Verordening tot wijziging van de Verordening op de periodieke preventieve toetsing

Vastgesteld in de bijeenkomst van de ledenvergadering van 14 juni 2010.

De ledenvergadering van de NOvAA,

gelet op artikel 24, eerste lid, van de Wet op de Accountants-Administratieconsulenten,

stelt de volgende verordening vast:

ARTIKEL I

De Verordening op de periodieke preventieve toetsing wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 komt te luiden:

Artikel 1

Voor de toepassing van deze verordening wordt verstaan onder:

accountant:

de Accountant-Administratieconsulent die werkzaam is als openbaar accountant;

accountantspraktijk:

de accountantspraktijk, bedoeld in de Verordening gedragscode;

bestuur:

het bestuur van de NOvAA;

dagdeel:

een tijdsperiode van drie uur;

koepelorganisatie:

een organisatie waarvan een accountantspraktijk onderdeel uitmaakt of waarbij de accountantspraktijk is aangesloten en die bevoegd is aan de accountantspraktijk bindende regels voor de kwaliteitsbeheersing op te leggen, te toetsen en de naleving daarvan af te dwingen, alsmede een beroepsorganisatie die aan zijn leden een dwingend stelsel van kwaliteitsbeheersing heeft opgelegd, deze toetst en de naleving daarvan kan afdwingen;

NOvAA:

de Nederlandse Orde van Accountants-Administratieconsulenten;

openbaar accountant:

de openbaar accountant, bedoeld in de Verordening gedragscode;

Raad:

de individuele personen die op grond van artikel 3, eerste lid, van de Verordening op de Raad van Toezicht Beroepsuitoefening AA’s zijn of zullen worden benoemd als lid van de Raad van Toezicht Beroepsuitoefening AA’s;

registeraccountant:

de registeraccountant, bedoeld in artikel 1, eerste lid, van de Wet op de Registeraccountants;

(her)toetsing:

de beoordeling van de kwaliteit van de beroepsuitoefening, niet betrekking hebbend op de verrichting van wettelijke controles, van een accountant die optreedt in een accountantspraktijk, door niet aan die accountantspraktijk gelieerde Accountants-Administratieconsulenten en registeraccountants;

toetsingsteam:

het team dat door het bestuur voor een toetsing wordt samengesteld en belast is met de uitvoering van de toetsing van een accountantspraktijk;

verbeterplan:

een op de in artikel 11, tweede lid, bedoelde aanbevelingen en aanwijzingen gebaseerd document, waarin op planmatige en gestructureerde wijze wordt aangegeven welke maatregelen worden getroffen ter correctie van de geconstateerde tekortkomingen van het in artikel 3, eerste lid, bedoelde stelsel van kwaliteitsbeheersing;

voorzitter:

de voorzitter van de NOvAA;

wettelijke controle:

de wettelijke controle, bedoeld in artikel 1, eerste lid, onderdeel p, van de Wet toezicht accountantsorganisaties.

B

Artikel 3 komt te luiden:

Artikel 3

  • 1. De accountant draagt er zorg voor dat de accountantspraktijk waarbij hij werkzaam is of waaraan hij is verbonden, beschikt over een stelsel van kwaliteitsbeheersing dat is afgestemd op de aard, omvang en het belang van de opdrachten, niet zijnde opdrachten tot het uitvoeren van wettelijke controles en waarmee wordt voldaan aan het bepaalde bij en krachtens de Wet op de Accountants-Administratieconsulenten.

  • 2. De accountant verleent medewerking aan de toetsing van het stelsel van kwaliteitsbeheersing van de accountantspraktijk waarbij hij werkzaam is of waaraan hij is verbonden.

  • 3. De voorzitter kan zijn bevindingen in de vorm van een klacht ter kennis van de accountantskamer brengen indien hem bij de uitoefening van het toezicht van feiten of omstandigheden blijkt die grond kunnen opleveren tot het opleggen van een tuchtrechtelijke maatregel, althans tot gegrondverklaring van de klacht.

  • 4. Indien bij een accountantspraktijk meerdere accountants werkzaam zijn of aan een accountantspraktijk meerdere accountants verbonden zijn, bepaalt de voorzitter voor de toepassing van het derde lid, tegen welke accountants hij een klacht aanhangig maakt.

C

Artikel 14 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het eerste lid komt te luiden:

  • 1. Het bestuur kan naar aanleiding van een daartoe door een accountantspraktijk schriftelijk ingediend en gedocumenteerd verzoek besluiten tijdelijke vrijstelling van een toetsing te verlenen.

2. In het tweede lid wordt ‘vrijstelling’ vervangen door: tijdelijke vrijstelling.

3. Het derde lid, komt te luiden:

  • 3. Een tijdelijke vrijstelling wordt slechts verleend wanneer een accountantspraktijk tijdelijk niet in staat is te voldoen aan de normen, bedoeld in artikel 3, eerste lid doordat:

    • a. de accountantspraktijk zich bevindt in een opstartfase of een afbouwfase;

    • b. de accountantspraktijk als partij minder dan een jaar geleden betrokken is geweest, dan wel binnen een jaar betrokken zal raken bij een fusie met of een overname van een accountantspraktijk van vergelijkbare omvang; of

    • c. de samenwerking tussen een aanzienlijk deel van de bij de accountantspraktijk werkzame accountants of de aan de accountantspraktijk verbonden accountants minder dan een jaar geleden is verbroken.

4. In het vierde lid wordt ‘Vrijstelling’ vervangen door: Een tijdelijke vrijstelling.

5. In het vijfde lid wordt ‘vrijstelling’ vervangen door: tijdelijke vrijstelling.

D

Artikel 15, derde lid komt te luiden:

  • 3. De kosten van de behandeling van een verzoek tot accreditatie, waaronder mede wordt begrepen de toetsing van de opzet en werking van het stelsel van kwaliteitsbeheersing, komen voor rekening van de desbetreffende koepelorganisatie.

E

Na artikel 15 wordt een artikel ingevoegd dat komt te luiden.

Artikel 15a

  • 1. De kosten van een accreditatie als bedoeld in artikel 15, derde lid, worden gevormd door het aantal aangevangen dagdelen dat de toetsers gezamenlijk bij de koepelorganisatie aan de toetsing hebben besteed, vermenigvuldigd met het tarief.

  • 2. Het tarief wordt jaarlijks door de ledenvergadering vastgesteld in de Verordening op de tarieven periodieke preventieve toetsing.

F

Artikel 18 komt te luiden:

Artikel 18

  • 1. De kosten van een toetsing komen voor rekening van de getoetste accountantspraktijk.

  • 2. De kosten van een toetsing worden gevormd door het aantal aangevangen dagdelen dat de toetsers gezamenlijk bij de accountantspraktijk aan de toetsing hebben besteed, vermenigvuldigd met het tarief.

  • 3. Het tarief wordt jaarlijks door de ledenvergadering vastgesteld in de Verordening op de tarieven periodieke preventieve toetsing.

G

Artikel 20, tweede lid komt te luiden:

  • 2. Deze verordening wordt aangehaald als: Verordening op de periodieke preventieve toetsing.

ARTIKEL II

De Verordening op het bestuur wordt als volgt gewijzigd:

Na artikel 5 wordt een artikel ingevoegd dat komt te luiden:

Artikel 5a

De voorzitter kan zijn bevindingen in de vorm van een klacht ter kennis van de accountantskamer brengen indien hem bij de uitoefening van het toezicht van feiten of omstandigheden blijkt die grond kunnen opleveren tot het opleggen van een tuchtrechtelijke maatregel, althans tot gegrondverklaring van de klacht.

ARTIKEL III

Deze verordening treedt in werking op 1 januari 2011.

Naar boven