Besluit van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 12 juli 2010, nr. 136185, houdende wijziging van het Instellingsbesluit kennisgroepen LNV (instelling Commissie evaluatie beheer grote grazers in de Oostvaardersplassen )

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op artikel 2, eerste lid, onderdeel a, van de Wet vergoedingen adviescolleges en commissies;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Instellingsbesluit kennisgroepen LNV wordt gewijzigd als volgt:

A

In artikel 1 wordt na de omschrijving van het begrip ‘agrocluster’, een begripsomschrijving ingevoegd, luidende:

  • commissie evaluatie: Commissie evaluatie beheer grote grazers in de Oostvaardersplassen;.

B

Na paragraaf 5h van het Instellingsbesluit kennisgroepen LNV wordt de volgende paragraaf ingevoegd:

§ 5i. Commissie evaluatie beheer grote grazers in de Oostvaardersplassen

Artikel 27gg
  • 1. Er is een Commissie evaluatie beheer grote grazers in de Oostvaardersplassen.

  • 2. Deze commissie wordt in de Engelstalige benaming aangeduid als: Committee on the evaluation of the management of large herbivores in the Oostvaardersplassen.

Artikel 27hh

De Commissie evaluatie heeft tot taak het beheer van grote grazers in de Oostvaardersplassen te evalueren en daarbij onderzoek te doen naar:

  • ecologische aspecten van het gevoerde beheer in het gebied, met name in relatie tot het advies uit 2006 van het International Committee on the Management of large herbivores in the Oostvaardersplassen (ICMO) (Kamerstukken II, 2005/06, 30 300 XIV, nr. 96), alsmede over ecologische ontwikkelingen die hebben plaatsgevonden;

  • het gedrag en welzijn van individuele grote grazers in het gebied, mede in vergelijking tot andere gebieden en het in het gebied gevoerde afschotbeleid, uit het oogpunt van dierenwelzijn;

  • vragen over het in de toekomst gewenste beheer, mede in relatie tot het uitgebrachte ICMO-advies uit 2006.

Artikel 27ii

Als leden van de Commissie evaluatie worden benoemd voor de periode van 1 juli 2010 tot en met 31 oktober 2010:

  • de heer drs. J.D. Gabor, tevens voorzitter;

  • de heer prof. dr. J.J.M. van Alphen;

  • de heer prof. dr. T.H. Clutton-Brock;

  • de heer drs. J. Kaandorp;

  • mevrouw prof. dr. F. Ohl;

  • de heer prof. dr. H. Olff;

  • de heer prof. dr. R.J. Putman;

  • mevrouw dr. D. Reynolds.

Artikel 27jj

De voorzitter en leden ontvangen per maand een vergoeding als bedoeld in artikel 2, eerste lid, van de Wet vergoedingen adviescolleges en commissies.

C

Aan artikel 29 wordt het volgende lid toegevoegd:

  • 8. Paragraaf 5i vervalt met ingang van 1 november 2010.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag van publicatie van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 juli 2010.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 12 juli 2010

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg.

TOELICHTING

Met onderhavig besluit wordt de Commissie voor de evaluatie van het beheer van grote grazers in de Oostvaardersplassen ingesteld. Daartoe wordt het Instellingsbesluit kennisgroepen LNV gewijzigd. De commissie heeft tot doel het beheer van de grote grazers in de Oostvaardersplassen te evalueren.

Een dergelijke evaluatie zou aanvankelijk in 2011 plaatsvinden, overeenkomstig het advies uit 2006 van de het International Committee on the Management of large herbivores in the Oostvaardersplassen (ICMO). Conform een eerder dit jaar uitgesproken voornemen van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (Handelingen II, 2009/10, nr. 64, blz. 5598–5623), zal de evaluatie nu vervroegd plaatsvinden. Hierdoor kunnen de uitkomsten ervan desgewenst nog in het komende winterseizoen worden meegenomen in het beheer.

De commissie evaluatie staat onder leiding van de heer drs. J.D. Gabor. De samenstelling van de commissie bestaat uit wetenschappers en ervaringsdeskundigen vanuit de ecologie en diergeneeskunde. Onder de leden bevinden zich drie internationale en vier nationale experts, waaronder vier ecologen, twee diergeneeskundigen en een deskundige op het gebied van dierenwelzijn.

De onafhankelijke commissie stelt een rapport op met conclusies en aanbevelingen en levert dit uiterlijk 1 november 2010 op. Paragraaf 5i van het instellingsbesluit zal vervallen op 1 november 2010.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg.

Naar boven