Verordening tot wijziging van de Verordening gedragscode

Vastgesteld in de bijeenkomst van de ledenvergadering van 14 juni 2010.

De ledenvergadering van de NOvAA,

Gelet op artikel 24, tweede lid, en artikel 25, eerste lid, van de Wet op de Accountants-Administratieconsulenten;

Stelt de volgende verordening vast:

ARTIKEL I

De Verordening gedragscode wordt als volgt gewijzigd:

A

De definities worden als volgt gewijzigd:

1. Onderdeel a komt te luiden:

a. aan assurance verwante opdrachten:

de opdracht tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden met betrekking tot financiële informatie en de opdracht tot het samenstellen van financiële overzichten, bedoeld in de Nadere voorschriften controle- en overige standaarden;

2. Onderdeel c komt te luiden:

c. accountant in business:

de Accountant-Administratieconsulent die werkzaamheden verricht, maar niet als openbaar accountant, intern accountant of overheidsaccountant;

3. In onderdeel h, laatste volzin, wordt ‘onderdeel i en j’ vervangen door: onderdeel o en p.

4. In onderdeel k, laatste volzin, wordt ‘onderdeel d’ vervangen door: onderdeel e.

5. Onderdeel n komt te luiden:

n. intern accountant:

de Accountant-Administratieconsulent, niet zijnde een overheidsaccountant, die werkzaam is bij of verbonden is aan een accountantsafdeling;

6. In onderdeel r, laatste volzin, wordt ‘artikel 1’ vervangen door: artikel 1, onderdeel f.

B

Artikel B1-291.1 komt te luiden:

Artikel B1-291.1

  • 1. De openbaar accountant die verbonden is aan of werkzaam is bij een accountantskantoor, dat niet tevens een accountantsorganisatie is in de zin van de Wet toezicht accountantsorganisaties en dat voor een cliënt een assuranceopdracht uitvoert, ziet erop toe dat de meerderheid van de personen die het dagelijks beleid van het accountantskantoor bepalen bestaat uit Accountants-Administratieconsulenten of uit registeraccountants. Indien een accountantskantoor twee dagelijks beleidsbepalers heeft, ziet de openbaar accountant erop toe dat ten minste één van deze beleidsbepalers een Accountant-Administratieconsulent of registeraccountant is.

  • 2. Het bestuur kan ontheffing verlenen van het bepaalde in het eerste lid. Aan de ontheffing kunnen voorwaarden worden verbonden.

C

Artikel B1-291.2 komt te luiden:

Artikel B1-291.2

  • 1. De openbaar accountant die het dagelijks beleid van een accountantskantoor bepaalt, zorgt ervoor dat het accountantskantoor:

    • a. een beleid voert dat niet strijdig is met het bepaalde in deze verordening;

    • b. voldoet aan de hierna bedoelde nadere voorschriften.

  • 2. Indien geen van de dagelijks beleidsbepalers een openbaar accountant is, rust de in het eerste lid bedoelde zorgplicht op:

    • a. een daartoe, uit het midden van de voor het accountantskantoor werkzame of daaraan verbonden openbaar accountants, aangewezen openbaar accountant of,

    • b. indien er geen openbaar accountant is aangewezen, elke openbaar accountant die werkzaam is bij of verbonden is aan het accountantskantoor.

  • 3. Het bestuur kan nadere voorschriften geven aangaande de eisen die aan de organisatie van een accountantskantoor worden gesteld met betrekking tot het uitvoeren van assuranceopdrachten en aan assurance verwante opdrachten.

D

Artikel B1-291.3 vervalt

E

Artikel B2-291.1 vervalt

F

Artikel B2-291.2 komt te luiden:

Artikel B2-291.2

  • 1. De intern accountant of de overheidsaccountant die het dagelijks beleid van een accountantsafdeling bepaalt, zorgt ervoor dat de accountantsafdeling:

    • a. een beleid voert dat niet strijdig is met het bepaalde in deze verordening;

    • b. voldoet aan de hierna bedoelde nadere voorschriften.

  • 2. Indien geen van de dagelijks beleidsbepalers een intern accountant of overheidsaccountant is, rust de in het eerste lid bedoelde zorgplicht op:

    • a. een daartoe, uit het midden van de voor de accountantsafdeling werkzame of daaraan verbonden intern accountants of overheidsaccountants, aangewezen intern accountant of overheidsaccountant of,

    • b. indien er geen intern accountant of overheidsaccountant is aangewezen, elke intern accountant of overheidsaccountant die werkzaam is bij of verbonden is aan de accountantsafdeling.

  • 3. Het bestuur kan nadere voorschriften geven aangaande de eisen die aan de organisatie van een accountantsafdeling worden gesteld.

ARTIKEL II

Deze verordening treedt in werking op de tweede dag na publicatie in de Staatscourant en werkt terug tot 1 juli 2010.

Goedgekeurd bij besluit van de Minister van Financiën van 14 juli 2010 met kenmerk FM/2010/4895 M.

Naar boven