Besluit van de Minister van Justitie van 21 januari 2010, nr. 5638965/10/6, tot wijziging van de regeling van 12 januari 2005, houdende aanwijzing van categorieën andere minderjarigen als bedoeld in de artikelen 241, zevende lid, en 302, tweede lid, van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek in verband met het nader omschrijven van een categorie

De Minister van Justitie,

Gelet op de artikelen 241, zevende lid, en 302, tweede lid, van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 1, onder a, van de regeling van 12 januari 2005, houdende aanwijzing van categorieën andere minderjarigen als bedoeld in de artikelen 241, zevende lid, en 302, tweede lid, van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek wordt als volgt gewijzigd: ‘artikel 28’ wordt vervangen door: de artikelen 14 en 28.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de eerste dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot en met 15 januari 2010.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Justitie a.i.,

J.P. Balkenende.

TOELICHTING

In bepaalde gevallen kan de Stichting Nidos te Utrecht (verder te noemen: Nidos) de voogdij uitoefenen over bijzondere categorieën minderjarigen, onder meer minderjarigen door of voor wie een aanvraag voor een verblijfsvergunning asiel op grond van artikel 28 Vreemdelingenwet 2000 niet kan worden ingediend. De mogelijkheid om Nidos aan te wijzen als voogd wordt in de regeling aangepast: ook in gevallen dat er een verblijfsvergunning op grond van artikel 14 Vreemdelingenwet 2000 door of voor minderjarigen jonger dan twaalf niet kan worden aangevraagd, kan Nidos als voogdij-instelling door de rechter worden aangewezen.

Dit besluit heeft terugwerkende kracht vanwege de versnelde overkomst van een groep adoptiekinderen uit Haïti als gevolg van de aardbeving aldaar. Geen twijfel mag bestaan dat bij aankomst in alle gevallen in de voorlopige voogdij over deze kinderen kan worden voorzien. Nidos wordt als instelling aangewezen vanwege de specifieke kennis met betrekking tot de doelgroep.

De Minister van Justitie a.i.,

J.P. Balkenende.

Naar boven