie is ten opzichte van het ontwerp ongewijzigd vastgesteld.

Provinciale aanwijzing ex artikel 3.8 lid 6 van de Wet ruimtelijke ordening

Bij besluit van 3 augustus 2010 hebben Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant een aanwijzing gegeven, die ertoe strekt dat de volgende onderdelen geen deel blijven uitmaken van het bestemmingsplan:

  • De aanduiding ‘rw’ op plankaart G, ten aanzien van de percelen Erfdijk ongenummerd en Molenstraat/Wooijstraat ongenummerd, ten behoeve van de legalisering van twee solitair gelegen recreatiewoningen binnen de ecologische hoofdstructuur.

  • De aanduiding ‘2’ op plankaart C, ten aanzien van het perceel Ringelenburg 1 te Huisseling, ten behoeve van de ontwikkeling van een tweede agrarische bedrijfswoning binnen het agrarisch bouwblok.

Inzage bestemmingsplan en aanwijzingsbesluit

Het raadsbesluit tot vaststelling van het bestemmingsplan, het bestemmingsplan zelf, het provinciale aanwijzingsbesluit en de bijbehorende stukken liggen met ingang van donderdag 26 augustus 2010 tot en met woensdag 6 oktober ter inzage bij de balie Publieksvoorlichting. De balie is gevestigd in het gemeentehuis aan de Raadhuislaan 2 in Oss, en is geopend op maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 16.00 uur en op donderdag tot 19.00 uur.

Het bestemmingsplan is vastgesteld onder de werking van de Wet ruimtelijke ordening zoals die gold vóór 1 januari 2010. Dat betekent dat het bestemmingsplan nog als analoog bestemmingsplan is vastgesteld, en dat daar een digitale verbeelding in de vorm van pdf-bestanden van beschikbaar is.

Ook het aanwijzingsbesluit van Gedeputeerde Staten is beschikbaar in de vorm van een pdf-bestand.

De digitale bestanden en verbeeldingen zijn beschikbaar op de gemeentelijke website www.oss.nl/ruimtelijkeplannen.

Inzage structuurvisie

Het raadsbesluit tot vaststelling van de structuurvisie en de structuurvisie zelf liggen met ingang van donderdag 26 augustus 2010 permanent ter inzage bij de balie Publieksvoorlichting. De balie is gevestigd in het gemeentehuis aan de Raadhuislaan 2 in Oss, en is geopend op maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 16.00 uur en op donderdag tot 19.00 uur.

Het raadsbesluit tot vaststelling van de structuurvisie en de structuurvisie zelf zijn digitaal beschikbaar via:

  • de gemeentelijke websites www.oss.nl/ruimtelijkeplannen en www.ruimtelijkeplannen-oss.nl;

  • de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl

De bronbestanden van de structuurvisie kunt u bekijken op http://bestemmingsplan.oss.nl/RO-online/0828.

Beroep bestemmingsplan en aanwijzingsbesluit

Gedurende de genoemde termijn van terinzagelegging kan tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Beroep kan worden ingesteld door:

  • een belanghebbende die tijdig bij de gemeenteraad zienswijzen over het ontwerpbestemmingsplan naar voren heeft gebracht;

  • een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij geen zienswijzen naar voren heeft gebracht over het ontwerpbestemmingsplan;

  • een belanghebbende, voor zover het beroep is gericht tegen de wijzigingen die bij de vaststelling zijn aangebracht ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan.

Gedurende de genoemde termijn van terinzagelegging kan een belanghebbende tegen het provinciale aanwijzingsbesluit beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Een beroep heeft geen schorsende werking. De indiener van een beroepschrift kan de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State verzoeken een voorlopige voorziening te treffen. De voorzitter kan dit doen als onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Een dergelijk verzoek dient te worden gestuurd naar Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Op grond van de Wet ruimtelijke ordening treedt het bestemmingsplan in werking op de dag na de dag waarop de beroepstermijn afloopt, met uitzondering van de onderdelen die zijn aangegeven in de provinciale aanwijzing. Indien binnen de beroepstermijn ook een verzoek om voorlopige voorziening wordt gedaan, wordt de werking van het betreffende besluit opgeschort totdat op het verzoek is beslist.

Beroep structuurvisie

Tegen de vaststelling van de structuurvisie is geen bezwaar of beroep mogelijk.

Overzicht van bij de vaststelling van het bestemmingsplan aangebrachte wijzigingen

Bij de vaststelling heeft de gemeenteraad een aantal wijzigingen in het bestemmingsplan aangebracht ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan. Voor een volledig overzicht van deze wijzigingen wordt verwezen naar het overzicht met ambtshalve wijzigingen, dat onderdeel uitmaakt van het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan. Mede naar aanleiding van ingekomen zienswijzen is het vastgestelde bestemmingsplan Buitengebied Oss - 2010 gewijzigd ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan. Ook het zienswijzenverslag maakt onderdeel uit van het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan.

In het bestemmingsplan zijn onder andere de volgende wijzigingen ten opzichte van het ontwerp van dit bestemmingsplan aangebracht:

Nieuwe projecten

  • een woning aan de Korstestraat ongenummerd Berghem;

  • herinrichting/uitbreiding van het bedrijfsperceel aan de Broekstraat 11 Berghem;

  • herinrichting van het bedrijfsperceel aan de Nieuwe Hescheweg 286/290 Oss;

  • herinrichting/uitbreiding van het bedrijfsperceel aan de Ossestraat 11 Macharen.

Regels/voorschriften

  • de bouwregeling met betrekking tot ‘bedrijven’ is aangepast;

  • er is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen met betrekking tot het toevoegen of verwijderen van de aanduiding ‘cultuurhistorische waarden’;

  • de regeling met betrekking tot archeologie is aangepast;

  • het onderdeel ‘gezondheid’ is toegevoegd als onderdeel van de definitie van ‘duurzame locatie’ en bij andere toetsingskaders;

  • de regeling/formule met betrekking tot de molenbiotoop is aangepast.

Plankaart/verbeelding

  • een aantal aanduidingen ‘iv’ (intensieve veehouderij) is toegevoegd en verwijderd;

  • een aantal agrarische bouwvlakken is gewijzigd;

  • op een aantal percelen is de aanduiding van de aard van de toegestane bedrijfsvoering gewijzigd.

Naar boven