Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 19 juli 2010, MEVA/BO-3007958, houdende herziening van de Regeling tarifering kennis- en vaardighedentoets

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 3a, tweede lid, van het Besluit buitenslands gediplomeerden volksgezondheid;

Besluit:

Artikel 1

Het tarief voor het afleggen van een kennis- en vaardighedentoets voor artsen, apothekers, gezondheidzorgspsychologen, klinisch fysici, psychotherapeuten en tandartsen bedraagt:

  • a. € 525,– voor zover het betreft het algemene deel van de toets;

  • b. € 1700,– voor zover het betreft het beroepsinhoudelijke deel van de toets voor artsen;

  • c. € 1500,– voor zover het betreft het beroepsinhoudelijke deel van de toets voor tandartsen.

Artikel 2

Het tarief voor het afleggen van een kennis- en vaardighedentoets voor verpleegkundigen bedraagt:

  • a. € 200,– voor zover het betreft het algemene deel van de toets;

  • b. € 400,– voor zover het betreft het beroepsinhoudelijke deel van de toets.

Artikel 3

  • 1. Het tarief voor het afleggen van een algemene kennis- en vaardighedentoets voor apothekersassistenten, diëtisten, ergotherapeuten, fysiotherapeuten, huidtherapeuten, logopedisten, mondhygiënisten, oefentherapeuten, optometristen, orthoptisten, podotherapeuten, radiotherapeutisch laboranten, radiodiagnostisch laboranten, tandprothetici, verloskundigen en verzorgenden in de individuele gezondheidszorg bedraagt € 200,–.

  • 2. Het tarief voor de behandeling van een portfolio van apothekers, gezondheidszorgpsychologen, psychotherapeuten, apothekersassistenten, diëtisten, ergotherapeuten, fysiotherapeuten, huidtherapeuten, klinisch fysici, logopedisten, mondhygiënisten, oefentherapeuten, optometristen, orthoptisten, podotherapeuten, radiotherapeutisch laboranten, radiodiagnostisch laboranten, tandprothetici, verloskundigen en verzorgenden in de individuele gezondheidszorg bedraagt € 50,–.

Artikel 4.

  • 1. De Regeling tarifering kennis- en vaardighedentoets wordt ingetrokken.

  • 2. Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling tarifering kennis- en vaardighedentoets 2010.

Artikel 5

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 oktober 2010.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

A. Klink.

TOELICHTING

Deze regeling is een herziening van de Regeling tarifering kennis- en vaardighedentoets, waarbij de tarieven voor de kennis- en vaardighedentoets, genoemd in artikel 3a van het Besluit buitenslands gediplomeerden volksgezondheid, zijn opgenomen. Het betreft de tarifering van de zogenaamde assessmentprocedure. Dit is een toetsing van de kennis en vaardigheden van diplomahouders van buiten de Europese economische ruimte (EER) ter verkrijging van een verklaring van vakbekwaamheid voor inschrijving in het register van de beroepen in de individuele gezondheidszorg (het BIG register).

De herziening is ten eerste ingegeven door de uitbreiding van de assessmentprocedure voor alle geregelde beroepen krachtens artikel 3 en 34 van de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG). Ten tweede voorziet de regeling in een aanpassing van de tarifering van het algemene deel van de kennis- en vaardighedentoets en in een tarief voor leges van het portfolio.

Uitbreiding van de kennis- en vaardighedentoets

Sinds 2006 is er een assessment voor artsen, tandartsen en verpleegkundigen met een buitenlands diploma, bestaande uit een algemeen deel, te weten de algemene kennis- en vaardighedentoets en een beroepsinhoudelijke toets. De algemene kennis- en vaardighedentoets voor de beroepen op academisch niveau is uitgebreid naar de volgende beroepen: apotheker, gezondheidszorgpsycholoog, klinisch fysicus en psychotherapeut.

Het algemene deel van de kennis- en vaardighedentoets voor de verpleegkundige zal daarnaast ingezet worden om de algemene kennis van buitenlandse beroepsbeoefenaars met een opleiding van hoger- en middelbaar beroepsonderwijs te testen. Het betreft: de apothekersassistent, diëtist, ergotherapeut, fysiotherapeut, huidtherapeut, logopedist, mondhygiënist, oefentherapeut, optometrist, orthoptist, podotherapeut, radiotherapeutisch laborant, radiodiagnostisch laborant, tandprotheticus,verloskundige en verzorgende in de individuele gezondheidszorg. Vanwege het geringe aantal aanvragen van buitenlandse diplomahouders, is voor deze beroepen geen beroepsinhoudelijke toets ontwikkeld. In plaats daarvan worden aan de hand van een porfolio de kennis en vaardigheden, die voor het specifieke beroep nodig zijn, geverifieerd. Ook voor de apotheker, gezondheidszorgpsycholoog, klinisch fysicus en psychotherapeut zal het portfolio worden gebruikt om de beroepsinhoudelijke kennis na te gaan.

Aanpassing van de tarieven en leges

Het tarief voor het algemene deel van het assessment voor de beroepen arts, apotheker, gezondheidszorgpsycholoog, klinisch fysicus, psychotherapeut en tandarts wordt bij onderhavige regeling verhoogd van € 500,– naar € 525,–. Het tarief voor het algemene deel van het assessment voor de beroepen op het niveau van hoger- en middelbaar beroepsonderwijs wordt aangepast van €150,– naar € 200,–. Voor de behandeling van het portfolio is een leges verschuldigd van € 50,–.

De aanpassing van de tarieven en het leges zijn gebaseerd op de geraamde uitvoerings- en administratiekosten en het te verwachten aantal deelnemers in 2010 en 2011.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

A. Klink.

Naar boven