Tervisielegging vastgesteld bestemmingsplan 'Kanaalzone-Stadion'

In zijn vergadering van 28 juni 2010 heeft de gemeenteraad – met toepassing van artikel 3.1 van de Wet ruimtelijke ordening – het bestemmingsplan ‘Kanaalzone-Stadion’ gewijzigdvastgesteld.

Het bestemmingsplan ‘Kanaalzone-Stadion’ heeft globaal betrekking op het FC Twente stadion ‘Grolsch Veste’ met daarbij behorende omliggende gronden en (parkeer)terreinen, een strook grond ten oosten van de Elsbeek die momenteel nog bij de rioolwaterzuivering behoort, het schouwpad langs het Twentekanaal met aangrenzende gronden en een stuk gemeentegrond ten oosten van de fietsbrug naar Twekkelo. Met dit bestemmingsplan wordt beoogd de uitbreiding van het stadion met een tweede ring aan de korte oostzijde alsmede met het realiseren van zitplaatsen in de binnengracht tussen de huidige tribunes en het veld planologisch mogelijk te maken. Met deze uitbreiding wordt de toeschouwerscapaciteit van het stadion met ± 8.000 zitplaatsen uitgebreid tot een totaal aantal van 32.000 zitplaatsen. Met dit bestemmingsplan wordt tevens beoogd een aantal voorzieningen planologisch mogelijk te maken die noodzakelijk zijn als gevolg van de voorgenomen uitbreiding van het stadion. Hierbij gaat het deels om voorzieningen die in de huidige situatie reeds aanwezig zijn maar die als gevolg van de uitbreiding dienen te worden verplaatst en/of in de huidige situatie geen permanent karakter hebben en deels om nieuwe voorzieningen. Het gaat om de volgende voorzieningen:

  • het realiseren van een nieuwe veiligheidszone voor uitsupporters met bijbehorende busparkeerplaatsen aan de oostzijde van de Elsbeek, op een strook grond die nu nog deel uitmaakt van de rioolwaterzuivering;

  • het realiseren van een directe ontsluiting van de veiligheidszone voor uitsupporters op de nog dit jaar te realiseren Derde Ontsluitingsweg Kanaalzone;

  • het realiseren van een extra parkeerterrein voor ± 250 parkeerplaatsen op een stuk gemeentegrond direct ten oosten van de fietsbrug naar Twekkelo;

  • het realiseren van permanente spoorwegvoorzieningen ten behoeve van het reguleren en geleiden van supportersstromen tussen het stadion en het perron van station Drienerlo.

De in dit bestemmingsplan opgenomen bestemmingsregelingen zijn voor het overige inhoudelijk identiek aan het recentelijk voor dit gebied in werking getreden bestemmingsplan ‘Kanaalzone’.

Gewijzigde vaststelling

De gemeenteraad heeft naar aanleiding van de naar voren gebrachte zienswijzen besloten de planregels behorende bij het bestemmingsplan op een aantal ondergeschikte onderdelen gewijzigd vast te stellen. De door de Raad vastgestelde wijzigingen in de planregels zijn:

  • In artikel 8.4, Aanlegvergunningstelsel in bestemming ‘Leiding-Gas’, sub a geheel vervangen naar aanleiding van de zienswijze van de Gasunie;

  • In art. 16.1, Overige regels-Parkeren, een nieuw sub c toegevoegd waarin het parkeren tbv voetbalwedstrijden is gekoppeld aan het mobiliteitsplan en het bestaande sub c vernummerd tot sub d;

  • Bijlage 2, Mobiliteitsplan FC Twente – uitbreiding Grolsch Veste, toegevoegd aan de planregels. Deze bijlage maakte oorspronkelijk onderdeel uit van de toelichting bij het bestemmingsplan maar is nu gekoppeld aan de planregels.

Verder is ook de plantoelichting naar aanleiding van de zienswijzen op enkele onderdelen geactualiseerd.

Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan ligt met de daarbij behorende stukken met ingang van 15 juli 2010 gedurende een periode van zes weken voor een ieder ter inzage in de centrale hal van het stadskantoor, Hengelosestraat 51 in Enschede. Het stadskantoor is geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.00 uur tot 18.00 uur en op donderdagavond tot 19.30 uur. Wilt u een nadere toelichting op het besluit, dan kunt u daarvoor in het Stadskantoor terecht bij de afdeling Publieksdienstverlening Frontoffice. Openingstijden: maandag alleen op afspraak van 11:00–16:00 uur, dinsdag t/m vrijdag vrije inloop en op afspraak van 08.30–12.00 uur. Donderdagavond vrije inloop van 17.00–19.30 uur. Een afspraak kunt u telefonisch maken via 053–4818181).

Het vastgestelde bestemmingsplan met de daarbij behorende stukken kan digitaal worden ingezien op http://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.0153.20092639-0003 dan wel worden gedownload via de webpagina https://www.ruimtelijkeplannen.enschede.nl/NL.IMRO.0153.20092639-0003.

Van 16 juli tot en met 26 augustus 2010 kunnen belanghebbenden schriftelijk beroep instellen tegen het vaststellingsbesluit bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA DEN HAAG. Geen beroep kan echter worden ingesteld door de belanghebbende aan wie redelijkerwijs kan worden verweten dat hij geen zienswijze tegen het ontwerpplan heeft kenbaar gemaakt. Degene die beroep heeft ingesteld kan tevens een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA DEN HAAG. Het besluit tot vaststelling treedt in werking daags na afloop van de beroepstermijn. Indien binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is ingediend, treedt het besluit niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.

Naar boven