Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, van 16 juni 2010, nr. GMT/MVG-3006021, houdende vaststelling van als gelijkwaardig erkende opleidingen voor het werken als verantwoordelijk persoon in een weefselinstelling (Regeling gelijkwaardig erkende opleidingen Eisenbesluit lichaamsmateriaal 2006)

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 4.4, eerste lid, onder a, van het Eisenbesluit lichaamsmateriaal 2006;

Besluit:

Artikel 1

Als gelijkwaardig aan een universitaire opleiding op het gebied van geneeskunde of biologie wordt erkend iedere andere universitaire opleiding die is gericht op het verkrijgen van kennis, op moleculair, cel- of weefselniveau, over fysiologische, anatomische, fysische of chemische eigenschappen van gewervelde organismen.

Artikel 2

Het besluit van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 15 december 2008, nr. GMT/MVG 2889571, houdende vaststelling van gelijkwaardig erkende opleidingen voor het werken als verantwoordelijk persoon in een weefselinstelling (Stcrt. 2009, 337), wordt ingetrokken.

Artikel 3

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Artikel 4

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling gelijkwaardig erkende opleidingen Eisenbesluit lichaamsmateriaal 2006.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

A. Klink.

TOELICHTING

De kwaliteit van lichaamsmateriaal dient in de gehele keten van donatie tot ontvanger gewaarborgd te zijn. Daartoe zijn ook aan het personeel in een weefselinstelling nadere eisen gesteld. In artikel 4.4 van het Eisenbesluit lichaamsmateriaal 2006 (hierna: het besluit) is bepaald dat de weefselinstelling een persoon aanwijst die er onder meer voor verantwoordelijk is dat de weefselinstelling overeenkomstig dat besluit handelt. Deze persoon dient ingevolge artikel 4.4, eerste lid, onder a, van het besluit een universitaire opleiding op het gebied van geneeskunde of biologie te hebben afgerond, of een opleiding die door de minister als gelijkwaardig wordt erkend. Ook dient een dergelijke persoon ingevolge artikel 4.4, eerste lid, onder b, van het besluit in elk geval twee jaar praktijkervaring te hebben op het gebied van de beoordeling en bewaring van weefsels en cellen.

Hieraan is uitvoering gegeven met het besluit van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 15 december 2008, houdende vaststelling van gelijkwaardig erkende opleidingen voor het werken als verantwoordelijk persoon in een weefselinstelling (Stcrt. 2009, 337). In dat besluit werd een aantal universitaire opleidingen bij naam genoemd. Deze opsomming is te beperkt. In de praktijk blijken ook medewerkers met andere universitaire opleidingen adequaat te zijn opgeleid om als verantwoordelijk persoon te kunnen werken. De bedoelde opsomming omvat daarom geen juiste weergave van het aanbod aan opleidingen die gezien hun curriculum een passende voorbereiding zijn voor de verantwoordelijk persoon. Met de onderhavige regeling wordt daarom het bovengenoemde besluit vervangen door een nieuw besluit waarin als gelijkwaardig aan een universitaire opleiding op het gebied van geneeskunde of biologie wordt erkend iedere andere universitaire opleiding, gericht op het verkrijgen van kennis over fysiologische, anatomische, fysische en/of chemische eigenschappen van gewervelde organismen, op moleculair, cel- of weefselniveau.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

A. Klink.

Naar boven