De Raad voor de rechtspraak

Gelezen het verzoek van het bestuur van de rechtbank ’s-Hertogenbosch van 2 juli 2010;

Gelet op artikel 8 van het Besluit nevenvestigings- en nevenzittingsplaatsen;

Besluit:

Artikel 1

  • 1. Voor de behandeling van belastingzaken, bedoeld in hoofdstuk XV van de Gemeentewet, en voor de behandeling van sociale zekerheidszaken wordt Rotterdam aangewezen als nevenzittingsplaats van de rechtbank ’s-Hertogenbosch.

  • 2. De aanwijzing geschiedt voor de duur van drie jaren, te rekenen vanaf de inwerkingtreding van dit besluit.

Artikel 2

  • 1. Voor de behandeling van sociale zekerheidszaken wordt Breda aangewezen als nevenzittingsplaats van de rechtbank ’s-Hertogenbosch.

  • 2. De aanwijzing geschiedt voor de duur van drie jaren, te rekenen vanaf de inwerkingtreding van dit besluit.

Artikel 3

Dit besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Artikel 4

Dit besluit wordt aangehaald als: Aanwijzingsbesluit nevenzittingsplaatsen gemeentelijke belastingen en sociale zekerheidszaken rechtbank ’s-Hertogenbosch.

Dit besluit zal met toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 14 juli 2010

De voorzitter,

F.W.H. van den Emster.

TOELICHTING

Het Besluit nevenvestigings- en nevenzittingsplaatsen biedt de mogelijkheid om bij gebrek aan voldoende zittingscapaciteit of aan gespecialiseerde zittingscapaciteit in de hoofdplaats, een nevenvestigingsplaats of een nevenzittingsplaats binnen het arrondissement een nevenzittingsplaats buiten het eigen arrondissement aan te wijzen voor de behandeling van zaken. Het bestuur van een rechtbank kan de Raad voor de rechtspraak het verzoek doen om een dergelijke aanwijzing te geven.

Als gevolg van de prioritering van vreemdelingenzaken in 2009 is bij de sector bestuursrecht van de rechtbank ’s-Hertogenbosch een gebrek aan zittingscapaciteit ontstaan. Daardoor is een achterstand ontstaan in de behandeling van belastingzaken (gemeentelijke belastingen) en sociale zekerheidszaken. De druk op de zittingscapaciteit van de sector bestuursrecht wordt op korte termijn nog groter omdat de rechtbank ’s-Hertogenbosch dan AC-zaken gaat behandelen (asielzaken die via een verkorte procedure, ongeveer twee weken in totaal, worden afgedaan).

Bovendien maakt de komende implementatie van regiezittingen/zaakstroomdifferentiatie het noodzakelijk om de werkvoorraad versneld weg te werken. Hiervoor is een grote omschakeling in het werkproces nodig. Om die omschakeling te kunnen maken moet de werkvoorraad versneld worden ingelopen. De bestuurssector van de rechtbank ’s-Hertogenbosch begint dit jaar al met de voorbereiding van een en ander.

Bij het Aanwijzingsbesluit gemeentelijke belastingen rechtbank ’s-Hertogenbosch (Stcrt. 23 oktober 2009, nr. 16182) heeft de Raad voor de rechtspraak Breda aangewezen als nevenzittingsplaats van de rechtbank ’s-Hertogenbosch voor de behandeling van belastingzaken bedoeld in hoofdstuk XV van de Gemeentewet (gemeentelijke belastingen). Dit jaar heeft de rechtbank Breda 100 zaken van de rechtbank ’s-Hertogenbosch overgenomen. De capaciteit van het belastingteam in Breda is echter niet toereikend om nog meer belastingzaken over te nemen, terwijl dat wel noodzakelijk is. De (bestuurssector van de) rechtbank Breda heeft wél voldoende capaciteit om extra sociale zekerheidszaken te behandelen. De rechtbank Breda is daartoe ook bereid.

De (bestuurssector van de) rechtbank Rotterdam heeft voldoende capaciteit om naast de eigen zaken extra (gemeentelijke) belastingzaken en sociale zekerheidszaken te behandelen; de rechtbank Rotterdam is daartoe ook bereid.

Het bestuur van de rechtbank ’s-Hertogenbosch heeft de Raad voor de rechtspraak dan ook verzocht om Rotterdam aan te wijzen als nevenzittingsplaats van de rechtbank ’s-Hertogenbosch voor de behandeling van (gemeentelijke) belastingzaken en sociale zekerheidszaken en om Breda aan te wijzen als nevenzittingsplaats van de rechtbank ’s-Hertogenbosch voor de behandeling van sociale zekerheidszaken. Met dit besluit voldoet de Raad aan dit verzoek. De doorlooptijden van genoemde zaken wordt daarmee verkort.

Naar boven