Regeling van de Minister van Verkeer en Waterstaat en de Minister van Justitie houdende wijziging van twee regelingen in verband met de inwerkingtreding van de Wet van 17 december 2009 tot aanpassing van de Wet op de rechtsbijstand in verband met de bestuurlijke centralisatie van de raden voor rechtsbijstand (Stb. 2010, 2)

13 juli 2010

Nr. CEND/HDJZ-2010/926 sector AWW

De Minister van Verkeer en Waterstaat en de Minister van Justitie,

Gelet op artikel 9 van het Kentekenreglement;

Besluiten:

ARTIKEL I

In artikel 1, eerste lid, onderdeel b, en tweede lid, onderdeel b, van de Regeling aanwijzing beroepsbeoefenaren verstrekking diefstalgegevens kentekenregister 2008 vervalt telkens ‘en stichtingen rechtsbijstand’.

ARTIKEL II

In artikel 2, eerste lid, onderdeel b, en tweede lid, onderdeel b, van de Regeling gegevensverstrekking kentekenregister 2008 vervalt ‘en stichtingen rechtsbijstand’.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van de eerste dag na dagtekening van de staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Verkeer en Waterstaat,

C.M.P.S. Eurlings.

De Minister van Justitie,

E.M.H. Hirsch Ballin.

TOELICHTING

Algemeen

Deze regeling strekt tot aanpassing van de Regeling aanwijzing beroepsbeoefenaren verstrekking diefstalgegevens kentekenregister 2008 en de Regeling gegevensverstrekking kentekenregister 2008 in verband met de inwerkingtreding van de Wet van 17 december 2009 tot aanpassing van de Wet op de rechtsbijstand in verband met de bestuurlijke centralisatie van de raden voor rechtsbijstand (Stb. 2010, 2). Deze wet regelt dat de vijf raden voor rechtsbijstand ophouden te bestaan ten gunste van één nieuw zelfstandig bestuursorgaan, de raad voor rechtsbijstand. Gelet op het feit dat de Stichtingen Rechtsbijstand niet meer bestaan wordt de verwijzing naar deze stichtingen in de gewijzigde regelingen geschrapt. In plaats van de Stichtingen Rechtsbijstand wordt door het Juridisch Loket, dat is ingesteld door de raad voor rechtsbijstand, nog wel rechtsbijstand verleend, maar slechts in de eerste lijn in de vorm van advisering en verwijzing. Indien nodig wordt er een advocaat toegevoegd, die dan nog steeds het kentekenregister kan raadplegen op grond van bovengenoemde regelingen. Dat betekent dat het niet nodig is het Juridisch Loket in de twee regelingen op te nemen in plaats van de Stichtingen Rechtsbijstand.

Administratieve lasten en bedrijfseffecten

Deze regeling heeft geen administratieve lasten of bedrijfseffecten tot gevolg.

Vaste verandermomenten

Aangezien de onderhavige wijziging van de twee regelingen reeds in voorbereiding was vóór 1 januari 2010 en er geen sprake is van effecten voor bedrijven, is het niet noodzakelijk vast te houden aan de vaste-verandermomenten van 1 januari, 1 april, 1 juli en 1 oktober en is besloten deze regeling zo spoedig mogelijk werking te laten treden.

De Minister van Verkeer en Waterstaat,

C.M.P.S. Eurlings.

De Minister van Justitie,

E.M.H. Hirsch Ballin.

Naar boven