Vaststelling bestemmingsplan ‘Fort bij de Nieuwe Steeg’ te Herwijnen

Burgemeester en wethouders van de gemeente Lingewaal maken ingevolge het bepaalde in artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat de gemeenteraad in zijn vergadering 1 juli 2010 heeft besloten het bestemmingsplan ‘Fort bij de Nieuwe Steeg’ te Herwijnen gewijzigd vast te stellen.

Toelichting

Het plangebied wordt gevormd door het forteiland, de omliggende fortgracht en een strook grond hieromheen die aan de zuidzijde breder is dan aan de overige zijden en de parkeerplaats.

Het plangebied is gelegen aan de Nieuwe Steeg en de Tiendweg te Herwijnen, 1,5 kilometer ten zuiden van de kern Asperen nabij de Linge. De begrenzing komt overeen met het eigendom van Staatsbosbeheer.

Het gehele fortterrein (bruto), inclusief fortgracht is 9.60.15 hectare groot en het parkeerterrein is groot 4.04.41 hectare.

Volgens het geldende bestemmingsplan ‘Middengebied Herwijnen-Vuren’, heeft het betreffende plangebied de bestemmingen ‘Cultuurhistorisch waardevol element’ en ‘groen’. Het parkeerterrein aan de Tiendweg heeft de bestemming ‘Agrarisch gebied met landschapswaarden’ met de nadere aanduiding/waarde ‘openheid’.

De ontwikkeling zoals beoogd door de Stichting Geofort als initiatiefnemer/exploitant, is op grond van deze bestemmingen formeel niet mogelijk.

Het doel van het bestemmingsplan is het juridisch kader scheppen voor de Stichting Geofort, voor het bereiken van twee doelstellingen: behoud en openstelling van cultureel erfgoed en het vestigen van een educatieve attractie op het gebied van geologie en geografie.

Wijzigingen bestemmingsplan ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan.

Toelichting en regels:

  • a. de toelichting en de regels worden ten aanzien van het aspect archeologie gewijzigd in die zin dat gelet op de afwezigheid van archeologische waarden de onderzoeksplicht ten aanzien van archeologie wordt verwijderd uit de regels;

  • b. paragraaf 5.5 van de toelichting wordt aangevuld met de bouwhistorische kenmerken van het fort;

  • c. in de toelichting wordt opgenomen dat binnen het plangebied een waterleiding van Vitens is gelegen;

  • d. in de toelichting wordt opgenomen dat de brandweer en de politie worden betrokken bij de verdere uitwerking van de plannen voor het GeoFort;

  • e. artikel 4.4.3 (van de ontwerpregels) wordt vernummerd in artikel 4.4.4.;

  • f. in het opengevallen artikel 4.4.3 van de regels wordt opgenomen dat een aanlegvergunning wordt geweigerd indien cultuurhistorische waarden onevenredig worden aangetast;

  • g. in artikel 4.3 van de regels wordt opgenomen dat een verzoek om ontheffing ter beoordeling wordt voorgelegd aan de monumentencommissie;

Verbeelding:

  • h. het plangebied wordt aan de noordzijde begrensd door het perceel, kadastraal bekend gemeente Herwijnen, sectie V, nummer 504, in eigendom van Staatsbosbeheer.

Verder heeft de gemeenteraad besloten:

  • 1. geen exploitatieplan vast te stellen en het verhaal van kosten (planschade en andere ontwikkelingskosten zoals kosten voor de afvalwaterverwerking) te regelen door middel van een anterieure overeenkomst.

  • 2. in te stemmen met de beantwoording en de wijze van afdoening van de ingediende zienswijzen.

Inzagentermijn.

Het besluit met bijbehorende stukken ligt met ingang van 15 juli 2010 gedurende zes weken

ter inzage bij de receptie van het gemeentehuis, Raadhuisplein 3 te Asperen, dagelijks geopend van 9.00 uur tot 12.00 uur en op donderdagavond van 18.30 uur tot 20.00 uur. Buiten deze tijden om kan telefonisch een afspraak worden gemaakt via tel. 0345 63 40 00.

Daarnaast kun u via de internetsite (www.lingewaal.nl onder actueel / bestemmingsplannen / plannen in procedure) kennisnemen van het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan. Tevens op de volgende site: http://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.0733.BpBuiFortNweSteeg-VA01

Beroep.

Belanghebbenden die tijdig een zienswijze omtrent het ontwerp bij de gemeenteraad kenbaar hebben

gemaakt en belanghebbenden die kunnen aantonen dat zij redelijkerwijs niet in staat zijn geweest een zienswijze bij de gemeenteraad kenbaar te maken, kunnen tijdens de termijn van ter inzage legging (van 15 juli 2010 tot en met 25 augustus 2010) beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Tegen de wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan kan eenieder tijdens deze termijn beroep instellen.

Voorlopige voorziening.

Aanvullend kan er een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de Voorzitter van de

Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het bestemmingsplan treedt in werking met ingang van de dag na die waarop voornoemde beroepstermijn afloopt. Indien binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening bij de Voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak wordt ingediend, treedt het bestemmingsplan niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.

Asperen, 14 juli 2010

Burgemeester en wethouders van Lingewaal.

Naar boven