Besluit van de Minister van Verkeer en Waterstaat houdende verlening van machtiging aan de manager van het Expertisecentrum Arbeidsjuridisch inzake bezwaar- en beroepsprocedures betreffende personele aangelegenheden (Machtigingsbesluit ECaj Verkeer en Waterstaat)

11 augustus 2010

Nr. CEND/HDJZ/2010-1091 sector ABJZ

De Minister van Verkeer en Waterstaat,

Besluit:

Artikel 1

In dit besluit wordt verstaan onder:

manager:

de manager van het Expertisecentrum Arbeidsjuridisch (Ecaj);

Expertisecentrum Arbeidsjuridisch:

het Expertisecentrum Arbeidsjuridisch van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Artikel 2

  • 1. Aan de manager wordt machtiging verleend voor:

    • a. het behandelen van bezwaarprocedures en beroepsprocedures inzake besluiten of handelingen betreffende de ambtelijke rechtspositie van ambtenaren van het ministerie van Verkeer en Waterstaat, waaronder het vertegenwoordigen van de minister van Verkeer en Waterstaat in deze procedures;

    • b. het instellen van bezwaar, beroep en hoger beroep tegen besluiten van uitvoeringsorganisaties betreffende personele aangelegenheden van het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

  • 2. De manager kan de in het eerste lid bedoelde machtiging voor een bepaald geval doorgeven aan onder hem ressorterende functionarissen.

Artikel 3

Voor de toepassing van artikel 4 van de Wet openbaarheid van bestuur worden documenten inzake personele aangelegenheden van het ministerie van Verkeer en Waterstaat die berusten bij het ECaj geacht te berusten bij het ministerie.

Artikel 5

Het krachtens machtiging ondertekenen van stukken geschiedt als volgt:

De Minister van Verkeer en Waterstaat,

namens deze:

(handtekening)

(naam functionaris)

(functie)

Artikel 6

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Artikel 7

Dit besluit wordt aangehaald als: Machtigingsbesluit ECaj Verkeer en Waterstaat.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister

van Verkeer en Waterstaat,

C.M.P.S. Eurlings.

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunnen belanghebbenden tegen dit besluit binnen zes weken na de dag waarop dit is bekendgemaakt een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan de Minister van Verkeer en Waterstaat, ter attentie van Hoofddirectie Juridische Zaken, sector Algemeen Bestuurlijk-Juridische Zaken, postbus 20906, 2500 EX Den Haag.

Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en ten minste het volgende te bevatten:

  • a. naam en adres van de indiener;

  • b. de dagtekening;

  • c. een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarschrift zich richt (datum en nummer of kenmerk);

  • d. een opgave van de redenen waarom men zich met het besluit niet kan verenigen.

TOELICHTING

Het Expertisecentrum Arbeidsjuridisch (ECaj) is door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties opgericht om interdepartementaal arbeidsjuridische dienstverlening aan te bieden en tot interdepartementale uitwisseling van kwaliteit, kennis en ervaring op het arbeidsjuridische terrein te komen.

Met het onderhavige besluit machtigt de minister van Verkeer en Waterstaat de manager van het ECaj om in personele aangelegenheden bezwaar- en beroepschriften in behandeling te nemen gericht tegen besluiten of handelingen van ambtenaren van het ministerie van Verkeer en Waterstaat en om de minister in gerechtelijke procedures hierover bij de rechtbank en Centrale Raad van Beroep te vertegenwoordigen (artikel 2, eerste lid, onder a). Deze machtiging omvat alle beslissingen en handelingen die voor de behandeling van de bezwaar- en beroepsprocedures noodzakelijk zijn, waaronder die betreffende de ontvangstbevestiging, het verdagen van de beslistermijn en het indienen van een verweerschrift of (hoger) beroepschrift. Het onderhavige besluit regelt evenwel niet het mandaat om op het bezwaarschrift te beslissen zelf. Het horen in bezwaar geschiedt met in achtneming van de Regeling bezwarenprocedure personele aangelegenheden Verkeer en Waterstaat 2008 (Stcrt. 2008, 86, blz. 15).

Tevens machtigt de minister van Verkeer en Waterstaat de manager van het ECaj tot het voeren van procedures tegen besluiten van uitvoeringsorganisaties, zoals het UWV, waarbij de minister bij de uitvoering van sociale zekerheidswetgeving zelf belanghebbende is (artikel 2, eerste lid, onder b).

De manager ECaj kan de machtiging per geval doorgeven aan andere functionarissen van het ECaj.

Uitoefening van de machtiging geschiedt met inachtneming van de Algemene wet bestuursrecht en de hierover tussen het ministerie van Verkeer en Waterstaat en het ECaj geldende afspraken, werkprocessen en instructies aangaande de arbeidsjuridische dienstverlening. Een van de voorwaarden is dat de machtiging slechts wordt uitgeoefend na een daartoe strekkende opdracht door een van de daartoe aangewezen functionarissen van het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

De Minister van Verkeer en Waterstaat,

C.M.P.S. Eurlings.

Naar boven