Besluit vaststelling vergoeding voorzitters en leden drietal commissies

10 augustus 2010

Nr. CEND/HDJZ-2010/1103 sector AWW

Gelet op artikel 2, eerste lid, van de Wet vergoedingen adviescolleges en commissies;

Besluit:

Artikel 1

  • 1. Aan de voorzitters van de Overlegorganen verkeer en waterstaat wordt een vaste vergoeding per maand toegekend, waarbij de salarisschaal wordt vastgesteld op het maximum van schaal 18 van bijlage B van het Bezoldigingsbesluit Burgerlijke Rijksambtenaren 1984 en de arbeidsduurfactor op 0,08. Voor de voorzitter die tevens optreedt als coördinator van de voorzitters wordt de arbeidsduurfactor vastgesteld op 0,13 fte.

  • 2. Aan anderen dan in het eerste lid bedoelde personen, die aan de werkzaamheden van de Overlegorganen verkeer en waterstaat deelnemen, kan een vergoeding per vergadering worden toegekend, die 3% van het maximum van salarisschaal 18 van bijlage B van het Bezoldigingsbesluit Burgerlijke Rijksambtenaren 1984 bedraagt. Indien de werkzaamheden het optreden als voorzitter van een overlegvergadering inhouden, bedraagt de vergoeding 130% van de vergoeding, bedoeld in de vorige volzin.

Artikel 2

Aan de voorzitter van het Landelijk Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer wordt een vaste vergoeding per maand toegekend, waarbij de salarisschaal wordt vastgesteld op het maximum van schaal 18 van bijlage B van het Bezoldigingsbesluit Burgerlijke Rijksambtenaren 1984 en de arbeidsduurfactor op 0,12.

Artikel 3

Aan de leden van de expertgroep Ambassadeur Stedelijke Distributie wordt, voor de duur waarvoor deze expertgroep is ingesteld, een vaste vergoeding per maand toegekend, waarbij de salarisschaal wordt vastgesteld op het maximum van schaal 18 van bijlage B van het Bezoldigingsbesluit Burgerlijke Rijksambtenaren 1984 en de arbeidsduurfactor op 0,02 fte.

Artikel 4

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst in de Staatscourant en werkt terug tot en met 1 juli 2010.

Dit besluit zal met de toelichting worden geplaatst in de Staatscourant.

De Minister van Verkeer en Waterstaat,

C.M.P.S. Eurlings.

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunt u tegen dit besluit binnen zes weken na de dag waarop dit besluit is bekendgemaakt een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan de Minister van Verkeer en Waterstaat, ter attentie van de Hoofddirectie Juridische Zaken, sector Algemeen Bestuurlijk-Juridische Zaken, postbus 20906, 2500 EX Den Haag. Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en ten minste het volgende te bevatten:

  • a. naam en adres van de indiener;

  • b. de dagtekening;

  • c. een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarschrift zich richt (datum en nummer of kenmerk);

  • d. een opgave van de redenen waarom u zich niet met dit besluit kan verenigen.

TOELICHTING

Voor de voorzitters van de Overlegorganen verkeer en waterstaat (OVW) is bij koninklijk besluit van 30 oktober 1997 een vaste vergoeding per maand vastgesteld gebaseerd op het Vacatiegeldenbesluit 1988. De met ingang van 13 februari 2009 in werking getreden Wet vergoedingen adviescolleges en commissies kent een overgangsregeling, waardoor het op grond van die wet niet noodzakelijk is om de bestaande vergoedingen aan te passen. Omdat de in het koninklijk besluit vastgestelde vergoeding sinds lange tijd niet is aangepast en omdat het streven binnen de OVW is om de vergoedingen in overeenstemming te brengen met de vergoedingen op basis van de Wet vergoedingen adviescolleges en commissies, ligt aanpassing echter wel voor de hand.

De vaststelling van de hoogte van de vergoeding op basis van de Wet vergoedingen adviescolleges en commissies dient te zijn gebaseerd op de omvang en de zwaarte van de werkzaamheden. Het oordeel daaromtrent in het geval van de OVW, gekoppeld aan het gegeven dat de werkzaamheden moeten worden uitgevoerd door personen die zowel inhoudelijk hoog gekwalificeerd zijn als maatschappelijk aanzien genieten, rechtvaardigt dat aan deze personen de maximaal mogelijke vergoeding wordt toegekend. Hetzelfde geldt met betrekking tot andere personen, die op vergelijkbare wijze aan de werkzaamheden van de OVW deelnemen.

Voor de voorzitter van het Landelijk Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer gold een vergoeding op basis van het besluit van 31 augustus 1999, houdende toekenning van een vaste beloning aan de voorzitter van het landelijk Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer. Voor aanpassing van deze vergoeding aan de Wet vergoedingen adviescolleges en commissies gelden zowel wat betreft de rechtsbasis als de hoogte van de vergoeding dezelfde argumenten als de hiervoor genoemde argumenten voor aanpassing van de vergoedingen voor werkzaamheden ten behoeve van de OVW.

Ten slotte wordt voor de leden van de expertgroep Ambassadeur Stedelijke Distributie (ASD) een vergoeding op grond van de Wet vergoedingen adviescolleges en commissies vastgesteld. De expertgroep ASD is een groep deskundigen op het gebied van verkeer en vervoer op nationaal, regionaal en lokaal niveau, die de ambassadeur van advies dient en zonodig bemiddelend optreedt. De expertgroep is met ingang van 1 januari 2009 voor een periode van 3 jaar ingesteld en de leden nemen deel op basis van hun deskundigheid en op persoonlijke titel.

In alle gevallen geldt dat naast de vergoedingen, waar dat aan de orde is, aanspraak kan worden gedaan op een reiskostenvergoeding overeenkomstig de regeling, geldend voor burgerlijk rijkspersoneel.

Aangezien de nieuwe vergoedingen met ingang van 1 juli aan de voorzitters en leden van bovenstaande commissies worden toegekend, werkt het besluit terug tot en met 1 juli 2010.

De Minister van Verkeer en Waterstaat,

C.M.P.S. Eurlings.

Naar boven